De 10 duurste schilderijen ter wereld

Aan de meeste kunst hangt wel een prijskaartje, maar sommige kunstwerken spannen de kroon. Weet jij wat de 10 duurste schilderijen ter wereld zijn? Behoren daar ook doeken van Nederlandse kunstenaars toe?

Top 10 duurste schilderijen

Onlangs werd het half versnipperde doek van Banksy verkocht voor zo’n 22 miljoen euro en een zelfportret van Frida Kahlo kwam in het nieuws, omdat het voor zo’n 31 miljoen euro geveild werd. Daarmee staan deze kunstwerken echter nog lang niet in de top 10 duurste schilderijen ter wereld. Hieronder vind je een overzicht met de 10 duurste schilderijen ter wereld.

10. Nu couché (1917), Amedeo Modigliani – $170,4 miljoen 

De naaktschilderijen van Modigliani worden over het algemeen voor een goede prijs verkocht. 150 miljoen dollar wordt er al gauw voor neergelegd. Dit werk bracht echter nog net even meer op, namelijk zo’n 170 miljoen dollar. Het werk werd voor het eerst tentoongesteld op een expositie in 1917. Vanwege obsceniteit werd het door de politie verwijderd.

9.  Les Femmes d’Alger (1955), Pablo Picasso – $180 miljoen

Pablo Picasso was een zeer productief kunstenaar. Zijn werken brengen inmiddels aardig veel geld op, maar een van zijn kunstwerken spant de kroon: Les Femmes d’Alger, een werk dat hij in 1955 maakte. Dit werk bracht zo’n 180 miljoen dollar op. Het werk is geïnspireerd op een werk van Delacroix, maar dat niet alleen, er zitten ook verwijzingen in naar Matisse, die slechts enkele weken voordat Picasso aan dit schilderij begon, overleed.

8. De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (1634), Rembrandt van Rijn – $182 miljoen

Ook het Rijksmuseum komt in deze lijst met een bijzondere aankoop. Samen met het Louvre kocht het Rijksmuseum in Amsterdam deze set van schilderijen, die door Rembrandt werden geschilderd in 1634. Er is een getrouwd echtpaar op afgebeeld, die beiden volledig zijn weergegeven. Geen portret dus, maar een volledige weergave van hoofd tot voeten.

7. Wasserschlangen II (1907), Gustav Klimt – $183,8 miljoen

De werken van Klimt hebben vaak een dubbelzinnige ondertoon. In dit geval gaat het ook om vrouwelijke waterserpenten. In de tijd dat Klimt dit schilderij maakte, zo rond 1900, werd dit nog als heel gewaagd gezien. Bijzonder detail is dat hij in zijn werken rond deze periode vaak bladgoud verwerkte.

6. No.6 (Violet, Green and Red) (1951), Mark Rothko – $186 miljoen

Dat no. 6 ooit echt op nummer 6 in de ranglijst met duurste schilderijen ter wereld zou komen te staan, had Mark Rothko vast niet verwacht toen hij dit schilderij maakte. De naam heeft echter geen diepere betekenis, want Rothko wilde juist graag dat iemand die naar het schilderij keek er zelf zijn interpretatie aan zou geven.

5. Number 17A (1948), Jackson Pollock – $200 miljoen

Jackson Pollock was een abstract expressionist. Het kunstwerk Number 17A werd tegelijk verkocht met het werk Interchange van Willem de Kooning. Met deze deal was dus zo’n 500 miljoen dollar gemoeid. Het klinkt wellicht een beetje als een 1+1 deal, maar dan met een fiks prijskaartje.

4. Nafea faa ipoipo (1892), Paul Gauguin – $210 miljoen

Dit kunstwerk van de schilder Paul Gauguin is ook bekend onder de naam When will you marry? In eerste instantie werd in 2015 gemeld dat het schilderij voor 300 miljoen dollar verkocht zou worden, waarmee het op dat moment op de eerste plaats zou komen in de top 10 duurste schilderijen ter wereld. Later bleek het schilderij echter 90 miljoen dollar minder opgebracht te hebben.

3. The Card Players (1893 – 1896), Paul Cézanne – $250 miljoen

Paul Cézanne was een bekende Franse schilder in het impressionisme. Zo rond 1893 begon hij aan een van zijn laatste olieverfschilderijen: De kaartspelers. Dit werk is minder impressionistisch dan de rest en wat klassieker om te zien. De inspiratie kwam dan ook van werken uit de 17e en 18e eeuw. In 2011 werd dit dure schilderij vanuit privébezit verkocht aan Qatar voor iets meer dan $ 250 miljoen.

2. Interchange (1955), Willem de Kooning – $300 miljoen

Op de tweede plaats in deze lijst hebben we de Nederlandse naam waar we op wachtten. Hoewel, waarschijnlijk had je eerder verwacht dat Rembrandt of Van Gogh op de tweede plaats in deze fameuze lijst zou staan. Willem de Kooning was een Amerikaans-Nederlands kunstenaar. Het betreffende schilderij stelt een landschap voor en is geschilderd in de abstracte stijl.

1. Salvator Mundi (1490 – 1500), Leonardo da Vinci – $450,3 miljoen

Het schilderij Salvator Mundi, oftewel Verlosser van de Wereld, is waarschijnlijk het laatste schilderij van de hand van Da Vinci. Helemaal zeker is dat echter niet, dus is het beslist bijzonder dat dit schilderij met stip op 1 staat in deze top 10 duurste schilderijen ter wereld. Experts zeggen dat de kans groot is dat het door zijn leerlingen geschilderd is en dat de grote meester enkel her en der geholpen heeft om het schilderij te voltooien.

Zijn er nog duurdere kunstwerken?

Overigens zijn er nog duurdere schilderijen op de wereld. Omdat die in de collecties van beroemde musea zijn opgenomen, zullen ze niet snel meer verkocht worden en is de echte marktwaarde dus nooit duidelijk. Maar één schilderij wordt bijzonder hoog geschat door de verzekering; het kunstwerk zou een waarde van zo’n 900 miljoen dollar hebben. De kans dat dit schilderij ooit nog van eigenaar veranderd, is echter zeer miniem. Heb je het al geraden? Het gaat hier inderdaad om de Mona Lisa, ook van Leonardo da Vinci dus. De Mona Lisa is echter nooit echt gekocht door het Louvre. Koning Frans I van Frankrijk kocht het van Leonardo da Vinci zelf, omdat die destijds in geldnood zat. Er zijn 4000 goudstukken voor neergelegd. Na de Franse Revolutie kwam het schilderij vanzelf in handen van de Franse Staat.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *