Het Mauritshuis: wat is er te zien en hoelang duurt je bezoek?

Een van de mooiste musea in Den Haag is ongetwijfeld het Mauritshuis. Groot is het niet, maar ieder jaar komen er honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Een grote trekpleister is natuurlijk ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer. Maar tot de collectie horen ook onder andere werken van Rembrandt en veel andere Hollandse en Vlaamse grootheden. Het museum is in het hart van Den Haag gevestigd, vlakbij het Binnenhof en in de buurt van veel horeca. Boek je tickets voor de zekerheid altijd online.

Bezoekadres en openingstijden

Mauritshuis
Plein 29
2511 CS De Haag

Het is 10 minuten lopen vanaf het Centraal Station en (betaald) parkeren kan op 100 meter van de ingang.

Tot het museum behoort tevens:

Galerij Prins Willem V
Buitenhof 33
2513 AH Den Haag

Dit pand ligt aan de andere kant van het Binnenhof op 10 minuten lopen en bevat 150 oude meesters

Openingstijden

Maandag: 13.00 tot 18.00 uur

Dinsdag tot en met zondag: 10.00 tot 18.00 uur

Let op: De galerij Prins Willem V is op maandag gesloten. Op feestdagen kunnen andere tijden gelden. Kijk hiervoor op de site.

Over het pand

Het pand werd gebouwd in de periode 1633-1644 voor graaf Johan Maurits van Nassau. Deze was in die tijd gouverneur van Nederlands-Brazilië. Het is een van de mooiste voorbeelden van de barokke bouwstijl in ons land. In de 18e eeuw kreeg het pand na een brand een nieuw interieur. Vanaf 1822 is het in gebruik als museum. Behalve voor de collectie is het ook een genot om over de krakende houten vloeren te lopen en de wandbekleding, plafondbeschilderingen en vele kroonluchters te bewonderen.

De vaste collectie

De vaste collectie bestaat uit 250 meesterwerken van de Vlaamse kunst uit de 17e en 18e eeuw. Nergens vind je meer topstukken per m2 dan hier. Het absolute meesterwerk en het bekendste meisje ter wereld is geschilderd door Johannes Vermeer. Het meisje met de parel is overigens geen portret maar een ‘tronie’. Dat houdt in dat Vermeer het zonder model heeft gemaakt. Het is ook onbekend gebleven of er een feitelijk meisje is geweest als voorbeeld voor de meesterschilder. Een ander bekend werk is ‘De stier’ van Potter. Dit werk werd in de tijd van Napoleon op zijn verzoek overgebracht naar het Louvre. Na zijn nederlaag kreeg Nederland het schilderij terug. In 2024 wordt ‘De stier’ gerestaureerd. Bezoekers kunnen toekijken.

5 boeken over het Mauritshuis

Tijdelijke exposities

In het Mauritshuis zijn ook regelmatig nieuwe exposities.

Roelant Savery’s wonderlijke wereld tot 20 mei

Deze bijzondere schilder werd geboren in Kortrijk tijdens de 80-jarige oorlog. Hij verhuisde om die reden naar het veiliger Holland en introduceerde diverse nieuwe thema’s in de Nederlandse schilderkunst. Hij was de eerste die bloemstillevens maakte. Ook schilderde hij de uitgestorven dodo. Als eerste Nederlandse schilder portretteerde hij ook ‘gewone’ mensen op straat. De landschappen die hij maakte doen sprookjesachtig aan door de wonderlijke vergezichten. Er zijn ook altijd dieren te zien, de meeste ontsproten aan zijn rijke fantasie. De expositie bestaat uit 40 prachtige werken.

Hoelang duurt een bezoek aan het Mauritshuis?

Wil je het Mauritshuis bezoeken tijdens een dagje Den Haag en wil je het nog met andere musea of bezienswaardigheden combineren? Een bezoek aan het Mauritshuis neemt ongeveer 1 tot 1,5 uur in beslag.

meisje-met-de-parel-mural-den-haag

Murals 2024

In 2022 bestond het Mauritshuis 200 jaar als museum. Als onderdeel van de viering werden 5 streetartists uitgenodigd om muurschilderingen te maken geïnspireerd op kunstwerken uit het Mauritshuis. Deze zijn gerealiseerd in 5 Haagse wijken. In 2024 heeft dit een spectaculair vervolg gekregen. Uiteindelijk zullen in totaal 20 musea in het hele land een mural laten maken in hun stad, gebaseerd op een kunstwerk in het betreffende museum. In het Mauritshuis kan je alles over het project te weten komen.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *