Een compleet ander museum: Fabrique des Lumières in Amsterdam

Het is augustus, maar de zomer wil zich niet echt laten zien in het land. Misschien de kans om eens een bijzondere ervaring mee te maken in een museum? De Fabrique des Lumières in Amsterdam vind je naast de oude Westergasfabriek op het Westergasterrein. Verdere informatie opzoeken en tickets kopen kan via www.fabrique-lumieres.com

Wat is Fabrique des Lumières?

Hoe werkt Fabrique des Lumières nu precies? Het Franse bedrijf Fabrique des Lumières heeft zich gespecialiseerd in het digitaliseren van kunst. Onder andere worden er in oude fabrieksgebouwen indrukwekkende projectjes getoond van kunstwerken.

Een dergelijke voorstelling sleept de bezoeker mee in een wereld waarin kunstwerken tot leven schijnen te komen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de meest moderne audiovisuele middelen, geluids- en lichteffecten. Door meerdere kunstwerken te combineren en deze te projecteren op wanden, vloeren en plafonds wordt de indruk van beweging gecreëerd.

De bezoeker ervaart dit alsof de beelden leven waardoor een illusie ontstaat van een compleet nieuwe kunstervaring. De innovatieve benadering van kunst maakt het voor de bezoeker mogelijk om op een nieuwe manier en interactief om te gaan met kunst.

Fabrique des Lumières presenteert in augustus: Salvador Dali

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, markies de Dalí de Pubol, was een wereldberoemde Spaanse schilder (1904-1989). In zijn werk zijn er duidelijke fases te herkennen.

Vroege periode 1917-1927

Dali was vooral onder de indruk van grote namen uit het verleden zoals Goya, El Greco, Michelangelo en Velasquez. Hij schilderde in deze periode vooral landschappen waarin echter niet alleen realisme maar ook impressionistische en expressionistische effecten waren te zien.

Overgangsperiode 1927-1928

Dali ging aan het experimenteren en nam in zijn doeken ook zaken als grint, zand, stenen en kurk op. Ook werkte hij met diverse harsen, waardoor dit ook wel zijn plastic periode wordt genoemd.

Surrealistische periode 1928-1940

De surrealisten wendden zich tot het onderbewuste en dromen. Ze werden hierin geïnspireerd door Sigmund Freud. Dali noemde zijn werk in deze tijd ook wel handgeschilderde droomfoto’s waarin hij zijn angsten en fantasieën in beelden probeerde vast te leggen. Freud was bekend met het werk van Dali en uitte hierover zijn bewondering in correspondentie aan tijdgenoten. De periode is wellicht de meest bekende in het werk van de meester.

Klassieke periode 1940-1989

Dali gaf zijn surrealistische werk op en ging over op meer universele onderwerpen in realistische stijl. Hij raakte gefascineerd door religie en moderne wetenschap en haalde zijn thema’s daaruit. Een van zijn opmerkelijke klussen van het ontwerpen van het logo voor lolly-merk Chupa Chups.

De voorstelling in Amsterdam

Als je het werk van Dali een beetje kent zal de voorstelling een feest van herkenning zijn. Vooral de eerdere werken en beelden uit zijn surrealistische periode lenen zich uitstekend voor deze spectaculaire wijze van presentatie. Om de sfeer helemaal compleet te maken worden de beelden voorzien van muziek van Pink Floyd. Hoewel niet bekend is of Dali deze muziek kende of waardeerde lijkt deze te zijn geschreven voor het getoonde werk.

Als extraatje: Antonio Gaudí

Wie Barcelona kent, heeft ongetwijfeld werk gezien van deze briljante architect. Wellicht minder bekend is het feit dat Dali zeer geïnspireerd was door de stijl van Gaudí. Hij verdedigde de architect dan ook heftig in de tijd dat zijn modernistische gebouwen twijfels opriepen. Als toetje heeft de Fabrique des Lumières een ‘stad’ van licht gebouwd van de meest bekende ontwerpen van Gaudí zoals uiteraard de Sagrada Familia. Op de tonen van de muziek van George Gershwin zal de denkbeeldige stad voor je ogen worden opgebouwd.

Hoe lang duurt een bezoek aan Fabrique des Lumières?

Je hoeft van tevoren geen eindtijd aan te geven, dus je kunt zo lang blijven als je wilt. Waarschijnlijk heb je ongeveer een uurtje nodig voor dit museum.

Verdere informatie

Informatie en bereikbaarheid vind je op de website van https://www.fabrique-lumieres.com. Een ticket voor de voorstelling Dali/Gaudí is vanaf € 16 beschikbaar. De voorstelling loopt tot eind december 2023.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *