Antoni Gaudí, zijn werken en gebouwen in Barcelona

Antoni Gaudí had wellicht nooit kunnen denken dat er jaarlijks vele toeristen naar ‘zijn stad’ zouden komen om de gebouwen van zijn hand te zien. De architect werd vooral bekend vanwege de Sagrada Familia, een bouwwerk dat hem maar liefst 16 jaar van zijn leven kostte. Maar ook andere gebouwen van zijn hand zal je vaak op plaatjes van Barcelona tegenkomen.  

Wie is Antoni Gaudí?

De Catalaanse architect werd geboren op 25 juni 1852. Zijn geboortestad is hoogstwaarschijnlijk Reus, hoewel men het hier niet helemaal over eens is. Ook Riudoms wordt genoemd als mogelijke geboortestad. Op zijn zeventiende jaar kwam hij in Barcelona terecht om hier architectuur te studeren. Hij blonk niet bijzonder uit, maar viel wel op door zijn bijzonder eigenzinnige stijl. Bij zijn afstuderen, sprak de directeur de gevleugelde woorden dat hij niet wist of hij een dwaas of genie had laten slagen.  

Sagrada Familia
Zicht op Barcelona & Sagrada Familia

In de tijd na zijn afstuderen werd Gaudí een echte dandy en hij was onder meer lid van de vrijmetselarij. Deze groep was echter niet zo religieus als Gaudí wilde en toen hij weer meer betrokken raakte bij de katholieke kerk, heeft hij de vrijmetselarij achter zich gelaten. Als lid van de katholieke kerk mocht je eigenlijk niet aangesloten zijn bij de vrijmetselarij. Het is dus onterecht dat Gaudí als voorbeeld van een combinatie van vrijmetselaar en katholiek wordt gesteld.

Na zijn ommekeer veranderde ook zijn kledingstijl. Waar hij voorheen nogal opvallend gekleed was, werd dit steeds sjofeler. Zijn uiterlijk leek hem niet meer echt te interesseren. Hij leefde alleen voor de architectuur en trouwde nooit. Er is wel een verhaal waarin verteld wordt dat hij rond 1884 een verloofde had, maar tot een huwelijk is het in ieder geval nooit gekomen.

Antoni Gaudí studies en begin carrière

Als kind had Antoni Gaudí reuma en daardoor had hij niet het leven zoals andere kinderen dat hadden. Rennen en vliegen was er voor hem niet bij. Hij was meer op zichzelf aangewezen. Toch liet hij zich niet tegenhouden door zijn ziekte en ontwikkelde hij zijn talent. Zo volgde Antoni Gaudí studies. In Barcelona studeerde hij aan de Escola Tècnica Superior d’Arquitectura.

Tot zijn 25ste zat hij op deze bekende school, maar ook in die tijd zat hij beslist niet stil. Toen al was hij een grote hulp voor lokale architecten. Een groot voordeel voor hemzelf ook, omdat hij op die manier al veel ervaring kon opdoen. In korte tijd haalde hij diverse opdrachten binnen, zowel van organisaties als van particulieren. Hij had bijvoorbeeld een goede band met Eusebi Güell, een bekend ondernemer. Dit werd een beschermheer van Gaudí en daarom is het Park Güell ook naar hem vernoemd.

Waar woonde Antoni Gaudí?

Antoni Gaudí werd waarschijnlijk geboren in Reus, dit is in ieder geval de stad die op zijn grafsteen vermeld werd. Maar ook Riudoms claimt de geboortestad van Gaudí te zijn. Waar je het geboortehuis van de beroemde architect kunt vinden, is dus niet met zekerheid te zeggen. Wat wel zeker is, is dat hij in zijn latere leven in Barcelona gewoond heeft. Een luxe huis zal je daar echter niet vinden, de architect werd het liefst tot de armen gerekend en heeft zelfs lange tijd op het bouwterrein van de Sagrada Familia gewoond. Wel heeft hij enige tijd in een van de bijzondere woningen in Park Güell verbleven.

gaudi-park-guell
Park Güell

Antoni Gaudí werken

Toen Antoni Gaudí eenmaal zelfstandig aan de slag kon als architect, volgde het ene na het andere meesterwerk elkaar op. Je kunt hierbij denken aan de Bellesguard-toren, het eerder genoemde Park Güell, de kerk op landgoed Güell, maar Gaudí heeft ook de kathedraal van Mallorca hersteld. Andere bekende gebouwen in Barcelona zijn Casa Batlló en La Pedrera. Het absolute meesterwerk van Gaudí’s hand is uiteraard de Sagrada Familia. De meeste werken van Antoni Gaudí behoren inmiddels tot de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bekijk hier een boek met het complete werk van Gaudí.

Enkele bekende gebouwen en plaatsen in Barcelona

Sagrada Familia

Al in 1882 werd begonnen met de bouw van de Sagrada Familia. In eerste instantie werd de opdracht gegeven aan Francisco de Paula del Villar, maar twee jaar later werd de opdracht overgedragen aan Gaudí. Hij had het plan om in 10 jaar een kolossale kerk neer te zetten, maar al snel had hij in de gaten dat dit niet gehaald zou worden. Daarom maakte hij vele ontwerpen en maquettes, zodat men ook na zijn dood zijn ontwerp nog zou kunnen voltooien. De tragedie is echter dat de meeste ontwerpen en maquettes verbrandden tijdens de Spaanse Burgeroorlog, in 1936.

sagrada-familia
Sagrada Familia, nog steeds in de steigers

Je kunt nu zien dat de diverse gevels van elkaar verschillen. De oostgevel is de oudste gevel en dus het meest volgens de stijl van Gaudí. In plaats van 10 jaar, zou de bouw van de Sagrada Familia meer dan 100 jaar gaan duren. Waarschijnlijk is de kerk in 2026 eindelijk afgerond, waardoor het op 144 jaar komt. Hoewel de kerk dus nog niet voltooid is, is het wel echt de trekpleister van Barcelona. Sinds 2005 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Park Güell

Park Güell had eigenlijk een woonpark moeten worden. Dit was een initiatief van de ondernemer Güell, die alles zou financieren. Het was echter geen succes, want er werden maar 2 huizen van het oorspronkelijke plan verkocht. In een daarvan heeft Gaudí een tijd gewoond. Je kunt het park vandaag de dag nog steeds bezoeken, maar wil je echt naar het hart van het park, dan betaal je hier entreegeld voor.

park-guell

De pergola’s zijn allemaal bezet met stenen en het park is vooral bekend vanwege de bijzondere trappen en paden en de veelkleurige mozaïeken. Gaudí liet zich inspireren door de natuur en maakte er een recreatiepark van. Anderen zeggen dat dit het moment is dat Gaudí goddelijke inspiratie ontving. Hoe dan ook, er zijn voorstellingen die heenwijzen naar het paradijs, zoals de bonte bank in de vorm van een reuzenslang. Bekend is de veelkleurige salamander, El Drac.

In het park vind je vandaag de dag het Casa Museu Gaudí, een kleinschalig museum dat gevestigd is in wat vroeger de portiersloge was.

Casa Mila

Casa Mila is een appartementengebouw dat meteen in het oog springt door de vloeiende vormen. Het is een van de bekendste werken van architect Gaudí. De grillige vormen zijn kenmerkend voor zijn stijl. Vandaag de dag is er een museum gevestigd met steeds weer wisselende exposities en tentoonstellingen.

casa-mila
Casa Mila

Casa Battló

Het gebouw Casa Battló valt vooral op door de veelkleurigheid. Ook bij dit pand kun je eigenlijk niets hoekigs vinden. Het doet je denken aan de golven van de zee en de mozaïeken lijken wel op de schubben van vissen. Het werd gebouwd in opdracht van Josep Batlló i Casanovas, een textielmagnaat uit de tijd van Gaudí. Vandaag de dag zit het pand zwaar onder een hypotheek. Niet zo gek als je nagaat dat het zo’n 70 miljoen euro waard is.

casa-battlo
Casa Battlo

De stijl van Antoni Gaudí

Antoni Gaudí is een architect wiens stijl vandaag de dag veel geprezen wordt. Wellicht komt dit door zijn eigenzinnigheid en durf. Tenslotte vielen zijn ontwerpen wel uit de toon bij de architectuur die leidend was in die tijd. Zijn ontwerpen kenmerken zich door veelkleurigheid en het gebruik van mozaïeken. Een architect die niet vergeten mag worden!

Gaudí artikelen

Vandaag de dag zijn er allerlei artikelen verkrijgbaar in de stijl van Gaudí, of met afbeeldingen van zijn originele werken. Gaudí in huis (of in de tuin) halen? Doe hieronder inspiratie op.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “Antoni Gaudí, zijn werken en gebouwen in Barcelona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *