Virtueel museumbezoek: 10 Nederlandse musea die je online kunt zien

Tijd voor een virtueel museumbezoek. De musea hebben zich behoorlijk aan moeten passen aan de huidige tijd. Toen de musea door corona hun deuren moesten sluiten, besloten velen het over een andere boeg te gooien. Vandaag de dag kun je bij veel musea ook online de collectie bekijken. Een virtueel museumbezoek aan het Rijksmuseum is wellicht niet hetzelfde als een fysiek bezoek, maar het is in deze tijd wél een leuke vrijetijdsbesteding. Wij zetten 10 Nederlandse musea voor je op een rij die een virtuele tour aanbieden.

1. Virtueel museumbezoek Rijksmuseum

Het bekendste museum van Nederland is waarschijnlijk het Rijksmuseum. Dit kunstmuseum in Amsterdam is vooral bekend vanwege de Nachtwacht van Rembrandt, die hier geëxposeerd wordt, maar er hangen ook andere beroemde werken, zoals het Melkmeisje van Vermeer. Via Rijksmuseum thuis kun je alle opties bekijken.

Je hebt bijvoorbeeld niet alleen de mogelijkheid voor een virtuele tour, maar je kunt ook kiezen voor een videotour. En extra leuk: een virtuele rondleiding door het museum met je kind wordt leuk gemaakt met allerlei workshops en extraatjes. Zo kun je een tekenopdracht rondom de Nachtwacht downloaden voor je kind. Ook voor volwassenen is er overigens van alles te doen. Zo kun je leren hoe je het beste een fotoboek samenstelt of kun je een cursus schetsen volgen.

2. Virtueel museumbezoek Van Gogh Museum

Op zoek naar een ander digitaal museum in Amsterdam? Het Van Gogh Museum in Amsterdam stelt een groot gedeelte van de collectie ook online beschikbaar. Zo kun je meer informatie vinden over Van Gogh zelf, maar is het ook mogelijk om zijn schilderijen online van dichtbij te bekijken. Verder staat er ook werk van tijdgenoten van Van Gogh op de site en kun je bijvoorbeeld de unieke Franse en Japanse prenten bewonderen. Een website waar je niet snel uitgekeken raakt. Maak een virtuele tour door het Van Gogh Museum en bewonder deze bijzondere kunst.

3. Kunstmuseum Den Haag

Van Amsterdam gaan we naar Den Haag, waar we het Kunstmuseum vinden. Ook dit museum is uiteraard gesloten en in de periode dat het gesloten moet blijven, biedt het een virtuele museum tour aan. Op de pagina met de geplande tentoonstellingen kun je de tentoonstelling van je voorkeur kiezen. Hier kun je ook zien welke tentoonstellingen er allemaal nog op de planning staan. Wellicht kunnen we daar binnenkort weer echt naartoe?

4. Mauritshuis Den Haag

Dat een virtuele museum tour door corona ook prachtig kan zijn, bewijst het Mauritshuis in Den Haag. Dit is het eerste museum ter wereld dat volledig in giga-pixels is neergezet. Een meer live ervaring dan dit zal het niet worden. Op deze pagina kun je het virtueel Mauritshuis ontdekken. Het museum laat hiermee beslist zien dat het vooruitstrevend is.

Mauritshuis Den Haag

5. Kröller-Müller Museum, Otterlo

Een ander bekend kunstmuseum in Nederland is het Kröller-Müller Museum. Ook dit museum doet er alles aan om zijn bezoekers in moeilijke tijden bij de collectie te betrekken. Via Google Arts and Culture kun je online de collectie van het museum inzien. Een virtueel bezoek waarbij je beroemde kunstwerken tot in detail kunt bekijken. Het is zelfs mogelijk om in te zoomen om verdere details te zien.

6. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Het Museum Boijmans Van Beuningen is al vele jaren toonaangevend op het gebied van de kunst. Wist je dat het museum eigenlijk al vanaf 1849 bestaat? Ook dit museum vind je vandaag de dag voor een deel in de ‘cloud’. Via Google Arts and Culture kun je diverse stukken uit de collectie bekijken.

7. Street Art Museum Nederland

Street art komt steeds meer in de belangstelling te staan en het is dan ook geen wonder dat er in Amsterdam een museum aan gewijd is. Deze onderscheidende kunstvorm is nu ook online te vinden, eveneens via Google Arts and Culture. In diverse wijken in Amsterdam vind je street art. Een voorbeeld daarvan is de serie ´Office Walk with a Twist´, die je bij Schiphol Airport vindt.

8. Centraal Museum Nederland, Utrecht

Een veelzijdig kunstmuseum is het Centraal Museum Nederland. Dit museum is gevestigd in Utrecht, maar inmiddels ook online te vinden. De collectie is weer deels te bewonderen via Google Arts and Culture. Hoewel een videotour, zoals bij het Rijksmuseum, wellicht uitgebreider is, heeft deze opzet weer als voordeel dat je specifieke kunstwerken uit kunt lichten en deze zeer detaillistisch kunt bekijken.

9. Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is niet direct een kunstmuseum te noemen, maar je vindt hier wel een schat aan cultuur. Het online museum is altijd open en zowel voor jong als voor oud valt hier van alles te beleven. Een virtuele museumtoer met kind houdt bij het RMO in dat er van alles gedaan kan worden. Wat dacht je van de kindertentoonstelling ‘Op zoek naar Toetanchamon’ of van een leuke dierenspeurtocht? Educatief én leuk.

Lees ook eens ons artikel over Antoni Gaudí, zijn werken en gebouwen in Barcelona

10. Virtueel museumbezoek Groninger Museum

Bij het Groninger Museum denk je wellicht meteen aan de kubistische gebouwen waar dit museum gevestigd is, maar het museum is van binnen net zo uniek als van buiten. Je kunt de permanente collectie online bekijken, maar er is ook een online tentoonstelling. In Ways of Seeing draait alles om kijken. Uitleggen is vaak overbodig bij kunst: bekijk het maar en ervaar het zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *