Johannes Vermeer wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke schilders van de Nederlandse Gouden Eeuw. Zijn werk heeft een blijvende impact gehad op de kunstgeschiedenis. Hoewel Vermeer tijdens zijn leven niet zo beroemd was als sommige van zijn tijdgenoten, heeft zijn werk latere kunstenaars geïnspireerd. Het heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van verschillende kunststromingen. Wat was de invloed van Johannes Vermeer dan precies? In deze context kijken we naar enkele manieren waarop Vermeer de latere kunst heeft beïnvloed, zoals zijn kleurgebruik, compositie, realisme en gebruik van licht.
Inhoudsopgave
Wanneer werd Vermeer beroemd?
Om te kijken naar wat de invloed is geweest van de kunst van Johannes Vermeer, is het goed om eerst na te gaan wanneer hij eigenlijk beroemd werd. Het is eigenlijk niet helemaal duidelijk wanneer Vermeer precies bekend werd. Hoewel hij tijdens zijn leven in Delft en omgeving enige bekendheid genoot als schilder, was hij niet zo beroemd als sommige van zijn tijdgenoten, zoals Rembrandt van Rijn. Vermeers werk werd pas in de negentiende eeuw herontdekt. Vanaf pakweg 1865 begonnen kunstcritici en verzamelaars zijn schilderijen te bewonderen vanwege de unieke techniek en esthetiek. Vandaag de dag wordt Vermeer beschouwd als een van de grootste schilders van de Gouden Eeuw. Zijn werk wordt tentoongesteld in musea over de hele wereld.
Wat was de invloed van Vermeer op de latere kunst?
Johannes Vermeer wordt tegenwoordig beschouwd als een van de meest invloedrijke schilders uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Hoewel hij tijdens zijn leven niet zo beroemd was als sommige van zijn tijdgenoten, had zijn werk wel degelijk invloed op latere kunststromingen. We zien op verschillende manieren de invloed van Johannes Vermeer in latere kunst terug.
Kleurgebruik
Vermeer stond bekend om zijn subtiele en nauwkeurige gebruik van kleur. Ook in zijn kleurgebruik lukte het hem om licht te vangen en weer te geven. Zijn schilderijen hadden vaak zachte, delicate kleuren en hij gebruikte vaak blauw en geel als dominante kleuren in zijn werk. Kijk bijvoorbeeld maar naar Het melkmeisje.
Compositie
Vermeer was ook bekend om zijn zorgvuldige compositie, waarbij hij het onderwerp vaak in het midden van het schilderij plaatste. Hij gaf een gevoel van diepte en perspectief aan zijn schilderijen door gebruik te maken van licht en schaduw. We zien dit ook al in lichtere mate bij zijn voorganger, Jacobus Vrel.
Realisme
Vermeers schilderijen waren vaak zo realistisch en nauwkeurig dat ze bijna fotografisch aandoen. Zijn vermogen om het dagelijks leven vast te leggen op een manier die zo levensecht was, beïnvloedde latere realistische en impressionistische kunstenaars.
Licht
Vermeer was een meester in het vastleggen van licht. Zo creëerde hij ook een gevoel van ruimte en diepte in zijn schilderijen. Velen hebben geprobeerd om zijn gebruik van licht en schaduw te imiteren. Vermeer had het vermogen om het licht zo te gebruiken dat het een dramatisch effect had op het onderwerp.
Over het geheel genomen heeft Vermeers werk een blijvende invloed gehad op de kunstgeschiedenis.
Wie vervalste een Vermeer?
Natuurlijk zien we in de latere kunst geen regelrechte kopieën van Vermeers werk terug, maar zien we alleen dat zijn techniek gedeeltelijk door sommige kunstenaars wordt toegepast. Johannes Vermeer was echter een echte meester en blijft daarmee moeilijk te evenaren. Er was echter iemand die een Vermeer wist te vervalsen en daar ook nog mee weg had gekomen, als het verhaal niet heel anders was gelopen. Dat was Han van Meegeren. Waarom hij uiteindelijk opgebiecht heeft dat hij het schilderij vervalst heeft, lees je in ons artikel over deze meestervervalser.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Zij is de drijvende kracht achter Art Insite en zorgt voor waardevolle content. Heb je vragen of wil je een vermelding op onze website? Neem dan contact met haar op via het contactformulier.