Pablo Picasso, de productieve en veelzijdige kunstenaar

Er zijn wereldwijd talloze bewonderaars van Pablo Picasso (1881-1973). Indien jij daar ook toe behoort en daarom een bezoekje had gepland aan het Bellagio Hotel in Las Vegas, ben je te laat. Het hotel, dat in het bezit is van een goksyndicaat, verkocht 11 schilderijen van de Spaanse meester voor ongeveer $ 100 miljoen.

Dat is best bijzonder, als je beseft dat Picasso gedurende zijn lange leven tienduizenden kunstwerken heeft gemaakt. Het Bellagio heeft nog een dozijn schilderijen van Picasso, die vooral in de eetzaal hangen. De verkoop had overigens niets te doen met geldgebrek. De opbrengst zal geheel worden besteed aan kunst, met een voorkeur voor vrouwelijke kunstenaars en mensen uit de minderheidsgroepen. Emancipatie in de gokwereld dus.

Wie was Pablo Picasso?

Er bestaan veel bijzondere verhalen over de beroemde Spaanse kunstenaar. Zo wordt er verteld dat hij bij zijn geboorte bijna meteen was overleden. De bevalling was erg zwaar geweest en de aanwezige arts was bezig om de moeder te redden. Pablo werd van een verstikkingsdood gered door een attente oom. De jonge Picasso was een wonderkind. Op 14e jarige leeftijd moest hij een proeve van zijn talent tonen om toegelaten te worden tot de Academie van de Schone Kunsten in Barcelona. Hij kreeg een maand de tijd maar was binnen een dag klaar en kon meteen starten met zijn studie. Het grootste gedeelte van zijn leven bracht hij later door in Frankrijk waar hij ook ligt begraven. (Château de Vauvenargues bij Aix-en-Provence).

De moeizame relatie met vrouwen

Picasso hield van vrouwen en deze inspireerden hem vaak ook een nieuwe richting te zoeken in zijn werk. Hij trouwde twee keer maar had veel meer relaties en het kostte het hem blijkbaar weinig moeite om de ene vrouw voor de andere in te wisselen. Echter was ook bekend dat hij er niet tegen kon dat vrouwen hem in de steek lieten of versmaadden. In zijn uitgebreide werk komen talloze vrouwen voor. Soms in bewondering, maar ook spottend en weinig complimenteus.

De politieke voorkeur van Picasso

In zijn turbulente leven maakte hij zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog mee, alsmede de Spaanse Burgeroorlog. In die conflicten verklaarde hij zich neutraal en dat werd niet altijd begrepen of goed ontvangen. De Franse kranten noemden hem zelfs openlijk een lafaard omdat zijn vrienden leden en stierven aan het front terwijl Picasso kunst maakte.

In 1944 verklaarde hij zichzelf communist en dat zou hij tot het einde van zijn leven blijven. De verhouding met het communisme bekoelde echter duidelijk toen een portret van de Russische dictator Stalin dat door Picasso was gemaakt, werd geweigerd, omdat de gelijkenis niet voldoende was. Daarna kwam Picasso nooit meer achter het IJzeren Gordijn. Een andere Spaanse grootheid, Salvador Dali, was niet bijster overtuigd van de politieke opvattingen van Picasso. Hij schreef: ‘Picasso is een Spanjaard, ik ook. Picasso is een communist, ik ook niet.’

Veel kennissen schilderden Picasso af als een man die voornamelijk leefde voor zijn kunst.

De schilderstijlen van Picasso

Er zijn weinig kunstenaars die zoveel stijlen hebben ontwikkeld als Picasso. Zijn werk wordt in verschillende periodes ingedeeld.

Blauwe periode

In deze periode leefde Picasso in armoede in Parijs (1901-1904). Zijn schilderijen waren somber en er werd alleen gebruik gemaakt van donkere kleuren. De thema’s waren in het algemeen de dood en het lijden.

Roze periode

Picasso werd bekender en begon een relatie met Fernande Olivier. Zijn werk veranderde en de kleuren roze en lichtblauw maakten zijn werk vrolijker. Zijn geliefde werd ontelbare malen op het doek vastgelegd.

Kubisme

Samen met Georges Braque wordt Picasso gezien als de uitvinder van het kubisme. Hij werd in eerste instantie geïnspireerd door Polynesische beeldhouwwerken en Afrikaanse maskers. Hij experimenteerde net zo lang tot hij compleet nieuwe stijlen ontwikkeld had.

Klassieke periode

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Picasso depressief omdat vrijwel al zijn vrienden aan het front vochten. Een kennis nam hem in 1917 mee naar Rome. Hier ging hij decorstukken schilderen voor een Russisch balletgezelschap. Ook zijn schilderwerk werd in die periode klassiek van aard.

Surrealistische periode

In de periode 1925 tot 1930 kwam een nieuwe stroming op: het surrealisme. Deze schilderstijl zou op den duur net zo belangrijk worden als het kubisme. Picasso ging meteen aan het experimenteren met deze stijl en maakte een groot aantal werken in deze stijl.

Abstracte periode

Na het surrealisme ging Picasso steeds abstracter schilderen, maar hij koos altijd wel voor figuratie. In het algemeen zijn het deze werken die het meest worden geassocieerd met Picasso.

Latere periode

Toen hij beroemd was geworden trok Picasso zich terug uit de publiciteit. Hij bleef echter tot op late leeftijd werken.

Wat zijn de beroemdste werken van Picasso?

1. Guernica, 1937

In de Spaanse burgeroorlog was Nazi-Duitsland een bondgenoot van de Spaanse nationalist Franco. De Luftwaffe gebruikte Spanje om te oefenen. Het Baskische stadje Guernica had de twijfelachtige eer als eerste vernietigd te worden vanuit de lucht. De enorme muurschildering die Picasso van het drama maakte, geldt als zijn bekendste werk.

2. Les Demoiselles d’Avignon, 1907

In het jaar 1907 was de kritiek op dit schilderij enorm. Picasso schilderde het niet in Frankrijk maar in Barcelona. De tittel duidt wellicht ook eerder op een plein in die stad dan het Franse Avignon. Inmiddels wordt het schilderij gezien als het startpunt van de moderne kunst.

3. De drie muzikanten, 1921

Dit schilderij wordt typerend geacht voor de synthetisch kubistische periode van het werk van Picasso. Er worden 3 personen afgebeeld, die zijn ontrafeld naar basisvormen. Het doek is te zien in het museum voor moderne kunst in New York en wordt ook muzikanten met maskers genoemd.

4. De huilende vrouw, 1937

Ook in dit schilderij dat in de Tate Gallery in Londen hangt, is het lijden tijdens de Spaanse Burgeroorlog verbeeld. Door de krachtige lijnen heeft het kubistische werk een zeer dramatisch karakter. Dit is het bekendste van een hele serie wenende vrouwen,

5. De blauwe kamer, 1901

Dit schilderij is een van de minder sombere uit de blauwe periode. Het beeld is van een prostituee die zich wast. De invloeden van Van Gogh en Degas zijn duidelijk en tevens de belangstelling van Picasso voor het vrouwelijke lichaam.

6. Portret van Dora Maar, 1937

De Franse kunstenaresse Dora Maar had een grote invloed op de carrière van Picasso. Hun verhouding was bij tijd en wijle bijzonder moeizaam, maar zij was ongetwijfeld zijn muze gedurende vele jaren en dit schilderij is  slechts een van de vele waarop ze is afgebeeld. Het doek van Dora Maar van Picasso hangt in Parijs, maar is ook op poster verkrijgbaar, zoals je hieronder kunt zien.

Jeune fille devant un miroir & Portrait of Dora Maar

Baigneuse assise au bordde la mern & Two women running on the beach

Bijzondere weetjes over Picasso

Hieronder volgen een aantal bijzondere weetjes over Picasso.

  • Hoewel hij overal bekend staat als ‘Pablo Picasso’ bestond zijn volledige naam uit 23 verschillende voor- en achternamen.
  • Er is geen complete lijst van het werk van Picasso op het ogenblik.
  • Bij de gestolen en nog niet teruggevonden kunstwerken komt Picasso het meest voor ( +/- 1.200 werken).
  • Picasso was een van de verdachten van de diefstal van de Mona Lisa in 1911.
  • Bij een tentoonstelling van kindertekeningen verzuchtte Picasso op latere leeftijd dat hij zijn hele leven had moeten oefenen om zo te kunnen tekenen als deze kinderen.

Geïnspireerd door Picasso

Natuurlijk zijn er vele kunstenaars geïnspireerd door Picasso. Ook vandaag de dag worden er nog verschillende werken in de stijl van Picasso gerealiseerd. Dat zie je hieronder bijvoorbeeld in dit bijzondere, moderne schilderij van het Gronings museum.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “Pablo Picasso, de productieve en veelzijdige kunstenaar

  1. Over het aantal kunstwerken van Picasso lopen de meningen uiteen. Op internet wordt geschreven over 35.000 tot 50.000 stuks. Nu hoorde ik Jeroen Krabbé opmerken dat Picasso wel 238.000 werken heeft gemaakt. En Jeroen Krabbé zegt niet zomaar iets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *