Nieuw museum: Het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam

Op 7 oktober 2023 wordt Israël wakker in een nachtmerrie. Terroristen van Hamas zijn vanuit Gaza de sterk beveiligde grens met Israël overgestoken. Een goed voorbereide en gecoördineerde actie met een grimmig karakter. Meer dan 1.000 mensen worden zonder mededogen gedood en 250 personen worden als gijzelaars de grens over gesleept. De terroristen maken geen verschil tussen militairen en burgers. Ook vrouwen en kinderen worden afgeslacht. Israël antwoordt met bombardementen op Gaza-stad en het beginnen van een grondoorlog, escalatie aan de andere grenzen van de Joodse staat dreigt. Ook dit conflict in 2023 is niet los te zien van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.

De Holocaust

Hitler en zijn fascisten gaven het Joodse volk de schuld van praktisch alles wat er mis was in de wereld. De eerste intentie was om de Joden te verdrijven uit Europa. Dat lukte om diverse redenen niet en het eindigde in een ongekende slachtpartij waarbij 6 miljoen Joden omkwamen: mannen, vrouwen en kinderen. Inmiddels was er in Palestina een beweging op gang gekomen waarbij Joden werden aangespoord om naar hun oorspronkelijke woonplaats terug te keren waarvan ze door de Romeinen, vele eeuwen geleden, waren verdreven. Overlevers van de dodenkampen besloten te emigreren in de hoop op een Joodse, veilige staat.

De Palestijnen die in het gebied woonden, protesteerden maar zonder resultaat. Ook de Arabieren in de omliggende landen waren tegen de komst van een Joodse staat. Op het moment dat de Britten, onder wiens gezag het gebied stond, vertrokken, verlieten ook de meeste Palestijnen hun woonplaats, tijdelijk,  omdat de buurlanden hadden beloofd de Joden in zee te drijven. De oorlogen die volgden werden door Israël gewonnen, vooral dankzij Amerikaanse militaire hulp. De meeste Palestijnen werden vluchtelingen en bleken nergens welkom, de onderlinge haat leidt telkens weer tot botsingen. Een oplossing lijkt ook na meer dan 70 jaar ver weg.

De Jodenvervolging in Nederland

Helaas heeft Nederland geen goede naam opgebouwd in de Tweede Wereldoorlog waar het betreft de aandacht voor de Joodse bevolking, De medewerking aan hef deporteren van Joodse medeburgers was groot al moet daarbij worden opgemerkt dat er in die tijd de indruk bestond dat er sprake was van werkkampen in plaats van vernietigingskampen. Honderdduizenden werden afgevoerd uit ons land en weinige kwamen ooit terug. Gelukkig werden er ook duizenden gered omdat ze konden onderduiken bij burgers die daarmee ook hun eigen leven riskeerden. Via het dagboek van Anne Frank ontstond een document dat een beeld gaf van wat het betekende om ondergedoken te zitten. De tragische afloop versterkt de waarde van het boek.

Een eerste Nationaal Holocaust Museum in Nederland

In ons land zijn er vele gedenkplaatsen voor de slachtoffers van de holocaust, waarbij het Achterhuis van Anne Frank wellicht het bekendste is. Een museum was er toch dusverre niet, maar daar komt binnenkort een eind aan. Begin 2024 zal het Nationaal Holocaustmuseum de deuren openen in Amsterdam. Dat gebeurt op een heel bijzondere plek. De Hollandse Schouwburg was in de Tweede Wereldoorlog een verzamelplek voor Joodse burgers die zouden worden gedeporteerd. Vlak daarbij ligt de voormalige Hervormde Kweekschool. Honderden Joodse kinderen werden via de kweekschool gered en wisten zo aan een bijna zekere dood te ontsnappen. Het Nationaal Holocaustmuseum zal in dit pand aan de Plantage Middenlaan worden gevestigd.

Wat kan je verwachten van het museum?

Het museum is met name bedoeld om mensen te herinneren aan wat er in die periode is gebeurd. Stemmen van mensen die het overleefd vertellen de verhalen uit die tijd die weer dichterbij lijken te komen door de verschrikkelijke gebeurtenissen in Israël. Er zijn ook vele originele voorwerpen uit die tijd te zien: zoals foto’s eb documenten maar ook persoonlijke zaken zoals een medaillon met foto, verborgen vlak voor de deportatie en een broche opgegraven in een vernietigingskamp en ter beschikking gesteld door de familie. Kortom de collectie heeft vooral emotionele waarde.

Wanneer wordt het museum geopend?

Volgens de planning vindt in maart 2024 de opening plaats. Het museum zal dan samen met de Hollandse Schouwburg, het Joods Museum, de Portugese synagoge en het Joods Cultureel Kwartier met een ticket kunnen worden bezocht. Een overweging waard bij een bezoek aan de hoofdstad.   

Bekijk ook:


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *