Tekenen met Oost-Indische inkt

Wellicht heb je het op de middelbare school ook moeten doen bij het vak beeldende vorming: tekenen met Oost-Indische inkt. Wellicht dacht je dat het wel mee zou vallen, schrijven met een kroontjespen lukt immers ook als je er wat moeite voor doet. Tekenen met Oost-Indische inkt is echter een kunst op zich. Wat is Oost-Indische inkt eigenlijk en waar komt het vandaan? Wat is de geschiedenis ervan en waar kun je vandaag de dag Oost-Indische inkt kopen? Hieronder lees je alles over tekenen met deze inkt.

Wat is Oost-Indische inkt?

Oost-Indische inkt is een diepzwarte inkt waarmee getekend kan worden. De inkt is ook te gebruiken voor kalligrafie en airbrush. Als de inkt opgedroogd is, dan is deze watervast. De basis bestaat oorspronkelijk uit koolstof (roet) en schellak, maar tegenwoordig gebruikt men ook wel lichtecht pigment. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden op tekenpapier of karton, maar ook op calqueerpapier.

Wat is de geschiedenis van Oost-Indische inkt?

Waar komt Oost-Indische inkt eigenlijk vandaan? Inkt werd uitgevonden in China en Egypte. Oost-Indische inkt wordt in België ook wel Chinese inkt genoemd. De term wordt in principe gebruikt voor diverse soorten inkt op basis van roet. Vandaag de dag is deze inkt altijd vloeibaar, maar vroeger kwam die op de markt in de vorm van blokjes roet met gom. Het roet werd met het gom gemengd en vervolgens gesneden en in brokken gebakken. De blokjes die daaruit ontstonden kon je dan op een wrijfsteen fijnwrijven met water.

Zelfs na eeuwen verbleekt de inkt niet – pure koolstof kan immers niet door het licht afgebroken worden – en het is ook op zeer afgesleten papyri en perkamenten nog mogelijk de tekst te lezen, vaak betrekkelijk beter met behulp van infrarood licht.

Hoe kun je tekenen met Oost-Indische inkt?

Als je al regelmatig tekent of schildert, dan weet je dat Oost-Indische inkt vaak gebruikt wordt voor detaillistisch werk. Je gebruikt doorgaans een kroontjespen als je werkt met deze diepzwarte inkt voor een tekening. Je kunt echter ook penselen gebruiken om de inkt aan te brengen. Dan kies je bij voorkeur voor aquarelpenselen. Het filmpje hieronder omvat een instructie voor tekenen met inkt voor beginners. Zo kun je alvast wat inspiratie opdoen.

Wat is er zo speciaal aan?

Wellicht vraag je je af wat er dan zo speciaal is aan deze inkt. Het grote voordeel van Chinese inkt is dat die watervast is, maar er zijn meer bijzonderheden. De inkt verbleekt namelijk ook niet, omdat koolstof niet door licht afgebroken kan worden. Zelfs op eeuwenoude perkamenten zijn teksten die geschreven zijn met deze inkt nog steeds relatief goed leesbaar, soms met behulp van moderne technieken, zoals infrarood licht.

Waar kun je Oost-Indische inkt kopen en hoeveel kost het?

Deze diepzwarte inkt kun je vandaag de dag gewoon online kopen. Het is vrij duur, maar meestal heb je er maar heel weinig van nodig. Als beginner moet je eerst ook nog aan de materialen wennen voor je er echt naar hartenlust mee aan de slag kunt. Hieronder vind je een aantal soorten Oost-Indische inkt.

Oost-Indische inkt in andere kleuren?

Er zijn ook andere kleuren beschikbaar, maar onder Oost-Indische of Chinese inkt verstaan we echt de diepzwarte inkt. Ben je op zoek naar andere kleuren inkt, dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor bruin of wit. Sommige fabrikanten verkopen dit ook onder de naam Oost-Indische inkt. Over de naam valt uiteraard te twisten, maar het laat in ieder geval wel zien dat je met vele kleuren inkt kunt tekenen.

Bekijk ook: Schilderen op nummer: 3 beroemde schilderijen

Wat is kalligrafie?

In dit artikel zijn we vooral ingegaan op de Chinese inkt om mee te tekenen, maar zoals je al hebt kunnen lezen, wordt het ook vaak gebruikt bij kalligrafie. Wat is dat dan? Onder kalligraferen verstaan we het schoonschrift. Dit is in Nederland en België nooit zo gebruikelijk geweest, maar in oosterse landen was dit erg belangrijk. In landen als China en Japan is er nog steeds veel respect voor kalligrafie en in islamitische landen wordt dit schoonschrift vaak gebruikt om teksten uit de Koran uit te lichten. In een ander artikel gaan we uitgebreider in op kalligrafie.

Tekenen met Oost-Indische inkt

Heb jij nog tips voor tekenen met inkt of heb je een vraag? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *