De happenings van Yayoi Kusama

Er zijn maar weinig vrouwen die zo’n grote invloed op de hedendaagse kunst hebben gehad als Yayoi Kusama. Dat gaat overigens nog steeds door. De kunstenares werkt nog gewoon, hoewel ze inmiddels in de negentig is. Ze is beeldhouwster en installatie-kunstenares, maar de meeste kunstliefhebbers zullen haar kennen als de polka dot princess. Nog steeds zijn het de stippen die in vrijwel ieder werk een rol spelen.

Over Yayoi Kusama

Ze werd geboren in 1929 in Japan. Ondanks tegenstand van haar ouders studeerde ze vanaf 1948 aan de Hogere School voor Kunst en Kunstnijverheid in Kioto. Haar eerste expositie was in 1952 in het stadhuis van Matsumoto, haar geboortestad. Het waren een aantal aquarellen in traditioneel Japanse stijl. Wellicht had ze een carrière als schilderes in Japan kunnen nastreven. Maar in 1955 werd ze uitgenodigd om mee te werken aan een kunstexpositie in New York. Daar dompelde ze zich onder in de wereld van de moderne kunst en ze besloot om de emigreren naar de VS. Na een poosje in Seattle te hebben verbleven, ging ze naar New York in 1957. 

Kusuma moderne kunst

De happenings van Kusama

Het werk van Kusama valt op door de stippen. Ze heeft uitgelegd dat de stippen voor haar symbool staan voor de zon. De zon is de bron voor alle leven en deze verbeeldt de oneindigheid in het leven van de mens en de kunst. Vanaf 1965 maakte ze furore met haar ‘happenings’. Ze koos hiervoor opvallende locaties zoals Brooklyn Bridge of Central Park. Samen met haar assistenten maakte ze van de hele omgeving kunst, gedomineerd door haar inmiddels wereldberoemde stippen. Ze ging ook de oceaan over om de happenings naar Europa te brengen. Onder andere Rome en Amsterdam werden bezocht. Een happening ging in het algemeen door tot de politie er een einde aan maakte.

Terug naar Japan in 1970

Yayoi Kusama heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze psychische problemen had. In 1973 ging ze terug naar Japan en liet zich vrijwillig opnemen in een psychiatrische inrichting, waar ze nog steeds verblijft. Ze is hier dicht bij een atelier en werkt nog steeds iedere dag aan haar kunst. Hoe productief ze kan zijn, bleek nog recent. In 2012 vroeg het museum Tate Modern haar om mee te werken aan een expositie. Tot verbazing van de directie maakte ze een set nieuwe werken. In totaal 100 om precies te zijn. Datzelfde gebeurde nog eens in 2016 voor het museum voor moderne kunst in Tokyo.

Erkenning als kunstenares met enorme invloed

In 1966 weigerde de Biënnale van Venetië haar werk voor deze prestigieuze expositie. In 1993 werd ze echter verzocht om mee te werken aan het Japanse paviljoen in dezelfde stad. Ze kreeg de hoogste onderscheiding die Frankrijk kent voor kunstenaars:  de Ordre  des Arts en des Lettres.

In Japan werd ze onderscheiden met de Praemium Imperiale voor schilderkunst.

De belangrijkste werken van Yayoi Kusama

Infinity rooms

Kusama heeft meerdere malen aangegeven dat de psychoses die haar leven bepalen, kunnen worden bestreden door de ruimte te vullen met stippen. Dat komt het best tot het recht in haar infinity rooms. Deze zijn gevuld met stippen, spiegels, netten en ook vaak pompoenen. De bezoeker betreedt daarmee een wereld waarin in alle richtingen er kleur, licht en uiteraard stippen zijn. De eerste infinity room dateert van 1965. Bezoekers staan er soms uren voor in de rij om er een blik op te mogen werpen.

De enorme pompoen

Behalve schilderes en installatie-kunstenares heeft Kusama ook diverse beeldhouwwerken gemaakt met altijd de kenmerken die haar werk zo herkenbaar maken. Een enorme pompoen, geel met zwarte stippen kan je zien in het museum Voorlinden.

Schilderkunst

Het aantal schilderstukken dat Kusama heeft gemaakt is enorm. In vrijwel ieder museum voor moderne kunst zal je dan ook werken van haar aantreffen. Nederland heeft altijd een speciale band gehad met de Japanse sinds haar Happening in Amsterdam. Er zijn dan ook diverse exposities van haar werk in ons land geweest. Maar dat geldt ook voor 120 andere landen en dat maakt wel duidelijk hoe groot haar invloed is.

Benieuwd naar het werk van deze bijzondere vrouw? Op internet kan je haar exposities probleemloos vinden.

Bekijk ook: Inpakkunstenaar Christo: Arc de Triomphe postuum ingepakt

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

7 gedachten over “De happenings van Yayoi Kusama

  1. Ik vind het werk prachtig, vooral de pompoen. Ik denk datschilderen en boetseren ook rustgevend werkt als je het psychisch moeilijk hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *