Vandaag de dag zijn er ongeveer 4 miljoen katten in ons land. Dat is inclusief een half miljoen zwerfkatten en een onbekend aantal verwilderde exemplaren in de buitengebieden. Katten worden al vele eeuwen als huisdier genomen en ook in de kunst zie je vaak katten terug. Maar wist je dat er zelfs een kattenmuseum is in Amsterdam? Hier lees je meer over Het Kattenkabinet.
Inhoudsopgave
De kat als huisdier
De kat kwam naar onze streken in de tijd van de Romeinen. Deze brachten de eerste exemplaren mee uit Egypte. Daar had de kat een hoge status en die heeft het dier eigenlijk altijd wel behouden. Uiteraard was een jager op muizen en ratten een prettige aanvulling ter bescherming van voedselvoorraden, maar een kat werd ook al gauw een huisdier dat werd bewonderd om de luxe elegantie die het dier uitstraalt. De kat is beslist geen onderdeel van de ‘roedel’ zoals een hond die zijn plaats kent en pas sinds een jaar of 80 niet meer hoeft te werken in onze welvaartsmaatschappij. De kat beschouwt een woning als het eigen territorium waar mensen worden getolereerd indien de verzorging op orde is. Zo niet, dan is de straat altijd een optie.
Katten in de kunst
Er zijn veel kunstenaars die de kat als favoriet dier hadden. Om er een paar te noemen die iedereen kent:
- Rembrandt van Rijn
- Salvador Dali
- Picasso
- Toulouse-Lautrec
- Corneille
Allen hebben in hun eigen stijl katten afgebeeld. Maar ook in de andere kunsten werd de kat door de liefhebbers vereerd. Niemand minder dan Goethe uitte meerdere malen in schrift zijn bewondering voor het dier. In het beeldhouwwerk zijn de eerste exemplaren van Egyptische afkomst en werden ze gevonden in de grafkelders van de farao’s en andere hoogwaardigheidsbekleders.
Een museum geheel gewijd aan katten
In meerdere musea ter wereld zal je lunst met katten tegenkomen en er zijn ook afdelingen en exposities aan het dier gewijd. Maar Het Kattenkabinet in Amsterdam is uniek omdat het geheel gewijd is aan kunst die te maken heeft met katten. Hierbij moet je het woord kunst ruim opvatten. Het museum bestaat sinds 1990 en is opgericht door Bob Meijer, ter nagedachtenis aan zijn rode kater John Pierpont Morgan.
Het pand van Het Kattenkabinet
Het museum is gevestigd in een pand aan de Herengracht op nummer 499. Ook het pand mag bijzonder worden genoemd. Het werd in 1667 gebouwd voor Adriaen van Loon. Zijn broer Willem kreeg een exact gelijk pand op nummer 497. Wie vandaag de dag voor beide panden staat, zal zich maar met moeite kunnen voorstellen dat de panden er eens identiek hebben uitgezien. Nummer 499 werd onder andere bewoond door burgermeester Jan Calcoen van Amsterdam.
De beroemdste bezoeker aan het pand was John Adams, in die tijd ambassadeur in Amsterdam, maar later president van de VS. Het museum is ingericht op de prachtige, klassiek gestoffeerde beletage. De verdieping kent vijf stijlkamers die bezienswaardigheden op zich zijn: de balzaal, compleet met kristallen kroonluchter en wanddecoraties. dateert uit midden 18e eeuw , de muziekkamer met fraaie plafondschilderingen uit ongeveer 1870, de Mechelse kamer uit 1886 verkeert geheel in oorspronkelijke staat en de bibliotheek is indrukwekkend. Het museum loopt uit in een tuin waar regelmatig katten zich ophouden.
De collectie van Het kattenkabinet
In Het Kattenkabinet zal je geen topstukken aantreffen die vele miljoenen waard zijn. De werken van de beroemdste kunstenaars ter wereld die worden getoond zijn reproducties. De collectie probeert echter wel een beeld te geven van de kat in de kunst en de cultuur door de eeuwen heen. Regelmatig zijn er exposities waarin aandacht is voor bepaalde aspecten. Dit gaat van schilderkunst tot poëzie en van film tot reclame. Denk maar aan de populaire huidige reclame van de glimlachende rode kater voor een telecombedrijf.
Wat je verder nog moet weten:
Het Kattenkabinet is geopend van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00. Het museum is gesloten op eerste en tweede kerstdag en Nieuwjaarsdag. Tickets kunnen uitsluitend online worden gekocht via kattenkabinet.nl. Volwassen betalen momenteel € 10 en kinderen € 5. Geen toepassing van een museumkaart.
Kattentour
Wil je met een kleine groep Het Kattenkabinet bezoeken en kennismaken met de tentoongestelde kunst? Er is een rondleiding die je meer vertelt over de collectie. Hoe komt het dat zoveel verschillende kunstenaars door de geschiedenis heen katten in hun werk opnemen? De gids onthult de wonderlijke levensverhalen van enkele van deze kunstenaars terwijl hij je door een leeg museum leidt (de rondleiding begint elke dinsdag om 11.00 uur, een uur voordat het museum opengaat). De tour is te boeken vanaf 4 personen tot maximaal 8 personen (zie de website).
Tip
Combineer een bezoek aan Het Kattenkabinet met een andere bezienswaardigheid in de buurt. De gemiddelde bezoeker verblijft ongeveer 2 uur in het pand. In de kattige sfeer blijven? Breng dan een bezoekje aan Kattencafé Kopjes of neem een kijkje op De Poezenboot. Deze kattenopvang in Amsterdam is het enige drijvende kattenasiel ter wereld.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Zij is de drijvende kracht achter Art Insite en zorgt voor waardevolle content. Heb je vragen of wil je een vermelding op onze website? Neem dan contact met haar op via het contactformulier.