10 weetjes over Het Meisje met de Parel

Het Meisje met de Parel, een meesterwerk van de Nederlandse schilder Johannes Vermeer, is een iconisch en mysterieus schilderij dat wereldwijd bekend is. Het ingetogen gezicht van het meisje, haar indringende blik, en de glinsterende parel in haar oor hebben generaties van kunstliefhebbers gefascineerd. Maar er zijn nog veel meer interessante weetjes over dit beroemde schilderij. Van de technische details van het schilderij tot de verschillende interpretaties van het meisje en haar parel, laten we eens kijken naar 10 weetjes over Het Meisje met de Parel die je misschien nog niet kent.

10 weetjes over Het Meisje met de Parel

Het Meisje met de Parel, ook wel bekend als Het Meisje met de Tulband, is een van de meest beroemde schilderijen uit de Gouden Eeuw van de kunstenaar Johannes Vermeer. Dit mysterieuze meesterwerk werd geschilderd rond 1667. Het doek toont een jong meisje met een blauwe band om haar hoofd en een grote parel in haar oor. In dit artikel gaan we in op 10 weetjes over Het Meisje met de Parel, een van de meest bekende werken uit de Nederlandse schilderkunst.

1. Wie was de schilder van Het Meisje met de Parel?

Het Meisje met de Parel is geschilderd door de Nederlandse kunstenaar Johannes Vermeer. Vermeer, geboren op 31 oktober 1632 in Delft, Nederland, wordt beschouwd als een van de meesters van de Gouden Eeuw van de Nederlandse schilderkunst. Hij staat bekend om zijn prachtige weergave van licht, zijn nauwgezette aandacht voor detail en zijn intieme, vaak mysterieuze scènes uit het dagelijks leven. Vermeer schilderde relatief weinig werken, naar schatting slechts zo’n 35, maar zijn schilderijen worden geroemd om hun tijdloze schoonheid en schildertechniek. Het Meisje met de Parel is een van zijn meest bekende en geliefde werken en wordt beschouwd als een hoogtepunt van zijn oeuvre.

10 weetjes over Het Meisje met de Parel

2. Wanneer werd Het Meisje met de Parel geschilderd?

Hoe oud is Het Meisje met de Parel? Het exacte jaar waarin het doek werd geschilderd, is niet bekend, maar het wordt geschat dat het rond 1665-1667 werd gemaakt. Dit was tijdens de Gouden Eeuw van de Nederlandse schilderkunst, een periode van grote artistieke bloei waarin kunstenaars zoals Johannes Vermeer uitblonken in het creëren van meesterwerken. Het schilderij is een van de ongeveer 35 bekende werken die aan Vermeer worden toegeschreven, en het blijft een van zijn meest bekende en boeiende stukken. Het kunstwerk is dus al meer dan 350 jaar oud.

3. Waar hangt Het Meisje met de Parel?

Het Meisje met de Parel is te vinden in de collectie van het Mauritshuis in Den Haag, Nederland, waar het kan worden bewonderd door bezoekers van over de hele wereld. Als reproductie zal je het ook regelmatig tegenkomen in woonhuizen.

4. Waarom heet het schilderij niet meer Het Meisje met de Tulband?

Het schilderij droeg tot 1995 de naam Het Meisje met de Tulband, maar het Mauritshuis had een passender naam gevonden: Het Meisje met de Parel. Of dat nu echt zo’n goed idee was, is nog maar de vraag, want in 2014 ontdekte men dat de zogenaamde parel helemaal geen parel is geweest. Het gaat waarschijnlijk om zilver of gepolijst tin. Deze conclusie werd onder andere getrokken omdat de schittering te hevig is voor een parel en je in de oorbel ook een reflectie ziet van de kraag. Bij een parel is dit doorgaans niet het geval en zie je een soort warme glans. Bovendien is de parel van Vermeer wel erg groot. Het Mauritshuis wilde de naam van het schilderij echter niet nogmaals aanpassen.

Het meisje met de Parel detail

5. Hoeveel is Het Meisje met de Parel waard?

Nu vraag je je misschien af hoe veel geld Het Meisje met de Parel waard is. In 1881 zou het schilderij verkocht zijn voor een bedrag dat nu gelijkstaat aan ongeveer 1 euro. Een exacte waarde van Het Meisje met de Parel is nu niet bekend, maar volgens het Mauritshuis is dit doek onbetaalbaar. Een veel minder bekend doek van Vermeer werd een aantal jaren geleden verkocht voor zo’n 8 miljoen euro. Het duurste schilderij ter wereld wordt geschat op een waarde van zo’n 400 miljoen euro. Zullen we het met een ruwe schatting houden op zo’n 200 miljoen euro?

6. Wie is het meisje op Het Meisje met de Parel?

De identiteit van het meisje op Het Meisje met de Parel is niet definitief vastgesteld en blijft tot op heden een mysterie. Er zijn geen bewaarde documenten of aanwijzingen die duidelijk de persoon op het schilderij identificeren. Wel zijn er verschillende theorieën over wie het meisje op het schilderij kan zijn. De meest waarschijnlijke theorie is dat het hier gaat om zijn dochter Maria, die rond 1665 een tiener was. Zij was een van de 15 kinderen die Vermeer had met zijn echtgenote Catharina Bolnes. Het zou echter ook om een dienstmeisje of model kunnen gaan.

Het meisje met de parel
Het Meisje met de Parel
Mauritshuis, Den Haag

7. Wat is de betekenis van Het Meisje met de Parel?

Of met andere woorden: waarom is Het Meisje met de Parel gemaakt? Vermeer wordt ook wel de Sfinx van Delft genoemd, en dat is niet voor niets. Er is heel weinig over zijn leven bekend en dat geldt ook voor zijn werken. We weten dus niet precies waarom Het Meisje met de Parel gemaakt is. Het is in ieder geval geen echt portret, maar een zogenoemde tronie. Deze beelden een bepaald type of karakter uit. Bij dit schilderij ligt de nadruk op de exotische kleding, kijk bijvoorbeeld maar naar de tulband.

8. Hoe is het schilderij in het Mauritshuis terechtgekomen?

Het Meisje met de Parel is eigenlijk via een erfenis in het Mauritshuis terechtgekomen. In 1881 werd het op een veiling gekocht door een kunstverzamelaar, A.A. des Tombe. Hij was daar samen met zijn buurman, met wie hij bevriend was. Ze hadden voor de veiling afgesproken dat ze niet tegen elkaar op zouden gaan bieden. Des Tombe kocht het schilderij dan ook voor een schijntje. Hij betaalde er 2 gulden en 30 cent voor. Pas later kwam het signatuur naar voren en bleek het schilderij een echte Vermeer te zijn. Des Tombe liet twaalf schilderijen aan het Mauritshuis na, waaronder Het Meisje met de Parel.

9. Waarom wordt Het Meisje met de Parel vergeleken met de Mona Lisa?

Dit heeft natuurlijk alles te maken met de gezichtsuitdrukking van het afgebeelde meisje. Op Het Meisje met de Parel zien we een even mysterieuze blik als we zien bij de Mona Lisa van Da Vinci. Hoewel de schilderijen dus heel anders zijn van opzet en kleur, is de vergelijking dan snel gemaakt.

10. Hoe zit het met het verhaal in het boek en de film over Het Meisje met de Parel?

In 1999 verscheen er van de hand van Tracy Chevalier een roman over Het Meisje met de Parel. Enige jaren later werd dit boek verfilmd. Het verhaal is echter volledig fictief. Waarschijnlijk zullen we er nooit achter komen wie het meisje nu echt was. En dat is misschien juist wel de charme van het schilderij.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *