10 weetjes over Piet Mondriaan

Vraag een willekeurige buitenlander om 3 bekende Nederlandse schilders te noemen en dan is het vrijwel zeker dat je Rembrandt, Van Gogh en Mondriaan te horen krijgt. Van de eerste twee meesters zijn bijzondere verhalen bekend. Maar wie was Piet Mondriaan (1872-1944) eigenlijk? Op de foto zien we een zo te zien saaie, strenge man met een bril en een foute snor. Eerder een onderwijzer dan een pionier van de abstracte kunst. De volgende 10 weetjes over Piet Mondriaan maken wellicht wat meer duidelijk over deze bijzondere kunstenaar.

10 weetjes over Piet Mondriaan

Wat weet jij eigenlijk over deze kunstschilder? Je kende vast nog niet al deze 10 weetjes over Piet Mondriaan.

1. Zijn vader wilde dat hij onderwijzer werd

De vader van Mondriaan was tekenleraar en zag ook een dergelijke carrière voor zijn zoon in het verschiet. Piet haalde zijn akte en gaf ook een paar jaar tekenles. Maar zijn hart lag toch bij de kunst. Hij ging naar de kunstacademie en werd in eerste instantie landschapschilder.

2. Mondriaan veranderde zijn naam

In 1912 gaat Mondriaan naar Parijs en dat is een volledige ommekeer in zijn leven. Hij scheert zijn baard af en verandert zijn stijl. Ook zijn naam past hij aan in Mondrian. Zonder de tweede A is het eenvoudiger voor Fransen om die naam uit te spreken.

3. Een van de oprichters van de Stijl

In 1917 richt hij samen met een aantal andere bekende kunstenaars zoals Van Doesburg en architect Rietveld de Stijl op. Met vrolijke, primaire kleuren wil de groep een wereld vol kunst scheppen. Een vrolijke wereld die levendig en vrij moet worden. De Eerste Wereldoorlog is dan bijna voorbij en Mondriaan wordt het symbool van de beweging en de vrolijke jaren 20.

4. Mondriaan was een womanizer

Wellicht zou je dat niet denken als je naar zijn foto kijkt. Naar verluidt had hij in 1908 in totaal 5 verloofdes die hoopten met hem te trouwen. Mondriaan hield van mooie vrouwen, maar behandelde deze ook behoorlijk koel. Uiteindelijk zou hij nooit trouwen en geen kinderen krijgen. Vrouwelijk gezelschap was er wel altijd.

5. Zijn lievelingsfilm was Sneeuwwitje

In 1938 ziet Mondriaan samen met zijn broer de animatiefilm Sneeuwwitje en deze maakt grote indruk op hem. In correspondentie gaat hij buren en vrienden vergelijken met karakters uit de film. Ook stuurt hij Walt Disney meerdere ansichtkaarten ondertekend met Sleepy. De muziek van de film heeft hij op plaat en deze werd op feestjes met regelmaat afgespeeld.

6. Mondriaan was gek op jazz

De schilder was beslist geen introverte kunstenaar die zich terugtrok in zijn atelier. Vooral in de periode in Parijs en later op het hoogtepunt van zijn roem in New York hield hij wel van een feestje. Jazz was zijn lievelingsmuziek en hij danste graag. Dat laatste niet tot plezier van de vrouwelijke entourage in die tijd. De dames waren van mening dat hij beslist niet kon dansen.

7. Mondriaan vluchtte voor de nazi’s

In 1937 werd zijn werk door de nazi’s als entartet bestempeld en Mondriaan zag de tekenen des tijds. Hij vertrok in 1938 naar Engeland. In 1940 besloot hij Europa volledig achter zich te laten en ging per boot naar New York. Daar werd hij onmiddellijk opgenomen door de Exiles, een groep kunstenaars die al eerder waren gevlucht zoals Zadkine, Matisse en Chagall.

8. Zijn laatste meesterwerk bleef onvoltooid

Een van zijn bekendste schilderijen is Victory Boogie Woogie, dat te zien is in Den Haag. Mondriaan stierf aan longontsteking in 1944 voordat het werk was voltooid. Er zijn ook stukjes gekleurd plakband blijven zitten waarmee de kunstenaar experimenteerde. Met Victory Boogie Woogie wou de kunstenaar -naar verluidt- zijn verwachting van vrede uitdrukken in de altijd levendige big City van New York.

9. Inspiratiebron voor ontwerpers en musici

Mondriaan werd een inspiratiebron voor ontwerpers en musici en dat gaat door tot de dag van vandaag. In 1965 ontwierp Yves Saint Laurent een Mondrian collectie. Saint Laurent was een fan van de schilder en verzamelde werk van hem. In 2000 bracht de Amerikaanse rockband The White Stripes het album ‘De Stijl’ uit. Zeer recent gaf Kate Perry in een videoclip een eerbetoon aan de kunstenaar.

10. Nieuwe kunst

Wie vandaag de kunst van Mondriaan ziet, zal wellicht het idee hebben dan een handig nichtje deze werken ook gemaakt zou kunnen hebben. Abstracte kunst is nu eenmaal moeilijker te duiden dan figuratieve beelden. Voor Mondriaan was het uiteraard nog allemaal nieuw en spannend. In het gemeentelijk museum van Den Haag is er een tentoonstelling waarin duidelijk wordt gemaakt hoe het werk van een gewone landschapschilder zich ontwikkelde tot het abstract werk dat iedereen kent, vaak zonder te weten wie het heeft gemaakt. 


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *