10 weetjes over Claude Monet

Claude Monet was een van de meest invloedrijke en bekende kunstenaars van de impressionistische beweging. Zijn prachtige schilderijen van landschappen, tuinen en de natuur zijn nog steeds populair en geliefd bij kunstliefhebbers over de hele wereld. Maar er zijn ook veel interessante feiten en weetjes over zijn leven en werk die minder bekend zijn. In dit artikel gaan we in op 10 weetjes over Claude Monet, van zijn vroege jaren tot zijn meest iconische schilderijen en zijn invloed op de kunstwereld.

10 weetjes over Claude Monet

Claude Monet was niet alleen een getalenteerde schilder, maar ook een innovator in de kunstwereld. Hij was een van de eerste kunstenaars die buiten schilderde en experimenteerde met de effecten van licht en kleur op zijn doeken. Wat weten we eigenlijk over Monet? Hieronder vind je 10 weetjes over Claude Monet.

1. Waar is Claude Monet geboren?

Claude Monet is geboren in Parijs, Frankrijk, op 14 november 1840.

2. Waar heeft Claude Monet geleefd?

Claude Monet heeft op verschillende plaatsen in Frankrijk gewoond. De kunstschilder werd geboren in Parijs, Frankrijk, maar bracht veel van zijn kindertijd door in Le Havre, een kuststad in Normandië, Frankrijk. Hij studeerde kunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Parijs. In 1861/1862 vervulde hij zijn militaire dienstplicht in Algerije.

In 1870 trouwde hij met Camille Doncieux. Hun huwelijksreis brachten ze door in Trouville. Door de oorlog met Pruisen moesten ze echter vluchten en kwamen ze uit in Londen. Via Nederland reisden ze weer terug naar Frankrijk. Ze hebben vier maanden doorgebracht in Zaandam en ook enige tijd in Amsterdam. Eenmaal weer terug in Frankrijk vestigden ze zich in Argenteuil.

Het meest bekend is zijn lange verblijf in het dorp Giverny, gelegen in de regio Normandië, ongeveer 80 kilometer ten westen van Parijs. Monet woonde in Giverny vanaf 1883 tot zijn dood in 1926 en creëerde daar zijn beroemde tuinen, die een belangrijke inspiratiebron waren voor veel van zijn latere werken.

3. Wat is het bekendste schilderij van Monet?

Het bekendste schilderij van Monet is waarschijnlijk zijn serie Waterlelies, in het Frans heet deze serie Bassin Aux Nymphéas. Hierbij zie je ook de karakteristieke brug die Monet graag schilderde. De serie bestaat uit ongeveer 250 olieverfschilderijen die Monet schilderde van zijn eigen waterlelietuin in Giverny. Het schilderij is een van de iconische werken van het impressionisme en wordt beschouwd als een hoogtepunt van Monets carrière. Je kunt de Waterlelies van Monet bewonderen in Musée de l’Orangerie in Parijs. Ook in Musée Marmottan Monet vind je een aantal Waterlelies van de impressionist. Wil je in Nederland schilderijen van Monet bewonderen, dan kun je bijvoorbeeld naar het Kunstmuseum Den Haag of het Kröller-Müller Museum. Daar hangen echter geen Waterlelies.

Weetjes Monet

4. Hoe veel schilderijen maakte Claude Monet?

Claude Monet maakte gedurende zijn leven duizenden schilderijen. Het exacte aantal is niet bekend, maar de schatting is dat hij tussen de 2000 en 2500 schilderijen heeft gemaakt in verschillende stijlen en genres. Zijn oeuvre omvat landschappen, portretten, stillevens en natuurlijk zijn beroemde serie Waterlelies. Alleen die bestaat al uit ongeveer 250 schilderijen.

5. Waarom schilderde Monet zo veel waterlelies?

Hij schilderde vaak buiten en stond bekend om zijn landschappen en tuinen, zoals zijn beroemde waterlelieschilderijen. Monet werkte overigens ook gedurende zijn hele leven aan zijn serie schilderijen van de kathedraal van Rouen, waarbij hij de veranderende lichtomstandigheden op verschillende tijdstippen van de dag vastlegde.

6. Tot welke stijl behoorden de schilderijen van Monet?

Monets schilderijen behoren tot het impressionisme. Hij had een voorliefde voor het vastleggen van licht en kleur in zijn schilderijen. Het impressionisme was een kunststroming die ontstond in Frankrijk in de late 19e eeuw en waarbij kunstenaars zich richtten op het vastleggen van momentane impressies van de natuur en het alledaagse leven, door middel van licht en kleur. Monet was een van de meest vooraanstaande figuren van het impressionisme en wordt beschouwd als een pionier van de stroming.

7. Welke schildertechniek gebruikte Monet?

Claude Monet schilderde graag ‘en plein air’, wat letterlijk ‘in de open lucht’ betekent. Dit betekent dat hij buiten schilderde, direct voor het onderwerp dat hij vastlegde, in plaats van in een atelier te werken. Door deze techniek kon hij de veranderende lichtomstandigheden en kleuren van de natuur nauwkeurig vastleggen. Monet gebruikte ook vaak losse penseelstreken en vlekken van kleur om de indruk van het licht te creëren, wat kenmerkend is voor het impressionisme. Verder was hij een verzamelaar van Japanse kunst en dit had invloed op zijn werk.

8. Wanneer is Claude Monet gestorven?

Monet overleed op 86-jarige leeftijd in Giverny, waar hij de laatste jaren van zijn leven had doorgebracht en zijn beroemde tuinen had aangelegd. Hij overleed daar in 1926 aan longkanker.

9. Wanneer werd Monet beroemd?

Monet had het beter getroffen dan andere kunstschilders, wier werken tijdens hun leven helemaal niet gewaardeerd werden. Claude Monet was bevriend met andere beroemde kunstenaars uit zijn tijd, waaronder Renoir en Pissarro. Camille oftewel De vrouw in de groene jurk was het enige schilderij waarmee Monet op de beroemde Salon succes oogstte. Daardoor kwam hij terecht bij de Salon des Refusés in Parijs. Dit was een tentoonstelling van kunstwerken die waren afgewezen door de officiële, door de staat gesponsorde tentoonstellingen van de Académie des Beaux-Arts. De tentoonstelling van de Salon des Refusés trok veel aandacht en bracht het werk van de impressionisten onder de aandacht van het publiek en de kunstcritici, waardoor Monets bekendheid begon te groeien. Zijn werken werden vanaf 1870 zo’n beetje beroemd.

10. Wat is de waarde van een schilderij van Monet?

De waarde van een Monet is niet zo gemakkelijk te schatten. Er zijn eerdere en latere werken en de meeste schilderijen van deze kunstenaar bevinden zich in musea. In 2019 was er echter een verkoop van een Monet bij Sotheby’s. Het doek werd geschat op een waarde van circa 50 miljoen euro, maar werd uiteindelijk verkocht voor zo’n 100 miljoen euro.

De foto’s in dit artikel zijn genomen gedurende de tijdelijke Monet-tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

2 gedachten over “10 weetjes over Claude Monet

  1. Hallo,
    Lees ik het nu goed, Monet en Renoir bevriend.. Hadden die twee niet een, zachtjes uitgedrukt, liefde-haatverhouding? kan me vergissen, maar dacht ooit zoiets gelezen te hebben

    1. Dank voor je reactie. Monet en Renoir waren inderdaad bevriend en schilderden vaak zelfs op dezelfde locatie. (Als je het leuk vindt om te kijken: een voorbeeld hiervan is La Grenouillère.) Hoewel ze op een gegeven moment niet meer samen schilderden, bleven ze met elkaar bevriend tot de dood van Renoir.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *