Wat weet jij eigenlijk over Johannes Vermeer? Wij verzamelden 10 weetjes over Johannes Vermeer, een van de belangrijkste Nederlandse kunstschilders. Weet jij wat zijn bekendste werk is en hoeveel schilderijen hij heeft gemaakt? Je leest het hieronder.
Inhoudsopgave
10 weetjes over Johannes Vermeer
Hieronder vind je 10 interessante weetjes over Johannes Vermeer.
1. Hoeveel schilderijen heeft Johannes Vermeer gemaakt?
Johannes Vermeer was niet zo productief als bijvoorbeeld Van Gogh. Tijdens zijn leven maakte hij namelijk maar tussen de 40 en 50 schilderijen, waarvan er zo’n 35 zijn overgebleven. Waarschijnlijk is Johannes Vermeer de beroemdste kunstschilder in de hele geschiedenis die slechts zo’n klein oeuvre had. In vroeger eeuwen werd Johannes Vermeer ook wel de Sfinx van Delft genoemd, omdat er zo weinig over hem bekend was.
2. Wat is het bekendste schilderij van Johannes Vermeer?
Het bekendste werk mag natuurlijk niet ontbreken aan deze lijst met weetjes over Johannes Vermeer. Er valt natuurlijk te discussiëren over welk werk echt het bekendste is. Daarom noemen wij er hier drie:
- Het meisje met de parel
- Het melkmeisje
- De schilderkunst/Het atelier/De schilder en zijn model
3. Wanneer en waar is Johannes Vermeer geboren?
Johannes Vermeer werd in 1632 geboren in Delft. Zijn volledige naam was Johannes Reyniersz. Vermeer. Een exacte geboortedatum is niet bekend. Het enige wat we weten is dat Johannes Vermeer op 31 oktober 1632 gedoopt werd in de Nieuwe Kerk in Delft. Zijn vader heette Reynier Jansz. Vos (alias Vermeer) en zijn moeder heette Digna Baltens.
4. Waar is Johannes Vermeer aan overleden?
Johannes Vermeer overleed in 1675 en hij werd begraven in Delft. Het is niet bekend waaraan hij overleden is, maar na het Rampjaar 1672 had Vermeer het erg zwaar. Het maakte hem somber en op zekere dag in december 1675 stortte Johannes Vermeer plotseling in. Anderhalve dag later overleed hij.
5. Welke schilderijen van Johannes Vermeer zijn vermist?
Welke werken van Vermeer zijn verdwenen? Een aantal schilderijen van Vermeer zijn vermist. De vermiste Vermeers zijn niet heel bekend, logisch ook, want ze zijn momenteel natuurlijk nergens te bewonderen. Van sommige werken is het bestaan zelfs nog nooit bevestigd, maar de beschrijving ervan zou opgetekend zijn door de Amsterdamse veiling in 1696. De veiling wikkelde de nalatenschap van Jacob Dissius af, een man diverse schilderijen van Vermeer geërfd had. Daarnaast zou het om de nalatenschappen van Johannes Renialme en Willem van Berkel gaan. Om welke werken gaat het dan? De volgende werken van Vermeer lijken vermist te zijn:
- Het concert (gestolen uit het Isabella Stewart Gardner Museum in het Amerikaanse Boston)
- Zelfportret van Vermeer (beschreven door de Amsterdamse veiling)
- Man die zijn handen wast (wellicht een vergelijkbare compositie als bij De liefdesbrief en wellicht een parallel aan Een vrouw die haar handen wast van Gerrit ter Borch, een bekende van Vermeer)
- Een gezicht op een huis in Delft of Een gezicht op enkele huizen (wellicht vergelijkbaar met Het straatje, daarom is niet bekend welke van deze twee schilderijen mist, omdat een van deze Het straatje zou kunnen zijn).
- Het bezoek aan het graf (onduidelijk of dit een Bijbelse of eigentijdse voorstelling zou betreffen)
- Jupiter, Venus en Mercurius (waarschijnlijk een vroegtijdig werk zoals Diana en haar gezelschap, hoewel het meer logisch is dat Deugd of Psyche zou zijn afgebeeld in plaats van Venus)
- Portret uit 1660 (door de vroege datering is het niet waarschijnlijk dat dit een van de andere werken van Vermeer zou betreffen, zoals Het meisje met de parel)
6. Lijst met werken van Vermeer
Al zijn werken op een rij zien? Hieronder vind je een lijst met de werken van Vermeer:
- Diana en haar gezelschap (Mauritshuis, Den Haag)
- Christus in het huis van Martha en Maria (National Gallery of Scotland, Edinburgh)
- Sint Praxedis (privécollectie)
- De koppelaarster (Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden)
- Slapend meisje (Metropolitan Museum of Art, New York)
- Brieflezend meisje bij het venster (Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden)
- Het straatje (Rijksmuseum, Amsterdam)
- De soldaat en het lachende meisje (Frick Collection, New York)
- Het melkmeisje (Rijksmuseum, Amsterdam)
- Het glas wijn (Gemäldegalerie, Berlijn)
- Dame en twee heren (Herzog Anton Ulrich-Museum, Braunschweig)
- Onderbreking van de muziek (Frick Collection, New York)
- Gezicht op Delft (Mauritshuis, Den Haag)
- De muziekles (Royal Collection, Buckingham Palace, Londen)
- Brieflezende vrouw in het blauw (Rijksmuseum, Amsterdam)
- Vrouw met weegschaal (National Gallery of Art, Washington)
- Vrouw met waterkan (Metropolitan Museum of Art, New York)
- De luitspeelster (Metropolitan Museum of Art, New York)
- Vrouw met parelsnoer (Gemäldegalerie, Berlijn)
- Schrijvende vrouw in het geel (National Gallery, Washington)
- Meisje met de rode hoed (National Gallery, Washington)
- Meisje met de fluit (National Gallery, Washington)
- Meisje met de parel (Mauritshuis, Den Haag)
- Allegorie op de schilderkunst (Kunsthistorisches Museum, Wenen)
- Meisjeskopje (Metropolitan Museum of Art, New York)
- Dame en dienstbode (Frick Collection, New York)
- De astronoom (Louvre, Parijs)
- De geograaf (Städel Museum, Frankfurt)
- De kantwerkster (Louvre, Parijs)
- De liefdesbrief (Rijksmuseum, Amsterdam)
- De gitaarspeelster (English Heritage, Kenwood House, Londen)
- Schrijvende vrouw met dienstbode (National Gallery of Ireland, Dublin, twee maal gestolen)
- Allegorie op het geloof (Metropolitan Museum of Art, New York)
- Staande virginaalspeler (National Gallery, Londen)
- Zittende virginaalspeler (National Gallery, Londen)
- Zittende vrouw aan het virginaal (privébezit, New York)
Het concert mist uit de bovenstaande lijst, omdat dit schilderij nog altijd niet terecht is.
7. Waar woonde Johannes Vermeer?
In zijn jonge jaren woonde Johannes Vermeer lange tijd aan de Markt in Delft. Het is niet bekend bij wie de kunstschilder in de leer is geweest, de stijl van zijn vroege werken lijkt te zijn beïnvloed door de Utrechtse Caravaggisten. In die tijd was het ook zeer gebruikelijk dat jonge kunstschilders een reis maakten naar Italië, maar er is niets over bekend of Vermeer dat ook heeft gedaan.
8. Wat kost een schilderij van Vermeer?
Het zal je niet verbazen dat een schilderij van Vermeer vandaag de dag wel miljoenen of misschien zelfs miljarden waard zal zijn. Een van zijn onbekendere schilderijen werd geveild voor 7,8 miljoen euro. Een schilderij als Het meisje met de parel is waarschijnlijk tussen de 1 en 2 miljard euro waard momenteel. In 1881 werd dit schilderij overigens verkocht voor 2 gulden 30, omdat het schilderij zo verwaarloosd was dat de twee geïnteresseerden met elkaar afspraken dat zij niet tegen elkaar op zouden bieden.
9. Hoeveel kinderen had Johannes Vermeer?
Johannes Vermeer en zijn vrouw kregen in totaal 15 kinderen. Vier kinderen overleden echter al op jonge leeftijd. De elf andere kinderen overleefden. Tien van hen waren nog minderjarig op het moment van zijn dood in 1675. Zijn dochter Maria Vermeer stond waarschijnlijk model voor Het meisje met de parel.
10. Heeft Vermeer ooit een zelfportret geschilderd?
Het zou kunnen dat Vermeer een portret van zichzelf heeft verstopt in het schilderij De koppelaarster. De persoon links in de hoek zou de schilder zelf kunnen zijn. Daarnaast heeft hij naar het schijnt wel een zelfportret gemaakt, maar dit schilderij zou vermist zijn geraakt.
2023: het jaar van Vermeer
2023 wordt het jaar van Vermeer. Het Rijksmuseum wijdt dan een uitgebreide tentoonstelling aan deze kunstschilder. Het zou de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit moeten worden. Bovendien komt er een nieuw programma op tv: De nieuwe Vermeer, waarin meer aandacht wordt besteed aan de verdwenen Vermeers en waarin men op zoek gaat naar nieuw talent.
Misschien vind je dit ook interessant:
- Hoe werd Johannes Vermeer beroemd en gebruikte hij een camera obscura?
- Het concert van Johannes Vermeer, zijn gestolen doek
- Het jaar van Johannes Vermeer: de sfinx van Delft
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Zij is de drijvende kracht achter Art Insite en zorgt voor waardevolle content. Heb je vragen of wil je een vermelding op onze website? Neem dan contact met haar op via het contactformulier.