Wie een bezoek brengt aan het centrum van het mooie stadje Doesburg moet het bijzondere museum dat zich daar bevindt niet overslaan. De collectie van het Lalique museum is gewijd aan de Franse juwelier en glaskunstenaar René Lalique. Naast de vaste collectie van het werk van Lalique zijn er ook regelmatig tentoonstellingen van tijdgenoten van de kunstenaar. Daarbij is er vooral belangstelling voor de periode 1850-1950 en zijn de exhibities gericht op Art Deco en Art Nouveau. Kijk voor de tijdelijke collecties op de site van het museum.
Inhoudsopgave
Lalique Museum in Doesburg
Het museum ligt op loopafstand van een gratis parkeerplaats en dicht bij een bushalte. Er is een stijlvol Café Lalique en in de zomermaanden kan je genieten in de Jardin Lalique. Met een VIP-kaart van de Vriendenloterij is er vrije toegang. Een museumjaarkaart kan je gebruiken met een kleine toeslag voor de bijzondere werken. Daarbij is er nog de samenwerking met Gallery Lalique. Daar kun je originele werken aanschaffen met korting, voorwaarde daarbij is dat het object tijdelijk wordt uitgeleend aan het museum.
Museum Lalique
Gasthuisstraat 1
6981 CP Doesburg
Wie was René Lalique?
Lalique werd in 1860 geboren in het plaatsje Ay in de Champagnestreek. Hij bracht zijn jeugd door in Parijs. Lalique was een zeer succesvolle ontwerper. Op latere leeftijd verhuisde hij met zijn gezin naar een villa in de Vogezen, die hij zelf had ontworpen. Hij overleed in 1945.
Op 16 -jarige leeftijd ging hij in de leer bij een juwelier. Vervolgens studeerde hij kunst in Engeland en nadien werkte hij in eerste instantie voor een aantal juweliers waarvan Cartier de bekendste was. Later werd hij zelfstandig. Zijn beroemdste cliënte was de actrice Sarah Bernhardt. Het was de tijd van de Art Nouveau en de Art Deco en de ontwerpen van Lalique zijn hierop gebaseerd. In tegenstelling tot zijn voorgangers stelde hij het ontwerp en vorm boven kostbaarheid. Hij koos voor materialen in zijn juwelen die tot dusverre niet gebruikelijk waren geweest zoals schelpen, leer en glas. Stenen in zijn juwelen werden gekozen op basis van kleur en vorm en niet vanwege zeldzaamheid, waarde of schittering. Hij werd geïnspireerd door flora, fauna en vrouwelijke vormen. Zijn juwelen omvatten onder andere: pauwen, bloemen, libellen en slangen.
De parfumflesjes van Lalique
In 1906 kreeg Lalique de opdracht om een ontwerp te maken voor een parfumflesje. In eerste instantie ging het alleen om het etiket maar hij wilde graag de hele flacon ontwerpen. Het flesje zonder imperfecties werd een groot succes. Het werd in massaproductie genomen waardoor het relatief goedkoop kon worden gemaakt. Lalique werd zo geïnspireerd door deze opdracht dat hij in 1909 een eigen glasfabriek opende en verder ging als glaskunstenaar.
Voor diverse merken parfum ontwikkelde hij parfumflesjes die soms bekender werden dan de inhoud, zoals Dans la Nuit, waarvan het glas een mysterieuze blauwe kleur kreeg. Het Muguet-flacon was een eenvoudig ontwerp van helder glas, maar de stop was gevormd als een bos lelietjes-van-dalen.
In 1922 startte Lalique met zijn zoons een nieuwe glasfabriek, dit keer op veel grotere schaal met 600 medewerkers. Hier werden grote projecten uitgevoerd zoals de ramen voor de treinen die gebruikt werden voor de Oriënt Express. Het meest ambitieuze project was dat voor de Glass-Church in Millbrook. Niet alleen het doopvont was van glas maar ook een paar gigantische engelen en zelfs de draagbalken.
Dagje uit in Doesburg?
Doesburg is een oude Hanzestad en het middeleeuwse centrum kent 150 monumenten. Het museum is gevestigd in een pand dat dateert uit 1286. Er is nog veel meer te zien in het centrum. Indien het weer even tegenzit kan je kiezen uit de gezellige horeca of knusse winkels.
Bekijk ook:
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Zij is de drijvende kracht achter Art Insite en zorgt voor waardevolle content. Heb je vragen of wil je een vermelding op onze website? Neem dan contact met haar op via het contactformulier.