Het Metropolitan Museum of Art, New York, het museum en de bekendste werken

Het idee ontstond in Parijs en wellicht was het Louvre daarvoor bepalend. Een aantal Amerikaanse filantropen en kunstliefhebbers wilden ook Amerikanen die niet buiten de VS konden reizen, kennis laten maken met kunst van over de hele wereld. Er moest daartoe een soort Nationaal Instituut voor de kunst komen. De stad New York was bereid mee te werken en er werd een enorm terrein in Manhattan beschikbaar gesteld voor het gebouw. Het Metropolitan Museum of Art ligt aan Fifth Avenue ten westen van Central Park. Het centrale gebouw werd geopend in 1872.

Het 4e museum ter wereld en het grootste van Amerika

Hoewel Amerikanen wellicht groter denken dan andere volkeren zou de groei van het museum beslist ook de oprichters hebben verrast. De eerste aanschaf betrof ongeveer 200 schilderijen van Europese topschilders. Deze werden tijdelijk elders tentoongesteld totdat het eerste deel van het museum klaar was. Inmiddels heeft het gebouw door uitbreidingen 20 keer de omvang gekregen van dat centrale gebouw en is dit compleet ingesloten door nieuwbouw. Met een vloeroppervlakte van 633.000 m2 is het Met op dat punt het 4e museum ter wereld en het grootste in Amerika. De huidige collectie van het Metropolitan Museum of Art omvat circa 2 miljoen objecten en geen ander museum kan zich beroepen op een dergelijk aantal.

Metropolitan Museum of Art

Een gevarieerde collectie in het Metropolitan Museum of Art

Er is sprake van grote diversiteit in het museum, de oudste items zijn meer dan 5.000 jaar oud maar er zijn ook hedendaagse kunstwerken te bewonderen. Het Metropolitan Museum of Art bezit een uitgebreide verzameling harnassen van over de gehele wereld, evenals een prachtige collectie muziekinstrument. Maar de schilderkunst vormt de basis van de bezittingen en daartoe behoren een aantal van de bekendste werken ter wereld.

De bekendste werken van het Met

Bij een bezoek aan het Met moet je beslist de volgende top-items niet overslaan.

1. La classe de danse, Edgar Degas, 1874

Een groot deel van een van de meesters van het impressionisme is gewijd aan ballerina’s. Degas mocht de dansrepetities van de Franse meester Jules Perrault in de Franse Opera bijwonen. Hij was daardoor als geen ander in staat om de houdingen en beweging van de ballerina’s in verf weer te geven. Dit schilderij is een van de hoogtepunten van zijn werk. Het toont een klas. Jules Perrault laat een van de meisjes een houding aan nemen, terwijl de andere leerlingen oefeningen doen totdat ze aan de beurt zijn.

2. Aristoteles, Rembrandt van Rijn, 1653

Dit schilderij wordt beschouwd als een van de grootste meesterwerken van de 17e eeuw. Rembrandt toont Aristoteles met één hand op een buste van Homerus. Het is duidelijk dat de grote filosoof en schrijver zich afvraagt of hij de grote Griekse schrijver heeft kunnen evenaren. Het schilderij is een schitterend voorbeeld van de wijze waarop Nederlands bekendste schilder om kon gaan met licht en schaduw. Er lijkt een enkele lichtstraal door een venster te komen die het gezicht van Aristoteles duidelijk verlicht.

3. Autumn Rhytmn nummer 30, Jason Pollock, 1950

De Amerikaan Jason Pollock was een van de belangrijkste leden van de abstract expressionistische beweging. Zijn beroemdste werk hangt in het Metropolitan. Het enorme doek maakte de indruk alsof er een hoop verf op het doek werd gegooid. Wellicht was dit ook de bedoeling van Pollock, die ook een grootheid was in de modewereld.

4. Zelfportret met strohoed, Vincent van Gogh, 1887

Iedereen heeft deze afbeelding waarschijnlijk wel eens gezien, zij het niet het origineel. Het is een van de beroemdste werken van Van Gogh. Hij maakte dit werk in Parijs. In die tijd kocht hij de beste spiegel die hij zich kon veroorloven en maakte 20 zelfportretten. Hierdoor kon Van Gogh zich de kosten van een model besparen en ook de eenzaamheid zoeken. Het zelfportret met strohoed is de laatste en beste van de reeks. Het toont een sombere Van Gogh maar ook zijn enorme vermogen om de kijker bijna te hypnotiseren van zijn felle korte streken en kleurstelling.

5. Brug over een vijver met waterlelies, Claude Monet, 1899

Claude Monet is een van de grondleggers van het impressionisme. Dit werk is een van de hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis van de 19e eeuw. Gedurende de laatste 30 jaar van zijn leven, richtte Monet zich volledig op zijn bloementuin in Giverny. Hij perfectioneerde de invloed van de zon op de beelden in zijn tuin steeds meer. In totaal maakte hij in die periode 250 olieverfschilderijen. In het jaar 1899 schilderde hij 18 werken waarvan op 12 de Japanse brug is te zien zoals op dit meesterstuk.

6. Cow’s Skull, Red, White an Blue Georgia O’Keefe 1931

Dit schilderij is wellicht een van de meest bekende in de enorme collectie van het Met. Na een bezoek aan New Mexico verschoof de aandacht van de schilderes van gebouwen in New York naar de natuur. De schedel op dit schilderij symboliseert de schoonheid van de Amerikaanse woestijn en kracht van de Amerikaanse geest. De rood, wit, blauwe achtergrond geeft een extra patriottisch tintje in het idee van de Great American Story.

7. De sfinx van Hatsjepsoet, rond 1500 voor Christus

In de lange geschiedenis van het oude Egypte waren er slechts twee vrouwelijke farao’s.  Hatsjepsoet besteeg op 29 jarige leeftijd de troon. Het beeld dat haar toont als sfinx heeft een leeuwenlichaam. De farao draagt de standaard hoofdtooi en de kunstbaard die bij de functie hoort. Het is het hoogtepunt van de grote collectie oud Egyptische kunst van het Museum.

Openingstijden Metropolitan Museum of Art

Het Metropolitan Museum of Art is zeven dagen per week geopend. Op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur. Op andere dagen van 10.00 tot 17.00 uur. Het museum is gesloten op 1 januari, 1 mei, 4 juli en 25 december. Tickets zijn online te bestellen. De rustigste tijd om het Met te bezoeken is in de ochtend.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *