Nieuwe tentoonstelling van Alex Katz in museum Voorlinden

Ben je op zoek naar een bijzondere expositie deze zomer op een regenachtige dag? Een meer geschikte voorstelling dan die van Alex Katz zal je niet snel vinden. Je bent welkom vanaf 10 juni tot 1 oktober.

Wie is Alex Katz?

De Amerikaanse kunstschilder Alex Katz werd in 1927 geboren en is nog steeds actief. Zijn vader was een zakenman met Russische roots en met interesse in de kunst. Zijn moeder hield van poëzie was parttime actrice. De interesse van Alex Katz in kunst werd door beide ouders gesteund. In de periode 1946 tot en met 1949 studeerde hij kunst bij de bekende Amerikaanse schilder Morris Kantor. Hij raakte enorm onder de indruk van Henri Matisse. Het was echter de tijd van de opkomst van de grootheden onder de abstracte schilders, zoals Jackson Pollock en Willem de Kooning.

Katz was onder de indruk van de nieuwe stroming, maar bleef zich toch concentreren op de figuratieve kunst waarbij abstraheren voor hem vanzelfsprekend was en zou blijven gedurende zijn hele carrière. Zijn werk vormde inspiratie voor de popart, waarvan Andy Warhol de bekendste representant was. Inmiddels wordt Katz beschouwd als een van de belangrijkste Amerikaanse kunstenaars van de 20e eeuw. Maar dat succes kwam hem niet aanwaaien. Een eerste expositie in 1954 mislukte omdat er geen interesse was in figuratieve kunst. Katz heeft later ook verklaard dat hij een paar duizend werken in de eerste jaren van zijn carrière heeft vernietigd, omdat er geen enkele interesse voor was.

Portretten, groepsportretten en landschappen

Gedurende zijn gehele lange carrière schilderde Katz portretten, groepsportretten en landschappen. In de tweede helft van de jaren 50 verwierf hij enige bekendheid met zijn groepsportretten. Hij experimenteerde ook met cut-outs waarbij delen van de schilderijen werden uitgesneden en daarna als een soort platte beelden in een ruimte werden geplaatst. Van zijn portretten in de jaren 80 vielen vooral de exemplaren van bekende fotomodellen op onder andere Kate Moss. Zijn landschappen ontwikkelde hij nadat hij op West-Broadway was gaan wonen in een loft waar hij ook nu nog woont. Zijn vrouw en zoon komen regelmatig in zijn werk voor.

Katz is zeer veelzijdig

Niet alleen als kunstschilder is Katz bekend geworden. Hij gebruikte ook vele andere technieken zoals zeefdruk, lithografie, linosnede, houtsnede en etsen. Met dichters werkte hij samen om kunst te combineren en hij ontwierp tientallen decors.

Wat kun je in Voorlinden onder andere verwachten?

Welke werken worden er getoond tijdens de expositie? Hieronder vind je er een aantal.

1. Blue umbrella

Dit werk komt uit een privécollectie uit New York en geeft een goed voorbeeld van de portretkunst van Katz. Het komt uit 1972 en de heldere kleuren zijn typerend voor zijn werk. De manier van werken is glad, maar zeker niet eenvoudig.

2. Yellow flags

Dit landschap komt uit de collectie van de schilder zelf en is gemaakt in 2011. Katz laat hiermee zien dat hij het abstraheren volledig meester is geworden.

3. Twelve hours

Dit groepsportret uit 1984 behoort tot de vaste collectie van museum Voorlinden. Wederom een typerend stuk.

4. Park Avenue Departure

Dit recente werk uit 2019 laat zien dat Katz ook op hoge leeftijd zijn eigen stijl volledig heeft kunnen behouden.

Over museum Voorlinden

Voorlinden museum & gardens
Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar

Telefoonnummer: +31 (0)70 51 21 660

E-mailadres: info@voorlinden.nl

Openingstijden

Voorlinden is 365 dagen per jaar geopend, van maandag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Entreeprijzen

  • Volwassenen: € 19,50
  • Jongeren 13 t/m 18 jaar: € 8,50
  • Kinderen t/m 12 jaar: gratis
  • ICOM (pas voor museumprofessionals): € 5,00
  • Museumkaart niet geldig

Tickets

Tickets kun je online bestellen of bij aankomst in het museum kopen (alleen met pin). Je hoeft geen tijdslot te reserveren.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *