De grootste kunst ter wereld: 3 bijzondere beeldhouwwerken

Is het kunst of eerder een staaltje van technisch kunnen? De volgende bijzondere beeldhouwwerken waren zeker ook bedoeld om indruk te maken en dat is beslist ook wel gelukt. Echte trekpleisters zijn het eigenlijk nooit geworden, maar wellicht dat het in de toekomst ooit nog eens gebeuren zal.

Drie grote sculpturen

De onderstaande beeldhouwwerken zal je regelmatig tegenkomen op de lijstjes met de grootste kunst ter wereld. We hebben daarbij dit keer alleen naar sculpturen gekeken, en niet naar schilderijen. 3 bijzondere beeldhouwwerken op een rij.

1. Mount Rushmore 

Naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de VS republiek werd er in de Black Hills nabij Keystone in Zuid-Dakota een enorm project gestart. In de bergen werden de gezichten van 4 Amerikaanse presidenten uit de rotsen gehouwen: Washington, Jefferson, Roosevelt (Theodore) en Lincoln. Er werd door 400 arbeiders en kunstenaars aan gewerkt van 1927 tot en met 1941. Bij de bouw gebruikte men dynamiet, maar ook beitels voor het fijne werk. Opmerkelijk voor een dergelijk groot project is dat tijdens de werkzaamheden er zich geen dodelijke ongevallen hebben voorgedaan..

In eerste instantie was het de bedoeling om bustes te maken, maar dat bleek praktisch niet mogelijk en daarom bleef het bij gezichten die overigens wel 18 meter hoog zijn. Het project was niet onomstreden, omdat de plaatselijke indianen het gebied als heilig beschouwden. Eerst waren de Black Hills bij verdrag aan de Lakota toegewezen, maar later nam het Amerikaanse leger het gebied toch met geweld in. De Lakota bezetten symbolisch Mount Rushmore en plaatsen er een gebedsstaf. Hiermee zullen de Amerikaanse presidenten voor altijd bezoedeld blijven, totdat het oorspronkelijke verdrag van de Black Hills weer nageleefd zal worden.

Grootste sculpturen ter wereld

2. Spring Temple Buddha

In 2001 werden door de Taliban een aantal eeuwenoude Boeddhabeelden opgeblazen in Afghanistan. Over de hele wereld werd geprotesteerd en ook in China veroordeelde de regering deze daad heftig. Meteen werd begonnen met de bouw van wat het grootste standbeeld op aarde moest worden: de Spring Temple Buddha. In 2008 was het beeld gereed en had een hoogte van 182 meter (exclusief de sokkel). Daarmee was het tot 2018 inderdaad het grootste standbeeld ooit. Voor de bouw werd onder andere 108 kilo goud, 3.300 ton koper en 15.000 ton staal gebruikt.

In de sokkel van het beeld werden enorme ruimtes gemaakt om de bezoekers te kunnen ontvangen. Deze zijn echter tot op heden niet compleet afgewerkt, omdat de toeristen niet in grote hoeveelheden kwamen opdagen. De reden hiervan is wellicht dat het beeld op een relatief afgelegen plaats is gebouwd. Het kost twee uur per bus vanaf Lushan om er te komen. Lushan heeft als stad weinig te bieden en ligt ver van andere steden. Er zijn maar weinig westerse bezoekers die het beeld met eigen ogen hebben gezien.

3. Sardar Vallabhbhai Patel

Er is veel dat we in het westen niet weten over het moderne India. Het land heeft inmiddels de grootste bevolking ter wereld en wil als wereldmacht erkend worden. De bouw van het grootste standbeeld ter wereld is daarvan een voorbeeld in de prestige strijd met China. Eigelijk is Patel in het westen ook niet erg bekend in tegenstelling tot Gandhi en Nehru.

In India wordt hij gezien als een van de belangrijkste strijders voor de onafhankelijkheid in het land gedurende het midden van de vorige eeuw. Zijn bijnaam luidde : de man van staal. Zonder sokkel is het beeld 182 meter hoog en dat is het dubbele van het Vrijheidsbeeld in de VS. De bouw was beslist niet onomstreden en werd in de politiek ook als megalomaan en geldverspillend beschouwd. Uiteindelijke kostte het project € 350 miljoen.  Het enorme beeld dat ook Unity Statue wordt genoemd staat in Gujarat.

Het is de vraag hoe lang Patel op nummer 1 blijft staan. In Mumbai is men bezig met de constructie van een ruiterstandbeeld van Shiv Smarak. Deze hindoe-vorst versloeg de moslims toen deze India binnenvielen. Het beeld moet 212 meter hoog worden.

Bekijk ook:


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *