De collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg is indrukwekkend. Zo groot dat deze nooit tegelijkertijd kan worden geëxposeerd. Wellicht dat westerse bezoekers voorlopig het met beelden moeten doen, omdat een bezoek aan Rusland momenteel bepaald niet voor de hand ligt. Hieronder kun je wat meer lezen over het ontstaan van dit bijzondere museum, dat momenteel een oppervlakte heeft van ongeveer 70.000 m2 verdeeld over meerdere panden. Verder lichten we de beroemdste werken van de Hermitage uit.
Inhoudsopgave
De geschiedenis van de Hermitage in Sint-Petersburg
In 1764 kreeg Catherine de Grote 300 schilderijen van een Poolse edelman die zijn schulden op geen andere manier kon voldoen. Catherine voegde die toe aan de collectie van Peter de Grote en liet vervolgens duizenden kunstwerken kopen in Europa. Haar opvolgers gingen hiermee door totdat er een enorme verzameling ontstond in het winterpaleis in Sint Petersburg.
Tsaar Nicolaas I was de eerste die het paleis openstelde voor het publiek in 1852, uiteraard alleen voor de hogere klassen. In 1917 werd het winterpaleis bestormd, de tsaar afgezet en samen met zijn familie geëxecuteerd. Het paleis en de collectie werden eigendom van het volk. Er werden verzamelingen uit heel Rusland toegevoegd evenals een aantal panden om extra ruimte te krijgen. In die warrige tijden was er echter ook een organisatie die kunstwerken verkocht uit de collectie. Antiquariat leverde zo’n 50 schilderijen uit de absolute top aan musea over de gehele wereld onder andere een Rembrandt.
Overigens bezit Hermitage nog steeds een groot aantal werken van Hollandse en Vlaamse meesters. Alleen aan Rembrandt is al een complete zaal gewijd. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw bij het beleg van de stad flink beschadigd maar dat gold niet voor de collectie. Later sloot Hermitage Sint-Petersburg overeenkomsten met andere musea waaronder in Amsterdam om meer van de collectie te kunnen tonen. Die samenwerking is inmiddels verbroken.
Hermitage en de katten
Catherina de Grote liet de kunstwerken tegen knaagdieren beschermen door een flink aantal katten in het paleis op te nemen. Dat is een traditie geworden die nog steeds wordt toegepast. Hermitage heeft 70 katten ‘in dienst’ die met name gedurende de nacht muizen op het minst ontmoedigen een bezoek te brengen aan het museum. Ook de katten kun je op verzoek zien.
Bekijk ook: Het Louvre, het best bezochte museum ter wereld. Deze kunstwerken mag je niet missen.
De 10 beroemdste werken in Hermitage Sint-Petersburg
De collectie in het museum is zo enorm dat het verstandig is om vooraf de afdelingen te selecteren die je per se wilt zien. Er is kunst van over de gehele wereld en uit ieder tijdperk. Schilderijen behoren tot de belangrijkste bezittingen en de volgende 10 beroemde werken in Hermitage Sint-Petersburg mag je eigenlijk niet missen.
1. De terugkeer van de verloren zoon, Rembrandt van Rijn
De Bijbelse taferelen die Rembrandt schilderde waren al in zijn eigen tijd beroemd. Een van zijn beste werken is de terugkeer van de verloren zoon. Het schilderij is gemaakt in de periode 1666-1669. Het toont op de voorgrond de blijdschap van de vader als zijn verloren geachte zoon terugkeert naar huis. De figuren op de achtergrond zijn waarschijnlijk familieleden. Het schilderij is laat in de 18e eeuw aangekocht door de Russische ambassadeur in Brussel.
2. Heilige familie van Rafaël
Deze miniatuur is het enige werk van Rafaël dat beschikbaar is in Hermitage. Kunsthistorici denken dat dit het laatste werk was van Rafaël voordat hij op 20-jarige leeftijd vertrok naar Florence. Sommige experts denken dat het schilderij niet compleet is afgewerkt. Vroeger werd het werk ook Madonna met het Boek genoemd. In het filmpje hieronder kun je het schilderij zien, op 7:53.
3. Madonna Litta van Leonarda da Vinci
Deze Madonna komt uit de 15e eeuw en wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci. Er is ook regelmatig verondersteld dat het werk door een leerling zou kunnen zijn gemaakt. In het Louvre is er echter een potloodtekening met hetzelfde gezicht als te zien in op dit schilderij, gemaakt door de grote meester zelf. Opvallend is de kleding van de Madonna, omdat hieruit zou kunnen worden afgeleid dat vrouwen in die tijd jurken droegen waarmee borstvoeding mogelijk was.
4. Apostels Petrus en Paulus van El Greco
Het schilderij van El Greco is eind 16e eeuw gemaakt in Spanje. Het heeft bijzondere waarde omdat de schilder duidelijk maakt dat er in die tijd een bepaald beeld van beide apostels bestond. Paulus wordt afgebeeld als intelligent, methodische en zonder enige twijfel aan het Woord. Petrus is een twijfelaar en piekeraar. Hij lijkt onzeker en toont die innerlijke verscheurdheid op dit doek.
5. Twee zusters (ontmoeting) van Pablo Picasso
Dit werk van Picasso heeft ook een Bijbelse achtergrond en verbeeldt de ontmoeting van de zondaar en de monnik. Hier zijn het twee zusters. De ene vrouw (prostitué) overhandigt haar baby aan haar zuster die het daarna naar het klooster zal brengen. De kleuren zijn kil, er is sprake van nederigheid en berusting. Ieder teken van liefde, vrolijkheid of geloof lijkt te ontbreken.
6. Vrouw met fruit van Paul Gauguin
Gauguin schilderde dit werk tijdens zijn eerste bezoek aan Tahiti. De experts denken dat de vrouw in de voorgrond naar model is geschilderd. Ze bevindt zich in een dorp en brengt een onbekende, grote vrucht weg. Op haar gezicht is concentratie en aandacht te zien. Twee andere vrouwen volgen haar met hun blik. De zinderende hitte is op de achtergrond duidelijk weergegeven.
7. Danae van Titiaan
Dit is het meest bekende werk van de Italiaanse schilder uit 1554. Het is ook een afbeelding die erotischer is dan het meeste werk van de meester. Danae verbeeldt een verhaal uit de Griekse mythologie. Danae wordt naar de kerker verbannen als haar vader via een orakel verneemt dat hij gedood zal worden door zijn eigen kleinzoon. In de kerker komt oppergod Zeus tot haar als een gouden regen en de voorspelling zal uitkomen.
8. Portret van een dame in blauw van Thomas Gainsborough
Dit schilderij werd door Thomas Gainsborough gemaakt in het jaar 1770. Het is het enige werk van de schilder in Hermitage. De afgebeelde dame is waarschijnlijk hertogin Elizabeth Beaufort. Haar leeftijd van 33 in 1770 lijkt overeen te komen met de vrouw die is afgebeeld. Haarstijl en kleding passen ook bij de hoge adel in Engeland van de laat 18e eeuw. Het werk werd uit een privé collectie volgens testament aan Hermitage geschonken in 1812.
9. Boulevard Montmartre, Parijs door Pissarro
Pissarro maakte meerdere schilderijen van grote boulevards in Parijs. Hij hield van die stad met alle drukte. In dit schilderij van 1897 is het dan ook een drukte van belang op straat. Beweging is leven volgens Pissarro en dat drukt hij in olieverf uit op dit doek in vele kleuren zonder te vervallen in de grijze van de wereldstad.
10. Huisjes met rieten daken in Cordeville van Van Gogh
Ondanks de Engelse naam denken kunstkenners dat Vincent hier Hollandse boerenhuisjes afbeeldde. Hij schilderde het in Frankrijk in 1890. Het beeld straalt rust uit ondank de korte felle streken waarmee Van Gogh zo beroemd is geworden. Het schilderij was gekocht door Savva Morozov, een bekende Russische kunstverzamelaar. Na zijn dood ging het naar Hermitage.
Openingstijden Hermitage
Mocht je toch in de gelegenheid komen het museum te bezoeken, vind je hieronder de gegevens:
Adres: Palace Square, 2, Sint-Petersburg , Rusland, 190000
Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 18 uur. Woensdags van 10.30 tot 21 uur. Maandags gesloten. Gesloten op 1 januari en 9 mei.
Online tickets Hermitage kun je bestellen op https://www.hermitagemuseum.org.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Zij is de drijvende kracht achter Art Insite en zorgt voor waardevolle content. Heb je vragen of wil je een vermelding op onze website? Neem dan contact met haar op via het contactformulier.