Liefde in de kunst

Valentijnsdag komt er weer aan en hoewel de een het commercieel vindt, viert de ander die dag de liefde. De liefde blijft een veelbesproken onderwerp en ook in de kunst wordt er vaak volop aandacht aan besteed. Door alle eeuwen heen zien we de liefde terug in kunststukken.

Kijken naar kunst maakt je zo gelukkig als in de liefde

Hersenen reageren op kunst net als op liefde, kopte dagblad Trouw enige jaren geleden. Kijken naar kunst maakt je even net zo gelukkig als even in de ogen staren van je geliefde, dat is wat Brits onderzoek uitwees. Kunst heeft dus een sterk effect op ons. Juist daarom is kunst een prachtig cadeau voor Valentijnsdag. Maar ook op andere dagen waarop je de liefde wilt vieren, is het een prima idee. Misschien zijn jullie binnenkort wel 5 of 10 jaar samen en wil je echt een bijzonder aandenken voor die dag. Dat kunst en liefde een gouden combinatie is, laten wij je nu alvast zien.

Liefde in de kunst: een top 10

In de kunst wordt er heel wat afgekust en zien we vaak geliefden die op het doek voor eeuwig verbonden zijn. Ook in de beeldhouwkunst zijn overigens werken te zien waarin de liefde uitgebeeld wordt. Wij hebben een top 10 samengesteld van liefde in de kunst.

  1. Amor Vincit Omnia – Caravaggio
  2. Les Amants – René Magritte
  3. De kus – Gustav Klimt
  4. Oh, Jeff… I love you, too… but… – Roy Lichtenstein
  5. Joods Bruidje – Rembrandt van Rhijn
  6. De kus – Auguste Rodin
  7. Dame en dienstbode – Johannes Vermeer
  8. La lecture – Edouard Manet
  9. Naissance d’un amour – Pierre Renoir
  10. De kus bij l’Hôtel de Ville – Robert Doisneau

Top 10 liefde in de kunst nader toegelicht

1. Amor Vincit Omnia

Een schilderij uit de Italiaanse barok, daarvoor kunnen we terecht bij de meester Caravaggio. Amor Vincit Omnia of Amor Omnia Vincit betekent ‘Liefde overwint alles’. Op het schilderij zien we Amor, de Romeinse Cupido, met donkere adelaarsvleugels, terwijl hij half lijkt te zitten op een tafel. Er zit veel symboliek in dit schilderij, viool en luit, een harnas en een kroon, laurierblaadjes.

2. Les Amants – René Magritte

René Magritte was een surrealistische schilder uit België. Zijn schilderijen zijn vaak een beetje raadselachtig, zo ook het schilderij ‘Les amants’ of ‘De geliefden’. De sluier is een terugkerend onderwerp in de schilderijen van Magritte. Het staat symbool voor een mysterie, maar ook voor een thema dat René Magritte altijd geboeid heeft. De kunstenaar is altijd veel bezig geweest met het zichtbare en onzichtbare. Waar ligt de scheiding precies? Wat is er achter het doek? Spreken de gezichten boekdelen? Het mysterie van de liefde!

3. De kus – Gustav Klimt

De kus van Gustav Klimt is een schilderij uit de periode 1907-1908, maar werd pas veel later beroemd. Het schilderij was overal te zien tijdens de periode van de Flowerpower, niet zo gek ook, wanneer je het schilderij even op je in laat werken. Je ziet een grote man die een vrouw een kus op haar wang geeft. De kleding van de vrouw toont ronde symbolen, terwijl op de kleding van de man meer hoekige symbolen te zien zijn. Maar vooral opvallend is het veld vol bloemen wat op het schilderij te zien is. Het stelletje lijkt aan de rand van een afgrond te staan, maar de exacte bedoeling van het schilderij is niet duidelijk.

4. Oh, Jeff… I love you, too… but… – Roy Lichtenstein

Vrijwel niemand is het er echt over eens wat het beroemdste werk is van Roy Lichtenstein, maar misschien is dit het wel. Het wordt ook wel de Mona Lisa van deze kunstenaar genoemd. Het gezicht laat bijzonder veel expressie zien en de tekst zorgt ervoor dat je bij dit werk allerlei verhalen kunt verzinnen.

5. Joods Bruidje – Rembrandt van Rijn

Het Joodse Bruidje van Rembrandt van Rijn is een van de kunstwerken van deze schilder die de liefde in vol ornaat laat zien. Het doek is vandaag de dag te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam. Rembrandt schilderde het in zijn late periode, ongeveer rond 1665. Het wordt ook wel het portret van Isaak en Rebekka genoemd, maar het is niet helemaal duidelijk of Rembrandt hier echt de Bijbelse figuren heeft willen schilderen. Het kan ook een portret zijn dat in opdracht werd gemaakt.

6. De kus – Auguste Rodin

Dat liefde ook gevangen kan worden in een beeldhouwwerk, laat niemand minder dan Auguste Rodin ons zien.

7. Dame en dienstbode – Johannes Vermeer

Dit schilderij van Johannes Vermeer wordt ook wel ‘Meesteres en dienstmeisje’ genoemd. Het toont twee vrouwen, waarbij de meesteres een brief ontvangt van haar minnaar. Er is interactie tussen de twee, wat doet vermoeden dat het dienstmeisje van alles op de hoogte is, niet ongebruikelijk voor die tijd. Het schilderij in barokke stijl is niet het enige werk van Johannes Vermeer wat over de liefde spreekt. Hij schilderde ook ‘De liefdesbrief’, eveneens met een dienstmeisje en dame. Dit schilderij kwam in het nieuws toen het ontvreemd werd uit het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel om 200 frank los te krijgen voor de slachtoffers van een hongersnood in Oost-Pakistan. Johannes Vermeer staat vooral bekend om zijn schilderij ‘Het melkmeisje’.

8. La lecture – Edouard Manet

Maar weinigen weten dat de beroemde schilder Edouard Manet zijn hart verloor aan een oer-Hollands meisje. Het was een meisje dat behoorlijk opviel tussen de slanke brunettes in Parijs in die tijd. Ze was volslank en blond en kwam uit Zaltbommel, maar ze was een getalenteerd pianiste. Dat is ook hoe zij elkaar ontmoet hebben, al heeft ze zich nooit kunnen ontplooien, doordat dat simpelweg niet ging als getrouwde vrouw in die tijd.

9. Naissance d’un amour – Pierre Renoir

Pierre Renoir wordt vaak een beetje op dezelfde voet gesteld als Edouard Manet, maar ze hadden allebei hun eigen stijl. Pierre Renoir waagde zich regelmatig aan het thema ‘liefde’. Hij zette vaak dansende stelletjes op het doek, maar bij Naissance d’un amour laat hij een beginnende liefde zien. Op dit schilderij zie je een stelletje dat elkaar eigenlijk pas voor het eerst lijkt te ontmoeten. Als dat geen liefde in de kunst is!

10. De kus bij l’Hôtel de Ville – Robert Doisneau

Le baiser de l’hôtel de ville, oftewel, de kus bij het gemeentehuis, is een foto van Robert Doisneau die wereldberoemd geworden is. Vanaf 1986 werd de foto vaak gebruikt op posters en de foto is dus echt over de hele wereld verspreid. Hoewel het koppel op de foto zielsveel van elkaar lijkt te houden, zijn de verhalen zeer divers over deze foto. Veel echtparen hebben geclaimd dat zij het stel op de foto zijn, maar het werkelijke verhaal blijft een mysterie. Robert Doisneau heeft aangegeven dat het om acteurs ging, wellicht om zo gemakkelijker met de rechtszaken te kunnen omgaan. Sommige stellen, die denken dat het hen betreft, zijn hier verontwaardigd om: het is echte liefde die je ziet op deze foto.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *