Het Louvre, het best bezochte museum ter wereld. Deze kunstwerken mag je niet missen.

Als je Parijs bezoekt en ook maar een beetje om kunst geeft, is een bezoek aan het Louvre een must. Wat is er zo bijzonder aan het Louvre? Het is een van de grootste en meest bezochte musea ter wereld. De totale oppervlakte is rond de 160.000 m2 waarvan er zo’n 80.000 m2 voor exposities wordt gebruikt. Het museum bezit ongeveer 600.000 kunstwerken, gemiddeld zijn 35.000 te zien. In 1793 werd het Louvre geopend en het is daarmee een van de oudste musea ter wereld. Maar voordien kende het gebouw ook andere bestemmingen.

Wanneer is het Louvre gebouwd?

Het eerste begin van het Louvre dateert uit de middeleeuwen. Ten westen van de Seine werd een sterk fort gebouwd om de stad Parijs te beschermen. Het praktisch nut verdween toen de stad zich snel uitbreidde en het fort werd omringd door nieuwbouw. Uiteindelijk werd het geschikt gemaakt als koninklijk paleis en de ene verbouwing volgde de andere op, waarbij het Louvre steeds groter werd. Toen Lodewijk XIV het paleis in Versailles liet bouwen, verloor het Louvre wederom het praktisch nut. Er werd geopperd om er een soort museum van te maken.

Interieur het louvre

Kort daarop begon de revolutie en het Louvre leek als een symbool van de aristocratie te moeten verdwijnen. Kunstenaars uit heel Frankrijk verzochten de Revolutionaire Raad om de kunstschatten van Frankrijk te bewaren in een sterk gebouw zoals het Louvre. In 1793 werd het museum geopend met ongeveer 800 kunstwerken als collectie. De nooit bescheiden Napoleon gaf het museum zijn naam, maar dat werd na zijn val weer ongedaan gemaakt.

De eerste decennia was het museum vooral bedoeld voor de kunstenaars. Zij konden hier studeren en inspiratie opdoen. Het gewone publiek had alleen op zondag toegang. Pas onder Napoleon III werd het museum ook op werkdagen toegankelijk gemaakt voor het publiek. Er vonden nog meerdere verbouwingen plaats. De laatste grote verbouwing eindigde in 1999 en was in opdracht van president Mitterand. Daarbij werd ook de glazen piramide geplaatst die nog steeds omstreden is. In de huidige omvang zijn alleen het Metropolitan Museum of Art in New York en het Hermitage in Sint Petersburg groter dan het Louvre.

Louvre bekendste museum ter wereld

Weetjes over het Louvre

Hieronder hebben we nog een aantal weetjes over het Louvre op een rij gezet.

  1. Het Louvre is al meer dan 800 jaar oud, zoals je hierboven hebt kunnen lezen.
  2. Sinds 1793 functioneert het Louvre als kunstmuseum.
  3. Jaarlijks ontvangt het museum meer dan 10 miljoen bezoekers.
  4. Het museum heeft een oppervlakte van 160.000 m².
  5. Het Louvre is op dinsdag altijd gesloten.
  6. De bruiloft te Kana is het grootste schilderij van het Louvre, met 6,77 x 9,94 m.
weetjes over het Louvre

De bekendste kunstwerken in het Louvre

Wat moet je echt zien in het Louvre? De twee bekendste werken in het Louvre kent iedereen: De Mona Lisa en de Venus van Milo. Tussen de 600.000 objecten zijn echter nog meerdere objecten van onschatbare waarde aanwezig. Hieronder staan de 5 meest beroemde kunstwerken in het Louvre die je zeker niet mag overslaan bij een bezoek.

1. Nikè (de godin van de overwinning) van Samothrake.

De Venus van Milo leek een grandioze ontdekking totdat op het voetstuk een inscriptie werd gevonden waaruit bleek dat het beeld niet echt tot kunst uit de Griekse oudheid mocht worden gerekend. Voor de Niké geldt dat echter wel. Het beeld werd incompleet en in stukken gevonden. Er werden gespiegelde afdrukken gemaakt om het beeld in zijn huidige glorie te kunnen tentoonstellen. De Venus van Milo bleef echter altijd de meer populaire van de twee.

2. La Liberté guidant le peuple.

Waarschijnlijk heb je deze afbeelding wel eens eerder gezien want het is een van de bekendste sinds de Franse revolutie. Marianne (symbool van Frankrijk) leidt het volk naar de vrijheid. Echt rooskleurig is die weg niet omdat het pad daar naartoe is bezaaid met lijken en geweld nodig lijkt om het doel te bereiken. Het schilderij dateert van 1830 en is gemaakt door Eugène Delacroix. Het doek zit vol symboliek. Het ontblote bovenlijf van Marianne staat voor kwetsbaarheid te midden van het geweld. Het jongetje met de twee pistolen symboliseert de onverschrokkenheid van de jeugd. Marianne toont de nieuwe Franse driekleur, die na de revolutie gebruikt zou worden.

3. Lamassu.

In het oude Mesopotamië en Perzië geloofde men in de Lamassu. De wezens met aan de voorzijde een mens en het lijf van een stier konden mensen bijstaan in de strijd tegen het kwaad. Ze werden meestal voor poorten of de ingang van een gebouw geplaatst. Hiermee konden ze ook een stuk van het gewicht dragen want de beelden zijn indrukwekkend groot. Het Louvre heeft er 3 die 4 bij 4 meter zijn.

4. Codex Hammurabi.

Eigenlijk is de code van Hammurabi niet echt bedoeld geweest als een kunstwerk. Het zijn de wetten die werden opgesteld door de koning van Babylonië in het jaar 1754 voor Christus. Ze staan gebeiteld op een pilaar die in het Louvre is te zien. Het is een van de oudste teksten ter wereld en daarmee een van de belangrijkste historische objecten ooit.

5.  De kroning van Napoleon.

Wie opgelet heeft tijdens geschiedenisles weet dat Napoleon zichzelf tot keizer kroonde. Daarvan moest uiteraard een schilderij worden gemaakt en bepaald geen bescheiden exemplaar, het is 10 meter breed. De schilder, Jacques-Louis David, is nooit tot de groten gerekend. Wat zijn schilderij historisch opmerkelijk maakt, is dat iedereen die belangrijk was in die tijd staat afgebeeld, ongeacht of deze daadwerkelijk aanwezig was. Let op: Als je het Louvre wilt bezoeken, reserveer dan online een ticket. Nog steeds bezoeken grote massa’s toeristen spontaan het museum en dat kan tot lange wachtrijen leiden.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *