Kunstenares Frida Kahlo, biografie, stroming en bekendste werken

Wat gebeurde er met Frida Kahlo en welke ziekte kreeg ze? Hieronder vind je een biografie van Frida Kahlo, lees je tot welke stroming ze behoorde en staan haar bekendste werken op een rij. Lees hier meer over het tragische leven van Frida Kahlo, wellicht de grootste kunstenares van Midden-Amerika.

Biografie Frida Kahlo

Ze werd in 1907 geboren als Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, dochter van een Mexicaanse moeder en een Duitse vader, die fotograaf was. Het dorpje waar haar wieg stond, maakt nu deel uit van de wereldstad Mexico-City. Het jeugd werd beïnvloed door de Mexicaanse revolutie die duurde van 1910 tot 1920, maar vooral door medische problemen. Toch zou haar leven door alle tragische zaken geen triest verloop krijgen en bleef ze opgewekt en vol zelfvertrouwen.

Op 6-jarige leeftijd kreeg ze kinderverlamming aan haar rechterbeen waardoor deze ten dele verschrompelde. Ze droeg daarna alleen nog lange rokken en broeken. Het voorkwam niet dat ze door haar leeftijdgenootjes werd buitengesloten en ‘hinkepoot’ werd genoemd. In 1925 zat ze in een busje dat betrokken raakte bij een zeer ernstig auto-ongeluk. Er vielen meerdere doden en Frida was zo zwaar gewond dat ze 2 jaar in het ziekenhuis moest verblijven. Haar wervelkolom was gebroken. Ze zou nooit meer goed kunnen lopen en het grootste deel van de tijd in een rolstoel moeten doorbrengen. In 1953 werd haar rechterbeen tot boven de knie geamputeerd. Ze overleed al op jonge leeftijd, namelijk in 1954. De doodsoorzaak zou een longembolie zijn, maar sommigen suggereren dat ze mogelijk is overleden door zelfmoord of een overdosis. Een paar dagen voor haar dood schreef ze in haar dagboek: ‘Ik hoop dat het vertrek vreugdevol is – en ik hoop dat ik nooit meer terugkeer – Frida’.

Hoe kwam Frida Kahlo in de kunst terecht?

Na de middelbare school besloot Kahlo om medicijnen te gaan studeren, wellicht ook in verband met haar rechterbeen. Tijdens het eerste studiejaar tekende ze portretten van haar medestudenten en oogstte daar veel lof voor. Ze volgde tekenles bij een vriend van haar vader die zeer onder de indruk was van haar talent. Het ongeluk dat ze dat jaar kreeg, veranderde alles. Gedurende 2 jaar kon ze vrijwel niets doen behalve schilderen. Ze vroeg om een aantal spiegels en maakte in die periode enkele tientallen zelfportretten. Haar carrière was daarmee begonnen.

Een huwelijk dat gelukkig en ongelukkig was

Als ze uit het ziekenhuis ontslagen wordt, komt ze onder meer in contact met Diego Rivera. De avant-kunstenaar is op dat moment een grootheid in Mexico, beroemd door zijn muurschilderingen. Kahlo is vol bewondering voor het werk van Rivera en omgekeerd spoort hij haar ook aan om verder te gaan met schilderen. Ze trouwen in 1929 maar het huwelijk is beslist geen sprookje. Rivera gaat regelmatig vreemd maar dat geldt ook voor Frida, zowel met mannen als vrouwen. Het levert een beeld op van een vrouw met een zeer vrijgevochten karakter en ze zal later symbool staan voor het vroege feminisme. Er zijn echter ook minder aangename zaken in deze periode van haar leven. Door het ongeluk zal ze nooit kinderen kunnen krijgen, ze heeft altijd pijn en moet regelmatig naar het ziekenhuis.

De invloed van Kahlo op het surrealisme

In 1938 komt een van de grondleggers van het surrealisme, André Breton, in aanraking met de schilderkunst van Kahlo en hij is zeer enthousiast over wat hij beschouwt als haar surrealistische stijl. Tijdens exposities in New York en Parijs komt ze in aanraking met deze surrealisten en ze vragen haar zich bij de beweging aan te sluiten. Frida Kahlo voelt er helemaal niets voor. De surrealisten laten zich vooral inspireren door de werken van Sigmund Freud. De denkbeelden van Freud zijn echter vooral gebaseerd op een wereldbeeld vanuit de manlijke visie. Kahlo beschouwt haar leven en realiteit als basis voor haar stijl.

Een beroemdheid na haar dood

Gedurende haar relatief korte leven schilderde Kahlo ongeveer 200 schilderijen. Hoewel ze diverse malen exposeerde in belangrijke steden, bleef ze gedurende haar leven voornamelijk in de schaduw van haar man. Deze merkte eens over haar op dat ‘ze de echtgenote was van een meesterschilder en zelf af en toe ook een kunstwerkje maakte.’ 

Ongelijk had Rivera niet in die periode. Frida verkocht nooit een schilderij voor meer dan $ 400, terwijl Rivera als muurschilder een grote reputatie had verworven. Na zijn dood schonk hij het Blauwe Huis waarin Frida haar laatste jaren had doorgebracht aan de staat. Hierin werd een museum ingericht dat nu het drukst bezochte is in Mexico-City. Na haar dood kreeg Frida Kahlo waardering voor haar kunst en feministische ideeën.

Frida Kahlo kunst

Haar schilderijen zijn nu miljoenen waard en Diego Rivera wordt vooral herinnerd als haar echtgenoot en niet om de bijdrage die hij aan de kunst heeft geleverd. In 2002 is er een film uitgekomen over haar leven, volgend jaar volgt een musical, beide hebben de titel: Frida.

Lees ook: De happenings van Yayoi Kusama

De bekendste werken van Frida Kahlo

Indien je in de gelegenheid bent om veel te reizen en musea te bezoeken over de gehele wereld, vind je onderstaand een lijstje van haar bekendste werken:

Salvadore y Herminia (Two Woman), Museum of Fine Arts, Boston

Frida and Diego Rivera, Museum of Modern Art, San Francisco

Girl with death mask, Nagoya City Art Museum, Japan

Self Portait, the Frame, Musée National d’Art Moderne, Parijs

Viva la Vida, Blauwe Huis, Mexico-City

De invloed van Kahlo op het surrealisme

Ondank het feit dat ze zich niet tot de surrealisten rekende, is haar werk als zodanig wel zo ingedeeld. Op haar vele zelfportretten zijn vrijwel altijd ook surrealistische elementen te zien en dat geldt ook voor een aantal grotere schilderijen van haar. Ze werd een voorbeeld voor surrealistische schilders na haar en een boegbeeld voor het feminisme.

Wat kenmerkt surrealisme?

De beelden die op surrealistische kunst zijn te zien, komen uit het onderbewustzijn van de artiest. Ze zijn onthullend en suggestief en in de afbeeldingen is het verstand en de logica losgelaten.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *