Het impressionisme – Tentoonstelling Singer Laren: Een frisse wind

Vanaf 17 januari tot 5 mei presenteert Museum Singer: Een frisse wind: Impressionisme in het noorden. Wat weten we eigenlijk van het impressionisme en wat mag je van deze tentoonstelling verwachten? Een tipje van de sluier.

Waar komt het impressionisme vandaan?

In de tweede helft van de 19e eeuw werd de kunstwereld in feite volledig bepaald door regeltjes. Vooral in Frankrijk was dit regime zeer strak. Op de kunstacademie werd bepaald hoe kunst er diende uit te zien en de critici beoordeelden kunstenaars op basis van deze regels. Wie zich daar niet aan hield, werd verbannen van de tentoonstellingen en uit de galeries en kon een carrière in de kunst wel vergeten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het juist een groep jonge kunstenaars was die in Frankrijk in 1874 een tentoonstelling organiseerde van werk dat niet voldeed aan de normen van de academie en de critici. Een van de criticasters die de exhibitie bezocht, schreef spottend dat het werk dat hij had gezien slechts een impressie gaf van wat kunst hoorde te zijn. Zijn opmerking zou later de nieuwe richting aanduiden. De impressionisten lieten zich niet meer leiden door detailisme. Ze schilderden meer op gevoel en niet meer alleen op zicht.

Wat is impressionisme?

‘Typerende kenmerken van het impressionisme zijn de gerichtheid op de beleving van het moment (‘impressie’), de keuze voor thema’s uit het ‘moderne leven’, de bijzondere aandacht voor lichteffecten en kleur, een schetsmatige werkwijze en het werken in de open lucht.’ (Wikipedia)

Dat werken in de open lucht werd mogelijk gemaakt door de uitvinding van verftubes. Tot die tijd waren kunstenaars gedwongen om eerst een schets te maken indien ze bijvoorbeeld een landschap wouden schilderen. In de studio werd er dan verf gemaakt en kon aan het schilderij worden begonnen. De impressionisten wilden laten zien dat in hun werk het ‘moment’ vastleggen meer aandacht kreeg dan details.

Impressionisme in het noorden

Het duurde even voordat de nieuwe stroming ook het noorden bereikte. Alfred Lichtwark als directeur van het kunstmuseum in Hamburg durfde het aan om werken van Courbet, Monet, Manet en Renoir aan te kopen en legde daarmee de basis voor een collectie die nu van onschatbare waarde is. Het vormde ook de inspiratie voor de Duitse impressionisten, zoals Max Liebermann.

Ook in Denemarken was de nieuwe stroming niet onopgemerkt gebleven. De aandacht voor het landschap en het licht zorgde ervoor dat een groep jonge kunstenaars naar Skagen ging. Het licht in dit oude vissersdorp was schijnbaar niet te overtreffen. De Skagengroep werd een begrip. In Nederland zou de Haagse school de verzamelnaam worden voor de eerste impressionisten in ons land. Het was met name aan Jozef Israëls te danken dat het impressionisme in Nederland werd geïntroduceerd. Hij bezocht regelmatig Parijs en had ook contacten met Liebermann en de Skagen-groep.

Het bijzondere van ‘Een frisse wind’

Door samenwerking met een Duits en Deens museum kan Singer de ontwikkeling laten zien van hef impressionisme in drie verschillende landen ten noorden van Frankrijk. Het is wellicht de eerste tentoonstelling die zo diep kan ingaan op deze stroming in onze contreien. Een genot voor liefhebbers, maar ook een mooie kennismaking voor nieuwsgierigen. Er wordt ook een boek uitgegeven ter ere van de tentoonstelling: Frisse wind van Anne van Lienden.

Informatie over het museum

Adres:

  • Oude Drift 1, 1251 BS Laren

Openingstijden:

  • Dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur
  • Kassa is open vanaf 09.30. Koop bij voorkeur tickets online.

Veelgestelde vragen

Moet ik een online tijdslot boeken? Het is niet verplicht maar wel het advies.

Moet ik mijn tickets printen? Nee dat hoeft niet, je kunt tickets ook laten scannen op je telefoon.

Kan ik aan de kassa een museumkaart kopen? Ja, aan de kassa worden ook museumkaarten verkocht. Je kunt dan van tevoren een tijdslot boeken met museumkaart en de kaart bij aankomst aanschaffen aan de kassa.

Op alle tickets staat dezelfde naam, is dat een probleem? Nee, dat is geen probleem. Op elk individueel ticket staat namelijk een unieke barcode die gescand wordt bij de entree.

Ik ben te laat/te vroeg voor mijn tijdslot, kom ik nog binnen? Dat is geen probleem. Wanneer je te vroeg bent, kun je overigens altijd eerst naar de beeldentuin/horeca.

Kan ik in de buurt parkeren? Kijk op singerlaren.nl/bereikbaarheid voor je bezoek aan Singer Laren met het openbaar vervoer, de fiets en de auto. Let op: het kan erg druk zijn op de parkeerplaats van Singer Laren.

Ik ben verhinderd, hoe kan ik mijn tickets annuleren? Dat kan via de link in de bevestigingsmail.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *