Kiss my soul – hemelse en aardse liefde in de 21e eeuw

Nog een paar dagen dan is het Valentijnsdag. Hoewel de liefde – hemels en aards – al sinds het begin van de mensheid een rol heeft gespeeld in de creatieve uitingen, geldt dat niet voor Valentijnsdag. Dat verschijnsel is te nieuw en wellicht wordt het door de kunstenaars ook als te commercieel beschouwd om er specifieke aandacht aan te geven. Wil jij –  in de stemming gebracht door de dag van de liefde – toch een expositie zien die uitsluitend is gewijd aan de (moderne) liefde dan kan dat tot 3 maart in het Dordrechts Museum terecht bij Kiss my soul.

Over het Dordrechts Museum

Adres:

Museumstraat 20

3311 XP Dordrecht

Het Dordrechts museum is een van de oudste in Nederland en werd geopend in 1842. Naast tijdelijke exposities vind je er voorbeelden van 6 eeuwen schilderkunst. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Op eerste kerstdag. Nieuwjaarsdag en Koningsdag is het museum gesloten. Koop bij voorkeur tickets online om teleurstelling te voorkomen. Op de site is ook te vinden hoe je het museum het beste kan bereiken. In Dordrecht is gratis parkeren een schaars goed. Het openbaar vervoer biedt een goed alternatief.

Bekijk ook:

Over Kiss my soul

De expositie omvat meer dan 75 kunstwerken van 30 hedendaagse kunstenaars, sommige al internationaal beroemd, andere mogen tot het aanstormend talent worden gerekend. De inspiratiebron voor de tentoonstelling is het schilderij Hemelse en aardse liefde (1850) van Amy Scheffer. Het is een van de pronkstukken van het.museum en geeft een beeld hoe men in die tijd dacht over de liefde, geestelijk en lichamelijk. De collectie van Kiss my soul verbeeldt de liefde zoals er nu tegenaan wordt gekeken: van lust tot moederliefde, van liefdesverdriet tot ouderliefde en van broederliefde tot trouw. In onze eeuw mag gesproken worden over een regenboog van hartstochten om het veranderde en dynamische karakter van de liefde duidelijk te maken. De tentoonstelling is zo ingedeeld dat je telkens een ‘hoofdstuk’ passeert terwijl er ook een duidelijke verbinding is rond het thema.

Over de kunstenaars

Tot de internationaal bekende kunstenaar behoren Marlene Dumas en Tracy Emin. Kenners zullen de namen van de volgende aanstormende talenten herkennen: Tanja Ritterbex en Charlotte Weise. De expositie heeft ook primeurs. Voor het eerst in Nederland zijn drie schilderijen van Marlene Dumas te zien die onderdeel uitmaakten van de Biënnale in Venetië. Ook Kalliopi Lemos toont voor het eerst een werk in e3n museum. Ze is bekend van de monumentale sculptuur ‘De Vlecht’ in Rotterdam.

Liefdestour en -playlist

In de vaste collectie van het museum is een tour samengesteld met de naam: Zes eeuwen liefde in de schilderkunst. In een mooie folder vind je daarin alle informatie. Deze folder kun je halen aan het einde van de tentoonstelling Kiss my soul of meteen aan de balie.

Wil je nog meer in de stemming worden gebracht? Dan kun je een playlist downloaden die is samengesteld door de kunstenaars en medewerkers van het museum. Deze liefdesplaylist (Spotify) staat op de webpage van het museum. 

Thuis nagenieten van moderne kunst in het thema van de liefde? Bekijk dan dit hartjesschilderij of kies voor een bijzonder liefdesbeeld.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *