Kunststad Leiden: 5 x kunst in Leiden

Zoals Onno Blom in zijn gedicht al zei: ‘In Leiden zit een wonderstad verstopt.’ De stad Leiden is meermaals genomineerd voor de titel Kunststad van het jaar en dat is natuurlijk niet voor niets. Het bekendst in Leiden is Museum De Lakenhal, maar er valt nog veel meer te beleven op het gebied van kunst in deze historische stad. Wij van Art Insite zochten het voor je uit.

5 x kunst in Leiden

Nieuwsgierig geworden naar kunststad Leiden? Hieronder doe je inspiratie op voor het bezichtigen van kunst in Leiden. Of het nu klassieke of moderne kunst is, deze adresjes zijn zeker de moeite waard.

1. Museum De Lakenhal

Om Museum De Lakenhal kan niemand heen. Er zijn voortdurend nieuwe exposities en tentoonstellingen, maar ook de vaste collectie is de moeite waard. Je vindt hier onder andere stukken van Theo van Doesburg, Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Willem Thibaut. Leiden is trots op de voorgeschiedenis en dat zie je ook in dit museum. Een opvallend stuk is de ‘hutspot’, de pot die werd gebruikt om het Leidens Ontzet te vieren. Dit is nog ieder jaar op 3 oktober een groot feest in Leiden. Het museum is heel vernieuwend bezig en er worden regelmatig workshops georganiseerd.

Bekijk ook: Cobra kunst – 1948 tot 1951: geklad, geklets en geklieder

2. Kunst in het Singelpark in Leiden

Kunst in het Singelpark in Leiden is relatief nieuw. Het Singelpark was oorspronkelijk de stadsgrens van Leiden, maar nu ligt het om de binnenstad heen en wordt het omringd door de nieuwere wijken van Leiden. Het is heerlijk rustgevend om door het Singelpark te wandelen, maar vandaag de dag is er nog meer te zien: kunst. Langs de ca. 6 kilometer lange route zijn diverse kunstwerken geplaatst, zoals Man on a pole van Fernando Sanchez Castillo.

3. Young Rembrandt Studio

Wist je dat Rembrandt van Rijn werd geboren in Leiden? Geen wonder dus, dat je hier de Young Rembrandt Studio vindt. De studio is gevestigd in het huis waar Rembrandt leerde schilderen. Via Augmented Reality kun je zijn geboortehuis zien zoals het er vroeger uit moet hebben gezien. Zet de Langebrug 89 in Leiden dus maar vast op de route. Heb je wat meer tijd? Dan kun je wellicht de hele Rembrandt Route uitlopen. Een aanrader!

4. Kunsthuis Leiden

Kunsthuis Leiden is een galerie en kunstuitleen. Je zal hier vooral werken van moderne hedendaagse kunstenaars tegenkomen. Er is meer dan 600 m2 expositieruimte, dus je zal ogen tekort komen als je dit bijzondere oude pakhuis binnenstapt. De collectie wisselt voortdurend, waardoor je er zeker nog eens naar terug kunt keren. Je vindt het Kunsthuis Leiden tegenover de Hooglandse kerk, aan de Nieuwstraat 35.

5. Galerie Zône

Galerie Zône bestaat al sinds 1990, al was het in eerste instantie meer een kunstenaarsvereniging. Vandaag de dag is het een mooie galerie, die je vindt tegenover de Hooglandse Kerk in Leiden. De galerie is vrij toegankelijk en je vindt er de werken van diverse kunstenaars. Er zijn regelmatig exposities, zowel van leden als van niet-leden. Altijd weer een verrassing als je over de drempel stapt.

Welke bekende kunstenaars komen uit Leiden?

Welke kunstenaars komen eigenlijk uit Leiden? Hierboven hebben we al een tipje van de sluier opgelicht, want niemand anders dan Rembrandt van Rijn kwam uit Leiden. Maar Leiden heeft nog meer kunstenaars voortgebracht, zoals Jan Steen, Frans van Mieris, Jan van Goyen, Lucas van Leiden, David Bailly, Gerrit Dou en Jan Lievens. Natuurlijk zijn er nog meer Leidse kunstenaars op te noemen. Het voert te ver om die allen hier te vernoemen. Mocht je echter een aanvulling hebben, voel je vrij om die hieronder achter te laten in een reactie.

Genoten van dit artikel? Volg ons dan op Facebook voor meer van dit soort artikelen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *