Valentijnsdag: 8 schilderijen over liefde

Valentijnsdag was oorspronkelijk de dag van de heimelijke liefde, maar is inmiddels steeds meer de dag geworden waarop geliefden elkaar hun gevoelens durven te tonen. Ben jij wel eens verliefd geweest, ben je dat nog of is het overgegaan in echte liefde? Maar kan jij omschrijven wat dat gevoel nu precies is? Ook kunstenaars hebben het door de eeuwen heen geprobeerd. Hieronder een aantal bijzondere voorbeelden van schilderijen waarop de liefde centraal staat.

8 schilderijen over liefde

Op zoek naar schilderijen over liefde? In deze 8 werken hieronder staat de liefde centraal.

1. Het Joodse bruidje van Rembrandt

Dit schilderij is een van de laatste en meest mysterieuze werken van de grote meester. Hij heeft nooit verteld wat deze afbeelding precies inhield. Experts denken dat het gaat om twee figuren uit het Oude Testament: Isaac en Rebecca. Hun liefde moest verborgen blijven op straffe van de dood. Voor de buitenwereld speelden ze de rol van broer en zus. Maar als ze zich onbespied waanden, toonden ze de tederheid en liefde zoals op dit schilderij.

2. De kamperfoelieboom van Peter Paul Rubens

Het was in de 17e eeuw niet ongebruikelijk om een dubbelportret van een echtpaar te maken en Rubens beeldt hier zichzelf en zijn echtgenote af. Maar het is een zeer bijzondere afbeelding voor deze tijd. Het schilderij straalt liefde en gelijkheid uit. De personen zijn even groot en ontspannen en de wijze waarop de handen zijn gepositioneerd duidt op liefde en harmonie. Kenners noemen dit niet alleen een zelfportret maar ook het beeld van een gelukkig huwelijk van twee onafhankelijke partners.

3. De kus in bed van Henri de Toulouse-Lautrec

Het schilderij dateert uit 1892 en werd toen als uiterst choquerend beschouwd. Een passionele kus van twee vrouwen in bed. Het getuigt van de moed van de schilder die durfde te tonen dat liefde een kwestie is van intimiteit, passie en sensualiteit en dat dit niet beperkt blijft tot twee mensen van verschillend geslacht. Vandaag de dag kijken veel mensen met een andere blik naar de afbeelding en is de westerse samenleving ruimdenkender geworden. Maar hoe lang zal dit duren?

4. De kus van Gustav Klimt

Klimt is niet de eerste kunstenaar waarbij je denkt aan een schilderij waarin de liefde wordt gesymboliseerd. De schilder was gedurende een groot deel van zijn volwassen leven depressief en dat wordt in zijn wereldberoemde ‘Schreeuw’ maar al te duidelijk getoond. De Kus is compleet anders, het toont een stel dat volkomen in elkaar lijkt op te gaan middels een kus in een bloemenweide. Ze lijken de rest van de wereld te zijn vergeten en hun eigen kosmos te hebben geschapen. Kan echte liefde nog beter worden afgebeeld dan op deze manier?

5. De verjaardag van Marc Chagall

Chagall is een echte romanticus. Op al zijn schilderijen komt maar één vrouw voor. Zijn enige echte muze was gelukkig ook zijn echtgenote: Bella Chagall. Op de verjaardag zijn we het echtpaar samen in een kus. Hun liefde lijkt hen te doen zweven. Bij Chagall hoort daarbij de zekerheid dat ze nog lang gelukkig zullen blijven ondanks dat er geen sprake is van een sprookje. Wie wil dat nu niet in de liefde ervaren, samen vliegen door het leven.

6. De geliefden van Rene Magritte

Is liefde echt blind? Er zijn twee versies van de geliefden en in beide zijn de gezichten van het stel met een doek afgedekt. Magritte probeert hiermee duidelijk te maken dat geliefden niemand meer zien dan elkaar. Maar ook in de liefde blijven ze onbekenden en een mysterie. Een betere verbeelding van een Valentijn is eigenlijk niet mogelijk of denk jij je geliefde te kennen?

7. Zelfportret als Tehuana door Frida Calo

Het leven van Frida Calo ging niet over rozen. Op jonge leeftijd overleefde ze een ernstig auto-ongeluk. De prijs die ze daarvoor moest betalen was dat ze geen kinderen zou kunnen krijgen en de rest van haar leven pijn leed. Haar huwelijk met de bekende Mexicaanse kunstenaar Diego Rivera was gelukkig, maar beiden kozen ook regelmatig voor overspel. In 1940 besloten ze te scheiden. Het schilderij heeft ook nog twee andere namen: Denken aan Diego en Diego in mijn gedachten. Liefde is niet altijd zonder problemen, ook niet als deze echt is.

8. Tuin van de liefde door Wassily Kandinsky

Is het abstract of is het expressief? Als je je concentreert, kan je in dit werk van Kandinsky ook drie knuffelende steller zien. Ze zijn echter alleen door hun contouren weergegeven. Kandinsky’s werk wordt vaak moeilijk en slechts intuïtief te begrijpen genoemd. Maar geldt dat ook niet voor de liefde?


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *