Onbegrepen genieën in de kunst

Moet een kunstenaar lijden om het beste uit zichzelf te halen? Kan de kunst zich alleen ontwikkelen als kunstenaars durven te experimenteren? Vaak wordt gedacht dat de grote meesters uit het verleden pech hebben gehad dat hun genialiteit en hun voortrekkersrol pas eeuwen later werd ontdekt. De realiteit was echter anders. 4 onbegrepen genieën in de kunst.

Rembrandt kreeg voor de Nachtwacht voldoende om er in die tijd een bescheiden huisje van te kunnen kopen en leefde ook echt in luxe dankzij zijn werk. Ook vele anderen tijdens de middeleeuwen en de renaissance hadden in een koning, keizer of paus een beschermheer gevonden. Hierdoor werden ze beroemd in eigen tijd en konden zich in de kunst het een en ander permitteren en anderen inspireren. Ongetwijfeld zijn er ook veel kunstenaars onbegrepen gebleven en hebben ze moeten lijden voor hun kunst. Er zijn ook uitzonderingen die iedereen vandaag kent.

1. Vincent van Gogh

Het meest bekende voorbeeld voor een miskend genie met een tragisch leven is uiteraard Vincent van Gogh. Hij begon pas op zijn 27ste met schilderen en maakte in een aantal jaren maar liefst 2.000 werken. Zij stijl veranderde naar het impressionisme dat nu iedereen kent. Tijdens zijn leven kon hij slechts enkele werken verkopen en leed hij onder het onbegrip voor zijn werk.

Juist toen hij langzaam enige bekendheid leek te krijgen en een tentoonstelling mogelijk kon worden, had hij er genoeg van en schoot zichzelf in de borst. De volgende dag overleed Vincent, nog jong en onbegrepen. Het was zijn schoonzusje Jo van Gogh-Bonger die na zijn dood zich ging inzetten om zijn werk via tentoonstellingen bekend te maken. Ze slaagde daarin waardoor Van Gogh nu tot de allergrootsten ter wereld wordt gerekend. Even goed zou hij in de vergetelheid kunnen zijn geraakt.

2. Johannes Vermeer

Er is maar weinig bekend over Vermeer die nu tot een van de grootste meesters ooit wordt gerekend. Dit vanwege de wijze waarop hij het licht heeft weten te vangen in bijvoorbeeld het Melkmeisje en het Meisje met de Parel. Hierdoor  werd hij een inspiratiebron voor vele anderen. Dat gebeurde echter pas na zijn dood. Hoewel Vermeer als kunstschilder te boek stond, genoot hij nauwelijks faam in zijn eigen tijd. Men vermoedt dat hij dankzij zijn gefortuneerde schoonfamilie niet van zijn kunst hoefde te leven.

Bekend is dat hij bij zijn dood 600 gulden schuld had en zijn weduwe schilderijen moet verkopen om deze te kunnen voldoen. Vermeer werd ontdekt in Frankrijk toen de realistisch neoclassicistische schilderkunst werd ‘bedreigd’ door nieuwe stromingen. Vermeer wed als voorbeeld genoemd hoe ‘echte’ kunst eruit moest zien en die waardering kwam pas ver na zijn dood.

3. Paul Gauguin

Gauguin was enige tijd bevriend met Van Gogh en staat nu bekend als de grondlegger van het post-impressionisme. Net als Van Gogh had hij moeite met het verkoop van zijn werk. Verbitterd trok hij zich meerdere malen terug op ver afgelegen Franse eilanden als Tahiti. Daar maakte hij zijn bekendste werk. Hij liep er echter ook diverse infecties op waarvan hij de rest van zijn leven last zou ondervinden. Hij stierf arm, onbekend en onbemind. Pas later werd zijn rol in de kunstgeschiedenis erkend.

4. Piet Mondriaan

Als lid van een kunstenaarsfamilie maakte Piet Mondriaan eerst realistische schilderijen en werd daarom gewaardeerd. Daarna begon hij te experimenteren. Zijn stilleven van een haring werd als een belediging van de kunst gezien. Het werk van een rebels kind, veel te eenvoudig oordeelden de critici. Beslist een van de onbegrepen genieën in de kunst.

Mondriaan bleef echter experimenteren en vond zichzelf opnieuw uit in werken met dikke zwarte strepen en gekleurde hokjes. Zijn tijdgenoten noemden hem een dwaas. Een oom die zelf ook schilderde, verzocht Piet om zijn naam te veranderen omdat hij niet met het kinderlijk bekladder van zijn neef geassocieerd wenste te worden. Na zijn dood werd Mondriaan als genie erkend en een van de grondleggers van de abstracte kunst.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *