Het Depot in Rotterdam: een uniek kunstdepot

Vraag in het buitenland welke stad in Nederland men kent en 9 van de 10 keer zal je ‘Amsterdam’ te horen krijgen. Mocht iemand echter ‘Rotterdam’ noemen, dan is het wellicht een liefhebber van kunst. Het Depot in Rotterdam is uniek in de wereld en heeft al bezoekers mogen ontvangen die speciaal daarvoor naar ons land zijn gekomen.

Dat is ook niet verwonderlijk als je beseft wat je daar te wachten staat. Het kunstdepot is uniek in de wereld. Maar laten we beginnen met een ander gebouw waar Rotterdam trots op is: Museum Boijmans van Beuningen.

Museum Boijmans van Beuningen

Het zijn de twee topverzamelaars Frans Boijmans en Daniël Georg van Beuningen geweest die 170 jaar geleden zijn begonnen met de collectie van het museum. In de loop van de tijd zijn er 1.700 verzamelaars geweest die 50.000 werken aan het museum hebben geschonken. Daarnaast zijn er vele stukken aangekocht. De collectie van het museum is dan ook zeer veelzijdig met tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken maar ook gebruiksvoorwerpen. Wat betreft de oude meesters vind je hier onder andere Rembrandt, Van Eyk en Bosch. Een absoluut hoogtepunt in de collectie is een Achilles-serie van Peter Paul Rubens. 

De collectie moderne kunst van impressionisme tot surrealisme behoort tot de wereldtop. Jaarlijks zijn er spectaculaire tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen. En met die tentoonstellingen begint ook het verhaal van het Depot. Musea zoals Boijmans van Beuningen bezitten in het algemeen veel meer kunstwerken dan ze kunnen tentoonstellen. Een groot aantal werken wordt dus opgeslagen op een plaats waar ze zorgvuldig kunnen worden bewaard, maar waar het publiek ze niet kan zien. Het aantal objecten dat niet getoond kon worden, bedroeg bij Boijmans van Beuningen maar liefst 151.000 waarvan bijna 100.000 schilderijen en tekeningen. Deze zijn in het Depot nu wel te zien voor het publiek en dat is uniek in de wereld. Het Depot zelf mag er echter ook zijn.

Het ontwerp van het Depot in Rotterdam

Wie is de architect van het Depot in Rotterdam? Het ontwerp van het Depot is gerealiseerd door een van de bekendste architecten in ons land: Winy Maas, mede-oprichtten van het Rotterdamse architectenbureau MVDRV. Het depot heeft een hoogte van 39,5 meter dat is exact gelijk aan de museumtoren van het naastgelegen Boijmans van Beuningen. Het meest opvallend aan de buitenkant is het spiegelglas waardoor de hele omgeving in het Depot is te zien. Op het dak staan 75 berken en 20 dennen in de daktuin met restaurant. Als je vanuit de lucht naar de daktuin kijkt, zie je dat deze perfect doorloopt in het groen van de omgeving. Ook is er een vrijstaand balkon dat meegaat met de ronding van het Depot.

Depot bij Boijmans van Beuningen

Het interieur

Kunstenaar/architect John Körmeling is verantwoordelijk voor het interieur inclusief de prachtige entreehal. In eerste instantie was er een stenen muur tussen de hal en de opslagruimtes. Deze is vervangen door een glazen wand, waardoor de bezoeker het ronde ontwerp van het gebouw kan zien.

The maze

Beeldend kunstenaar Marieke van Diemen heeft het driedimensionale doolhof ontworpen dat de basis vormt voor het Depot. De ruimte heeft een hoogte van bijna 40 meter en een doorsnede van ongeveer 30 meter. In zwevende vitrines worden de meest opmerkelijke stukken getoond. Er zijn zigzag trappen en een tweetal glazen liftschachten waardoor er een optimaal zicht is op de collectie die hier wordt bewaard.

Duurzaamheid

Bij de bouw van het pand is in alle opzichten rekening gehouden met duurzaamheid. De gebruikte bouwmaterialen zijn veelal gerecycled. Voor de verwarming en koeling wordt gebruikt gemaakt van bodemwarmte. Het water voor de daktuin en de toiletten is regenwater. Ook zijn er waterloze urinoirs geplaatst. De vetlichting is uitsluitend LED en zonnepanelen verzorgen de behoefte aan elektriciteit van het gebouw.

Een werkruimte met 5 verschillende klimaten

Het Depot is geen museum, maar een werkruimte. Als bezoeker kan je dan ook zien hoe restaurateurs bezig zijn om kunstwerken te herstellen. Omdat er constant nieuwe exposities zijn in het naastgelegen museum, zie je ook hoe de werken in- en uitgepakt worden en hoeveel werk daarbij komt kijken. Om de kunstwerken voor de toekomst te behouden, zijn er bepaalde omstandigheden noodzakelijk. Binnen het Depot zijn er 5 verschillende klimaatzones zodat zowel oude meesters als moderne objecten beschermd kunnen worden.

Bezoeken van het Depot

Op 5 november van dit jaar is het nieuwe Rotterdamse icoon geopend door Koning Willem-Alexander. Het Depot is op basis van coronamaatregelen momenteel gesloten tot en met 14 januari 2022. Normaal gesproken ben je welkom van 11.00 tot 18.00 uur, uitgezonderd op maandag, beide kerstdagen en Nieuwjaarsdag. Met een ticket heb je ook toegang tot het restaurant in de daktuin. Een standaard ticket kost € 20, houders van een studentenpas betalen € 10. Met een museumkaart of Rotterdampas is de toegang gratis. Reserveer tickets vooraf om teleurstelling te voorkomen.

Depot Rotterdam

Bekijk ook: Een grootheid in de moderne kunst: Alexander Calder

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *