10 weetjes over Vincent van Gogh

Wat weet jij eigenlijk over Vincent van Gogh? In het onderstaande lijstje met weetjes over Vincent van Gogh staat vast ook heel veel wat jij nog niet wist. Dat hij één oor miste, weten we eigenlijk allemaal wel, maar hoe kwam dat eigenlijk? Wat was de lievelingskleur van Van Gogh en hoeveel schilderijen maakte hij? Je leest het in het artikel hieronder.

Een korte intro over Van Gogh

Vincent van Gogh is een van de bekendste Nederlandse kunstschilders. Tot welke stroming behoorde Van Gogh? Zijn werken worden gerekend tot het postimpressionisme. Vincent van Gogh werd geboren in 1853 en stierf in 1890. Veel van zijn werken vind je in het Van Gogh-museum in Amsterdam, maar ook in het Kröller-Müller Museum zijn veel doeken van deze kunstschilder te vinden.

10 weetjes over Vincent van Gogh

Vincent van Gogh is vandaag de dag één van de bekendste schilders ter wereld, maar was dat tijdens zijn leven ook al zo? Wat weten we over deze Nederlandse kunstschilder? Hieronder lees je 10 weetjes over Vincent van Gogh.

1. Waar is Vincent van Gogh geboren?

Vincent van Gogh is een Nederlandse kunstschilder. Hij werd dan ook in ons kleine kikkerlandje geboren en wel in het plaatsje Zundert.

weetjes Vincent van Gogh

2. Hoe werd Vincent van Gogh beroemd?

Van Gogh was vaak helemaal niet tevreden over de kunstwerken die hij maakte. Zo is bekend dat hij helemaal niet trots was op De Sterrennacht. Van Gogh zag zichzelf als een mislukking en dat werd gevoed door het feit dat hij tijdens zijn leven waarschijnlijk slechts één schilderij heeft verkocht. Ook na zijn dood was Vincent van Gogh niet in een klap beroemd. De weduwe van Theo reisde enige tijd later terug naar Nederland en nam een aantal schilderijen mee naar huis. Zo nu en dan verkocht ze wat schilderijen aan haar zwager. In 1905 was er een tentoonstelling met de werken van Van Gogh.

Door Helene Kröller-Müller is Van Gogh uiteindelijk echt beroemd geworden. Zij had veel waardering voor zijn werken en kocht bijna 100 schilderijen en bijna 200 tekeningen van Vincent van Gogh. Vandaag de dag is deze collectie nog te zien in het Kröller-Müller Museum.

3. Wat was de lievelingskleur van Vincent van Gogh?

Van Gogh had in zijn schilderijen de voorkeur voor geel en blauw, denk bijvoorbeeld weer aan De Sterrennacht. Wellicht ook door de bijzondere contrasten. In zijn zelfportretten zien we vaak de combinatie van blauw met oranje. Geel combineerde hij ook vaak met lila, zoals in het schilderij De slaapkamer. De kleuren van zijn schilderijen zijn door de jaren echter wel wat veranderd, waardoor de muren van de slaapkamer vandaag de dag blauw zijn.

4. Hoeveel schilderijen heeft Van Gogh gemaakt?

Van Gogh was zeer productief. Slechts 10 jaar van zijn leven besteedde hij aan het schilderen, hij begon namelijk pas op zijn 27ste en stierf al op zijn 37ste. In die periode maakte hij ruim 900 schilderijen en daarnaast nog meer tekeningen en schetsen. Als je dat terugrekent, zou hij bijna iedere dag wel een kunstwerk gemaakt hebben.

5. Waarom had Van Gogh maar één oor?

Waarom sneed Vincent van Gogh zijn oor af? De precieze oorzaak is niet helemaal bekend, maar de meesten hebben het over een verhitte ruzie met Paul Gauguin, zijn vriend en collega kunstschilder. De ruzie tussen het tweetal zou zo hoog zijn opgelopen dat Gauguin het oor van Van Gogh afsneed. Van Gogh zou zeggen dat hij het zelf had gedaan om ervoor te zorgen dat de politie Gauguin niet zou vervolgen. Anderen zeggen dat Van Gogh zelf zijn oor heeft afgesneden tijdens een depressieve aanval. Het gebeurde in ieder geval met een scheermes en Van Gogh zou het afgesneden oor aan een prostituee in de buurt hebben gegeven.

6. Aan welke ziekte leed Van Gogh?

Van Gogh had jarenlang last van mentale problemen. Hoewel het hem op kunstzinnig gebied voor de wind ging en hij veel kunst maakte, was hij zeer depressief en is hij zelfs enige tijd opgenomen geweest in een zenuwinrichting.

Sinds Vincents dood is er al veel gediscussieerd over de aandoening waaraan Van Gogh leed. Soms noemt men het een manisch-depressieve stoornis, een andere keer heeft men het weer over schizofrenie. Dokter Peyron was de enige die een diagnose kon stellen tijdens het leven van Van Gogh en hij hield het op een vorm van epilepsie. Als je kijkt naar wat broer Theo in een van zijn brieven schreef, neig je echter eerder naar schizofrenie.

“Het is alsof in hem twee mensen zijn, de een merveilleus begaafd, fijn en zacht; de ander eigenlievend en hardvochtig.”

Theo in een brief aan zus Willemien

Zeker weten aan welke ziekte Van Gogh leed, zullen we dus nooit. Op 29 juli 1890 schoot Vincent van Gogh zichzelf in de borst. Twee dagen later overleed hij.

feiten over Vincent van Gogh

7. Waar heeft Vincent van Gogh gewoond?

Van Gogh heeft op veel plaatsen in Nederland, België en Frankrijk gewoond. Hij heeft zelfs een tijdje in Londen gewoond, in de periode dat hij werkte voor een grote kunsthandel. Zijn laatste jaren bracht hij door in Frankrijk en deze woonplaatsen van Van Gogh zijn waarschijnlijk het bekendst. Hij woonde een tijdje in Parijs en in Arles, was opgenomen in het krankzinnigengesticht in Saint-Remy de Provence en stierf uiteindelijk in Auvers-sur-Oise.

8. Had Vincent van Gogh nog familie?

Vincent van Gogh werd geboren als oudste kind van Theodorus van Gogh en zijn echtgenote Anna Cornelia Carbentus. Eigenlijk was hij het tweede kind, maar het broertje boven hem werd dood geboren. Hij droeg eveneens de naam Vincent. De kunstschilder werd geboren op de geboorte- en sterfdag van zijn broertje. De vader van Vincent van Gogh was dominee van de plaatselijke Hervormde Kerk. Men was echter niet streng christelijk voor die dagen. Vincent had twee broers, Theo en Cor. Met Theo had hij veel contact. Verder had hij nog drie zussen, Anna Willemien en Elisabeth.

Naast zijn familiecontacten had Vincent van Gogh overigens een uitgebreide vriendenkring in de kunstenaarswereld. Hij had bijvoorbeeld veel contact met Paul Gauguin.

9. Wat is het bekendste werk van Van Gogh?

Het bekendste werk van Van Gogh zijn wellicht de beroemde Zonnebloemen. Ook De Sterrennacht is een zeer bekend werk van Van Gogh dat velen tot de verbeelding sprak. Wil je meer bekende werken van de schilder zien? Lees dan: De 10 bekendste schilderijen van Vincent van Gogh.

10. Waardoor werd Vincent van Gogh geïnspireerd?

Van Gogh liet zich door verschillende kunsttakken inspireren. Hij was onder de indruk van de Hollandse genreschilderkunst, maar leerde ook van de realistische schilderijen van Millet en anderen. Verder werd hij zeker geïnspireerd door Japanse houtsneden. Hij heeft zelfs Japanse prenten gekopieerd, maar daar gaf hij dan wel altijd zijn eigen touch aan.

Weet jij nog feiten over Vincent van Gogh? Aarzel niet om hieronder een reactie achter te laten.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *