Kunst als protest: Tinkebell, my dearest cat Pinkeltje en bedreigingen

Het is 2004 als kunstenares Tinkebell eerst de nationale tv en daarna het wereldnieuws haalt. Ze heeft persoonlijk haar 5-jarige kat, die ze depressief noemde, de nek gebroken. Van zijn bont heeft ze een handig handtasje voor zichzelf gemaakt. Het proces is ook te volgen via een video die ze heeft gemaakt van het gebeuren. Verontwaardiging overheerst overal en maar weinig mensen nemen de moeite om verder uit te zoeken waarom ze dit ‘kunstproject’ heeft uitgevoerd. Het paste echter perfect in haar carrière en wijze van kunstbeleving.

Wat is protestkunst?

Protestkunst wordt ook wel eens activistische kunst genoemd. Vandaag de dag is dit een heel brede term die verwijst naar creatieve werken die gemaakt worden door sociale bewegingen en activisten. Een bekend voorbeeld van protestkunst is Guernica van Picasso. Hieronder lees je meer over Tinkebell, een Nederlandse kunstenares en activiste.

Wie is Tinkebell?

De echte naam van Tinkebell is Katinka Simonse en ze werd op 10 juni 1979 geboren in Goes. In haar jeugd had ze problemen met huiselijk geweld waarover ze open praatte bij een talkshow in 2021. Na haar middelbare schoolopleiding op het lyceum in Goes, volgde ze diverse opleidingen op het gebied van reclame en marketing. In 2005 studeerde ze af aan het Sandberg Instituut in Amsterdam met als richting design.

Pinkeltje

Het doden van haar ‘dearest cat’ Pinkeltje was een protest tegen de wijze waarop de mens het als geen enkel probleem lijkt te zien om bijvoorbeeld varkens te doden voor de consumptie, terwijl het bij huisdieren enorme verontwaardiging schijnt op te roepen. Haar actie leidde tot veel protest en zelfs tot een wetswijziging in 2014. Sinds die datum is het (wellicht licht cynisch) in Nederland verboden om huisdieren zelf te doden. Dat was bepaald niet de bedoeling van het Pinkeltje project. Tinkebell ontvangt tot op de dag van vandaag nog bedreigingen vanwege haar ‘kat tas’.

Kuikens en hamsters

Ook in haar verdere werk speelden dieren een belangrijke rol. Ze dreigde in 2007 om 60 kuikens door een versnipperaar te halen. Dat gebeurt namelijk ook met vrijwel alle manlijke kuikens bij de fabrieksmatige kuikenbroederijen. Het leverde enorme protesten op en Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Het project vond geen doorgang.

In 2008 liet ze in galerie Masters 95 hamsters rondlopen in zogenaamde hamsterballen. Het was bedoeld om duidelijk te maken hoe dubbel het menselijk gedrag ten opzichte huisdieren kan zijn. De politie nam uiteindelijk de hamsters in beslag en wederom stelde de Partij voor de Dieren vragen over het project. Uiteindelijk moest Tinkebell ook voor de rechter verschijnen vanwege een aanklacht dierenmishandeling. De rechter achtte dat echter niet bewezen en sprak haar vrij.

De Tinkebell Foundation

Behalve aandacht voor dieren kreeg de kunstenares ook steeds meer aandacht voor andere problemen in de wereld. De Tinkebell Foundation werd opgericht om de wereld te redden. De kunstprojecten waarmee ze de aandacht vraagt voor maatschappelijke vraagstukken zijn zeer uiteenlopend.

Zo begon ze het project Home Sweet Home in 2013 naar aanleiding van het bevrijdingsfestival in Vlissingen. Ze huisvestte 2 uitgeprocedeerde en illegale asielzoekers in een tijdelijk Tinkebell Huis met de intentie om dagelijks met beide mannen statements af te leggen. De burgemeester van de stad maakte er vroegtijdig een einde aan.

Ze bezocht Rana Plaza in 2014, de plaats waar meer dan 1.000 inwoners van Bangladesh stierven toen een ondeugdelijk flatgebouw instortte. Een jaar later ging ze naar Afghanistan omdat ze zich zorgen maakte over een aantal Afghanen die waren uitgezet uit ons land.

Bij project ‘Kamerplant’ ging het weer om een compleet ander onderwerp. Dit was een bustocht langs diverse brievenbusfirma’s waarin werd toegelicht hoe hier belastingontduiking plaatsvond door een aantal van de grootste bedrijven ter wereld. De rol die kamerplanten hierin speelden was een ludiek onderdeel.

Bloemen uit Fukushima

Na een bezoek aan Fukushima waar de plaatselijke kerncentrale was verwoest door een enorme tsunami stuurde Tinkebell een gedoogd radioactief bloemetje aan 42 invloedrijke Nederlanders, onder andere Mark Rutte. Ze had de bloemen persoonlijk geplukt in het gebied rond de centrale in Fukushima en de boodschap was bedoeld als een waarschuwing tegen kernenergie. Overigens waren de droogbloemen slechts 20% meer radioactief dan willekeurige bloemen elders. Het risico was derhalve verwaarloosbaar.

Sterilisatie vanwege fosfaat-tekort

Vanwege het feit dat er een voedseltekort zou dreigen binnen afzienbare tijd door een tekort aan fosfaten onderging Tinkebell een sterilisatie, omdat ze het niet verantwoord achtte om kinderen op deze wereld te zetten. Het bleek echter een tijdelijke hype te zijn. Vooralsnog is er voldoende fosfaat (belangrijke voedingsstof voor planten) beschikbaar voor de komende eeuwen.

Is kunst ook te gebruiken om te protesteren? Hieronder kan jij jouw mening geven.  


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *