Heeft AI een eeuwenoud raadsel opgelost?

Rafaël (1493-1520) is een van de bekendste kunstenaars uit de periode die in Italië ook wel de hoogrenaissance wordt genoemd. Hij was architect maar vooral kunstschilder. Tijdens zijn opleiding bestudeerde hij met name het werk van Leonardo da Vinci en Michelangelo. Hij vertrok op jonge leeftijd naar Rome en werkte vooral voor de toenmalige paus. Volgens geruchten was de paus zo onder de indruk van zijn werk dat deze hem tot kardinaal wou  benoemen ondanks het feit dat hij de opleiding miste. Rafaël overleed vroeg op 37-jarige leeftijd voordat een eventuele benoeming plaats had gevonden. Hij kreeg een praalgraf in het Pantheon in Rome.

Het werk van Rafaël

Zoals veel tijdgenoten was Rafaël veelzijdig. Hij werkte als architect maar ook als beeldend kunstenaar. Hij zou door de eeuwen heen bekend blijven door zijn schilderwerk, vooral Madonna’s en portretten toonden zijn meesterschap. Kritiek op zijn werk was er ook en al tijdens zijn leven. Sommige collega’s vonden dat Rafaël vooral de kunst had afgekeken van zijn voorgangers en weinig nieuws had toegevoegd aan de renaissance. Vandaag de dag wordt hij echter op hetzelfde niveau geplaatst als Da Vinci en Michelangelo. Zijn bekendste werk is ‘De school van Athene’ en is te zien in het Vaticaan. Rafaël ondertekende zijn werk met Raphael.

Madonna met de roos

Net als andere bekende kunstenaar had Rafaël een eigen studio waarin hij leerlingen inwijdde in de schilderkunst. Daarbij was het niet ongebruikelijk dat deze toekomstige kunstenaar een deel van het werk overnamen. Er is om die reden lange tijd twijfel geweest over ‘Madonna met de Roos’ ondanks het feit dat het schilderij is voorzien van de signatuur van Raphael. Critici meenden dat bepaalde delen van het schilderij niet overeenkwamen met de de stijl van Rafaël. Wetenschappers van de Universiteit van Bradford besloten gebruik te maken van kunstmatige intelligentie om het raadsel voorgoed op te lossen.

Een eenduidig antwoord

Voordat de AI een beeld kreeg van het te beoordelen schilderij werden eerst 48 afbeeldingen voorgelegd waarbij kunstkenners geen enkele twijfel hebben dat het werk voor 100 procent is gemaakt door Rafaël. Daarna werd de te onderzoeken Madonna gescand. De computer gaf aan dat 60% van het schilderij was geschilderd door Rafaël. Vervolgens werd het doek in detail beoordeeld door de AI en werd vastgesteld welke delen niet waren geschilderd door de meester zelf.

Hieruit kwam naar voren dat onder andere het gezicht van Jozef niet door Rafaël kon zijn geschilderd. De AI bevestigde en bewees daarmee dat de critici inderdaad gelijk hadden. Het schilderij is daarmee geen echte Rafaël. De onderzoeksmethoden en de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Heritage Science.

Is AI de mens al gepasseerd?

Uiteraard is het bijzonder dat kunstmatige intelligentie schijnbaar eenvoudig een raadsel kan oplossen dat mensen eeuwen heeft beziggehouden, maar het gaat al veel verder. Uit de medische hoek bleek onlangs dat AI op basis van een compleet medisch dossier het mogelijk tijdstip van overlijden van een mens veel nauwkeuriger kan voorspellen dan een gespecialiseerde arts. Sciencefiction die we liever niet bewaarheid zien worden? 


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *