10 weetjes over Rembrandt van Rijn

Hoewel er inmiddels al bijna zo’n 400 jaar verstreken zijn sinds zijn dood, komen we de naam Rembrandt van Rijn nog steeds regelmatig op het nieuws tegen. Onlangs vanwege De Nachtwacht, omdat dit doek een opknapbeurt zal krijgen. Deze week vanwege De Vaandeldrager, een beroemd doek dat voor 150 miljoen werd aangekocht door de Nederlandse overheid. Maar wat weten we eigenlijk over Rembrandt zelf? Een korte biografie en 10 weetjes over Rembrandt.

Wie was Rembrandt van Rijn?

Rembrandt werd geboren op 15 juli 1606 in Leiden, als de zoon van een molenaar en een bakkersdochter. Zijn volledige naam was Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Zijn geboortehuis staat er nog steeds, aan de Weddesteeg 25 in Leiden. De molen van zijn vader is echter verdwenen. Hoewel van Rembrandt niet bekend is of hij een bepaalde kerk aanhing, was zijn vader gereformeerd, terwijl zijn moeder rooms-katholiek bleef.

Waar was Rembrandt in de leer?

Rembrandt ging vanaf ongeveer zijn zevende jaar naar de Latijnse school, die in die tijd eigenlijk alleen beschikbaar was voor de rijkere families. Daar kreeg Rembrandt ook al les in kalligrafie en schilderen. Zijn ouders hadden voor ogen dat hij een wetenschappelijke studie zou volgen, waarna hij de stad en gemeenschap zou kunnen dienen met zijn kennis. Toen hij 14 jaar was, werd hij dan ook ingeschreven aan de universiteit van Leiden, en wel als letterenstudent. Hij heeft in ieder geval 2 jaar de studie gevolgd, misschien zelfs langer, maar toch is hij hiermee gestopt.

Vanaf 1622 ging hij hoogstwaarschijnlijk in de leer bij een Leidse schilder. Jacob Swanenburgh schilderde voornamelijk stadsgezichten. Uit deze leerperiode van Rembrandt zijn geen schetsen of werken bewaard gebleven. Na deze leertijd ging Rembrandt in de leer bij Pieter Lastman, een bekend historieschilder in Amsterdam. Al na een halfjaar begon Rembrandt een eigen werkplaats in Leiden.

10 weetjes over Rembrandt van Rijn

De korte biografie hierboven maakt duidelijk wat de basis was van de schilder Rembrandt van Rijn. Maar wat valt er verder nog over hem te weten? Hieronder vind je 10 weetjes over Rembrandt van Rijn.

1. Waarom werd Rembrandt schilder?

Waarom werd Rembrandt eigenlijk schilder? Al op de lagere school leerde Rembrandt schilderen. Hoogstwaarschijnlijk kwam daarbij zijn talent naar voren en doordat zijn ouders redelijk welgesteld waren, had hij ook de mogelijkheden om bij bekende schilders in de leer te gaan. Algauw wist Rembrandt met het schilderen geld te verdienen. Niet alleen door schilderijen te verkopen, maar ook door zelf leerlingen op te leiden.

2. Hoe werd Rembrandt van Rijn beroemd?

Rembrandt van Rijn was ook in zijn tijd al een gewaardeerde schilder. Zijn werken waren verfijnd en lieten emoties zien. Zijn schilderijen waren voor die tijd beslist niet doorsnee te noemen. Zijn eerste grote opdracht was voor het schilderij dat wij nu kennen als  De anatomische les. De Nachtwacht was pas een volgende grote opdracht. Tijdens zijn leven verwierf hij het meeste bekendheid door zijn etsen, daardoor was hij ook in het buitenland bekend.

De anatomische les Rembrandt van Rijn

3. Hoe oud werd Rembrandt van Rijn?

Wanneer is Rembrandt van Rijn overleden? Hij overleed op 4 oktober 1669 in de leeftijd van 63 jaar. Zijn vrouw was al op jonge leeftijd overleden en rondom de volgende vrouw waar hij mee samenleefde was nogal een schandaal, omdat ze ongetrouwd waren. Zij stierf echter aan de pest, evenals hun zoontje. Toen Rembrandt stierf, waren alleen zijn dochter Cornelia en kleindochter Titia nog in leven.

4. Hoeveel schilderijen heeft Rembrandt van Rijn gemaakt?

Precies bekend is het niet, hoeveel schilderijen Rembrandt van Rijn heeft gemaakt. Naar schatting zijn het er echter ruim 300. Zijn oeuvre omvat echter ook etsen en tekeningen. Rembrandt maakte ongeveer 300 prenten, waaronder 20 zelfportretten en zo’n 2000 tekeningen. Beslist een indrukwekkend portfolio dus.

5. Hoeveel geld kreeg Rembrandt van Rijn voor De Nachtwacht?

Helemaal duidelijk is het niet, hoeveel geld Rembrandt van Rijn verdiende met De Nachtwacht. Maar het verhaal gaat dat alle 16 schutters die op het schilderij staan ongeveer 100 gulden hiervoor betaalden. Dat betekent dus dat hij rond de 1.600 gulden voor het schilderij gekregen heeft. Als je nagaat dat hij zijn huis aan de Sint Antoniebreestraat in Amsterdam aankocht voor 13.000 gulden, was dat voor die tijd een redelijk bedrag.

In vergelijking met wat Rembrandt voor zijn andere schilderijen kreeg, is het echter onwaarschijnlijk laag. Het is meer logisch dat Rembrandt ongeveer het dubbele voor het schilderij heeft ontvangen, wat ook aangegeven werd door Bernardt Keil, een van Rembrandts leerlingen uit die tijd. Laten we dus stellen dat hij omgerekend naar euro’s ongeveer 1.500 euro voor het schilderij ontvangen heeft. Hoeveel is De Nachtwacht nu waard? Niemand die het precies weet, maar een recente schatting zegt dat het schilderij 500 miljoen euro waard is.

6. Waar heeft Rembrandt De Nachtwacht geschilderd?

Het is niet helemaal duidelijk waar Rembrandt De Nachtwacht geschilderd heeft. Dat zal wel altijd een van de mysteries van de geschiedenis blijven. Er zijn wel diverse theorieën over. Zo zijn er oude documenten die aantonen dat Rembrandt in die periode een aanvraag deed bij de gemeente om een zomerkeuken aan zijn woning te bouwen. Die was groter dan zijn atelier en bood dan ook voldoende ruimte om De Nachtwacht te schilderen. Ook kan het zijn dat hij de kerk tot zijn beschikking had om dit grote doek te schilderen.

7. Wat was het eerste schilderij van Rembrandt?

De vroegst bekende schilderijen van Rembrandt zijn De Vier Zintuigen, een reeks van 4 schilderijen waarop de verschillende zintuigen van de mens afgebeeld worden. Naar alle waarschijnlijkheid is er nog een vijfde schilderij in de reeks, maar dat schilderij is tot op heden niet opgedoken. De kans bestaat echter wel dat het schilderij van De Smaak nog opduikt, want tot 2015 bestond de reeks uit slechts 3 schilderijen. Het schilderij De Reuk dook pas in 2015 toevalligerwijze op bij een veiling in de Verenigde Staten.

8. Wat is het duurste schilderij van Rembrandt van Rijn?

Op dit moment staan er twee schilderijen van Rembrandt van Rijn in de top 10 duurste schilderijen ter wereld. Deze schilderijen zijn enige tijd geleden verkocht voor 160 miljoen euro aan het Rijksmuseum. Dat is een enorm bedrag, maar dat is helemaal niet ongewoon voor dit soort schilderijen. Het is nog meer bijzonder als je beseft dat deze schilderijen hiermee niet eens de duurste schilderijen van Rembrandt zijn. De Nachtwacht wordt momenteel immers geschat op een waarde van zo’n 500 miljoen euro.

9. Wat zijn de bekendste schilderijen van Rembrandt?

In deze weetjes over Rembrandt van Rijn mogen zijn bekendste schilderijen uiteraard niet ontbreken. De Nachtwacht zal iedereen wel kunnen noemen, maar weet jij welke werken van zijn hand nog meer heel bekend zijn geworden? Hieronder vind je een lijstje:

  • Het Joodse bruidje
  • De vlucht naar Egypte
  • De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp
  • De staalmeesters
  • Zelfportret

10. Door welke schildertechniek worden Rembrandts schilderijen het meest gekenmerkt?

Als je Rembrandt zegt, dan zeg je ook clair-obscur. Dit is een term voor de toepassing van licht en donker in schilderijen. Door licht-donkereffecten in het schilderij te verwerken, komt er meer diepte en volume in een schilderij. Waarschijnlijk heeft Rembrandt tijdens zijn leerperiode kennisgemaakt met de werken van Caravaggio, die ook vaak clair-obscur in zijn werken toepaste.

Rembrandt voor kinderen

Rembrandt uitleggen aan kinderen? Dat kan uitstekend met de onderstaande boeken.

Weetjes over Rembrandt van Rijn

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

4 gedachten over “10 weetjes over Rembrandt van Rijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *