De 10 bekendste schilderijen van Vincent van Gogh

De schilder Vincent van Gogh is wereldwijd beroemd, maar welke doeken van zijn hand zijn nu het meest bekend? Wellicht denk je bij Vincent van Gogh schilderijen meteen aan de Zonnebloemen, maar er zijn veel meer kunstwerken van deze schilder. Wij verzamelden de 10 bekendste schilderijen van Vincent van Gogh.

Een korte intro over de schilder

Voor we verder op de bekendste schilderijen ingaan, willen we Vincent van Gogh kort aan je voorstellen. Deze Nederlandse schilder werd geboren in 1853 en hij begon zich al op jonge leeftijd voor kunst te interesseren. Op zijn zestiende ging hij al aan de slag bij Goupil & Cie, een internationale kunsthandel. Rond 1880 begon hij eigenlijk pas zelf echt te tekenen en te schilderen. Toen hij naar Parijs ging, werden zijn werken veel kleurrijker en in de werken vanaf die tijd kun je echt goed zijn eigen stijl herkennen.

De bekendste schilderijen van Vincent van Gogh

Hieronder vind je de 10 bekendste schilderijen van Vincent van Gogh.

1. Zonnebloemen

Laten we dan inderdaad maar beginnen met de Zonnebloemen. Dit doek dateert uit 1889. Schilderijen van zonnebloemen hadden een diepere betekenis voor Van Gogh. Voor hem was het een manier om dankbaarheid uit te drukken. Bijzonder is dat hij vijf verschillende doeken heeft gemaakt van zonnebloemen in een vaas, maar dat hij als doelstelling had om uitsluitend drie tinten geel te gebruiken. Daarmee wilde hij laten zien hoe je een voorstelling kon laten leven met varianten van één kleur.

2. Sterrennacht

3. Zelfportret van Van Gogh

Zelfportret Van Gogh

Het Zelfportret met grijze vilthoed is beslist het bekendste zelfportret van Van Gogh. Hij schilderde het in de winter van 1887-1888. In dit werk zie je duidelijk dat hij de stippeltechniek van de pointillisten goed bekeken heeft en er zijn eigen draai aan geeft.

4. De slaapkamer

De slaapkamer in Arles

Van Gogh maakte dit beroemde schilderij van zijn slaapkamer in Arles. Hij verbleef in het beroemde Gele Huis en had de kamer zelf op sobere wijze ingericht. Aan de muren hingen werken van zijn eigen hand. De kleuren stonden voor absolute rust, al zijn de huidige kleuren niet meer zoals Van Gogh ze destijds heeft aangebracht. Het blauw zou namelijk paars geweest zijn.

5. De aardappeleters

De aardappeleters

Ook De aardappeleters behoort tot Vincent van Goghs beroemdste werken, al zien we hierin nog niet zozeer de stijl terug waarom hij later zo beroemd is geworden. Het schilderij wordt echter wel gekenmerkt door een zekere puurheid of echtheid. Het was de bedoeling van de schilder om het echte leven weer te geven en het niet mooier af te schilderen dan het was.

6. Irissen

Dit schilderij is niet in de laatste plaats bekend vanwege de verkoopprijs. Het schilderij werd namelijk verkocht voor 101 miljoen euro en daardoor werd het op dat moment het duurste schilderij ooit. Het doek werd gekocht door Alan Bond, een omstreden zakenman. Hij kocht het doek met geleend geld en kon de lening niet aflossen, waardoor het schilderij uiteindelijk bij het J. Paul Getty Mueum in Los Angeles belandde.

7. Korenveld met kraaien

Van Gogh schilderde het Korenveld met kraaien in 1890. Men zegt wel eens dat dit het allerlaatste werk van Vincent van Gogh was. De dreigende lucht en de kraaien kondigen zijn naderende levenseinde aan. Dit is echter een fabel, de schilder heeft na het Korenveld met kraaien nog andere schilderijen gemaakt.

8. Caféterras bij nacht

Dit schilderij is te bewonderen in het Kröller-Müller Museum. Van Gogh maakte het doek in 1888 in de Franse stad Arles. Het schilderij is ook wel bekend onder de titel Terrasse du café le soir, Place du forum, Arles. Dit straatje is nog steeds te bezoeken en ziet er nog vrijwel hetzelfde uit als in de tijd van Van Gogh.

9. Portret van dr. Gachet (1890)

Portret van Dr. Gachet

Hiernaast zie je een van de vele voorstudies die Van Gogh maakte voor het portret van dr. Gachet. Het uiteindelijke schilderij werd de duurste Van Gogh ooit en eigenlijk hangt er nog steeds een mysterieuze waas om het doek. De excentrieke Ryoei Saito, een Japanner, kocht het doek, maar stierf zes jaar later. Jarenlang wist men niet wat er met het schilderij was gebeurd en dacht men zelfs dat het doek samen met Saito was gecremeerd. Jaren later dook het schilderij echter ineens weer op: het bleek te zijn verkocht aan een Oostenrijker. Een bedrag werd niet vermeld.

10. Amandelbloesem

Van Gogh was dol op de natuur en schilderde dan ook vaak bloemen. De amandelboom staat symbool voor een nieuw begin, omdat die altijd al zo vroeg in het voorjaar bloeit. Het schilderij was een cadeau voor de net geboren zoon van Vincents broer Theo. Het jongetje kreeg de naam Vincent, een hele eer voor de kunstschilder naar wie hij vernoemd werd.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *