Cosimo Cavallaro: een omstreden kunstenaar

Ze zijn er gedurende de gehele kunstgeschiedenis geweest: omstreden kunstenaars waarbij een deel van het publiek het werk niet meer als kunst ziet en er zelfs bedreigingen komen als er grenzen overschreden lijken te worden. Dat is beslist het geval met Cosimo Cavallaro. Hij werd in 1961 geboren in Montréal, Canada en is van Italiaanse afkomst. Hij noemt zichzelf een voedselkunstenaar met een grote voorkeur voor kaas.

De eerste opvallende presentatie

Twiggy was in de jaren 60 van de vorige eeuw een van de bekendste fotomodel. Haar echte naam was Lesley Hornby, maar vanwege haar ranke figuur werd ze al gauw Twiggy (twijgje) genoemd. Ze werd een echt cultfiguur voor het Swinging Londen van de jaren 60 en 70 en trad ook op als zangeres en actrice. Later schokte Cavallaro de wereld met foto’s van een oudere Twiggy, slechts gekleed in Amerikaanse spuitkaas. Het zorgde ervoor dat de jonge kunstenaar op de kaart werd gezet, maar nooit onomstreden zou worden.

1999: een hotelkamer vol kaas

In het jaar 1999 haalde Cavallaro de wereldpers door 450 kilo gesmolten Gruyere en Zwitserse kaas in een hotelkamer te gieten en het effect daarvan vast te leggen. Hij deed het twee jaar later nog eens over door een heel huis inclusief het meubilair te bedekken met gesmolten kaas. Ondertussen maakte hij ook nog een bed van ham en een stoel van snoep.

De Cheese Wall

Het laatste grote project met kaas tot dusverre is een complete muur van kaas. Hiervoor werkte  Cavallaro met blokken Cotija, een Mexicaanse kaassoort. Hiervan heeft hij een muur gebouwd tussen de VS en Mexico. De muur is 25 meter lang geworden en bestaat uit meer dan 200 forse blokken van deze feta-achtige kaas. Overigens was de kaas bedorven en niet meer geschikt voor consumptie. De kunstenaar heeft de fysieke arbeid zelf gedaan en de muur is bedoeld als symbool en niet als een functioneel ontwerp.

Cavallaro ziet zuivel en melk als symbool voor het leven. Muren vormen grenzen die uit angst worden opgetrokken. Als kind van immigranten heeft de kunstenaar die vrees voor ‘buitenlanders’ aan den lijve ondervonden. Hij hoopt dat deze muur discussies kan uitlokken over de angst in de VS voor de komst van grote aantallen Mexicanen. Cavallaro ziet het ook als een teken van deze tijd met enorme voedselverspilling dat het mogelijk is om deze hoeveelheid bedorven kaas bij elkaar te brengen.

‘My Sweet Lord’

In 2007 besloot de Rooms-katholieke kunstenaar een expositie te organiseren in het Roger Smith hotel in New York tijdens de Paasweek. Centraal in tentoonstelling zou een levensgroot sculptuur van Christus staan, omringd door beelden van een aantal apostelen. Alle beelden zouden worden gemaakt van melkchocolade, onder de naam ‘My Sweet Lord’. Een eerdere poging was mislukt, omdat ongedierte het beeld had aangevreten. Toen duidelijk werd dat het beeld van Christus zonder kruis, maar in de houding van een gekruisigde zou worden gemaakt, brak er een storm van verontwaardiging los, vooral in Rooms-Katholieke kring. Het hotel werd bedolven onder de kritiek en ontving diverse doodsbedreigingen. Er werd een actiecomité gevormd om de tentoonstelling te voorkomen.

Het plan van Cavallaro werd een van de meest ernstige aanvallen op de waardigheid van het christendom genoemd. Het werd de kunstenaar verweten dat iets dergelijks alleen in een vrij land mogelijk was. De expositie vond niet plaats en foto’s op het internet van het beeld werden zoveel als mogelijk was verwijderd. Hoeveel vrijheid is mogelijk in de kunst?


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *