Beleggen in kunst, is dat zinvol?

Indien je op enige manier al aan het beleggen bent, heb je ongetwijfeld al geleerd dat spreiding een must is en dat er op vele manieren kan worden belegd. Kunst is zeker ook een categorie. Net zoals bij andere methodes van beleggen is een dikke portemonnee niet meer noodzakelijk om te investeren  in kunst. Ook met kleine bedragen kan je al een aardige collectie opbouwen. Toch is beleggen in kunst beslist anders dan bijvoorbeeld in aandelen of digitale munten. Hieronder staan een aantal zaken op een rijtje.

Genieten van kunst is een pré

Kunst kun je aan de muur hangen of op andere manier tentoonstellen. Dat zal met een aandeel niet snel gebeuren. Jij kunt dus van het bezit genieten en ook anderen daarvan laten profiteren. Het is uiteraard geen garantie dat een belegging in kunst ook meer opbrengt naarmate jij meer ‘zicht’ hebt op kunst maar het is zeker geen nadeel. Er bestaat echter wel een risico dat ook geldt voor effecten: je kan verliefd worden op het werk van een bepaalde kunstenaar of stroming die ook erg populair is in de markt op een bepaald ogenblik. Smaken veranderen echter voortdurend en er zijn geen garanties. Zelfs de waarde van het werk van de grote meesters fluctueert en gaat niet alleen omhoog.

De kunstmarkten

Er worden 3 kunstmarkten onderscheiden.

1. De primaire markt

Hierop vind je kunstenaars die hun werk direct aanbieden via internet of in een galerie. De verscheidenheid is enorm en deze artistiekelingen moeten hun weg op de markt nog vinden. De koper is meestal de eerste eigenaar en er is weinig mogelijkheid om tot een vergelijking te komen wat betreft het  marktconform zijn van een prijs. In het algemeen zijn de prijzen daarom  bescheiden.

2. De secundaire markt

Hierop bewegen zich de kunstenaars die al enige naam of roem hebben verworven. Een werk kan al een eerdere of meerdere eigenaren hebben gehad en het is mogelijk om vroegere  prijzen te analyseren. De verkoop gaat op diverse methoden zoals internet, galeries, kunsthandelaren, exposities of veilingen. Wat populair is, brengt veel op. Het is echter moeilijk te beoordelen wat de toekomst gaat brengen en de fluctuaties kunnen erg groot zijn.

3. De tertiaire markt

Hier worden werken van internationaal gearriveerde kunstenaars alsmede grote meesters uit het verleden verhandeld. Het zijn meestal de grote veilinghuizen die de verkoop regelen. De prijzen zijn niet gegarandeerd. Zelfs een Rembrandt kan minder opbrengen dan gedacht.

Wat is de beste belegging in kunst?

Uiteraard had je al verwacht dat je op deze vraag geen antwoord zult vinden, noch hier noch elders. Mocht je echter beginnen met beleggen en over relatief bescheiden middelen beschikken dan is het logisch dat je op de primaire markt terecht komt omdat de prijzen daar te overzien zijn. Experts adviseren om net als bij het beleggen in aandelen informatie het belangrijkste is. Indien een kunstenaar in opkomst is, zal je dat ook merken in de prijs van zijn werk. Een veelbelovende kunstenaar die op het punt van doorbreken staat is hetgeen iedereen zoekt, maar moeilijk te vinden is. Kies in ieder geval wel voor kunst die je aanspreekt zodat plezier is gegarandeerd als het vele jaren in je bezit zou blijven.

Wat is anders bij beleggen in kunst?

Bij de meeste beleggingen heeft de belegger uitsluitend iets van waarde op papier of zelfs digitaal. Kunst is een bezit dat onderhoud vereist en speciale behandeling. Dat kan zeker bij oudere kunstwerken kostbaar worden. Een verkeerde behandeling kan een werk in waarde doen dalen of zelfs waardeloos maken. Bij de aan- en verkoop van kunst komen kosten kijken zoals taxaties, transport, verzekering en provisies.

De kunstmarkt is beduidend kleiner dan de financiële markt en beslist niet altijd liquide. De juiste koper vinden is beslist niet gegarandeerd en kan erg veel moeite kosten.

Rendement op het beleggen in kunst

Street-art werd eens beschouwd als vandalisme en zo mogelijk streng aangepakt. Een werkje van de meest bekende maar anonieme kunstenaar op  dit terrein Banksy werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 500.000. De verkoper had er € 400 voor betaald. Dat soort zaken gebeurt maar waarschijnlijk heb je bij een loterij meer kans op een dergelijk rendement. Geld verdienen met het beleggen in kunst is vaak een kwestie van lange adem, geluk en spreiding. Denk aan de vele kunstenaars die pas na hun dood beroemd werden en soms hun werk letterlijk voor een warme maaktijd hadden ingeruild. Waar voor veel financiële beleggingen de wereldeconomie invloed heeft op de prijsvorming is dat bij kunst minder het geval. De pieken en dalen in de waardering zijn er echter niet minder om.

Een tip voor beginners

Beleggen in kunst begint met het verzamelen van informatie en kennis opdoen. Dat is vandaag de dag uiteraard ook mogelijk met diverse apps zoals Magnus. Daarvoor maak je een foto van het kunstwerk en stuurt dat door naar de app. Deze toont je dan alle informatie die beschikbaar is, inclusief een waardebepaling.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *