Pokémon in het Van Gogh museum

Vanaf donderdag 28 september is het zover. In het Amsterdamse Van Gogh museum is ook Pokémon-kunst te zien. Daarbij kan je denken aan een portret van Pikachu in de bekende stijl van Van Gogh met bruine hoed. En uiteraard is er ook een werk met zonnebloemen waarin de Pokémon Sunfower is verwerkt. Is dit een stunt of een vroege 1-aprilgrap? Nee, het is een serieuze uitbreiding van de collectie waarvan de conservator van het museum hoge verwachtingen heeft.

Een vreemde samenwerking

Misschien verbaast de samenwerking zowel vriend of vijand van het museum, maar oplettende fans van zowel Van Gogh als Pokémon hadden het kunnen zien aankomen. Al meerdere weken is op het Instagram-account een filmpje te zien waarin Pikachu zich in een wereld bevindt die beslist volledig is geïnspireerd op het werk van de schilder. Het filmpje is door meer dan een kwart miljoen fans geliked en leidde tot vele verwonderde reacties. Wat zou Vincent daarvan hebben gedacht? Wellicht is het antwoord duidelijker dan wordt gedacht.

Raakvlakken tussen Vincent van Gogh en Pokémon

Vincent van Gogh had grote bewondering voor de Japanse prentkunst en werd er zeker ook door beïnvloed. In zijn correspondentie met zijn broer Theo ging hij hier diep op in. Hij schreef letterlijk: ‘Je kunt volgens mij de Japanse kunst niet bestuderen zonder veel vrolijker en gelukkiger te worden. Het doet ons terugkeren naar de natuur, ondanks onze opvoeding en ons werk in een wereld vol conventies.’  Best bijzonder voor iemand die bepaald niet bekend staat om zijn zonnige karakter. Het waren de felle kleuren en de grote vlakken die Vincent aanspraken. Ook de alledaagse onderwerpen en de aandacht voor de natuur spraken hem aan. Van Gogh had interesse in alles wat uit Japan kwam en de Pokémon zouden daar beslist ook toe hebben behoord indien ze in zijn tijd waren ontstaan.

Een speurtocht voor jong en oud

Pokémon is toch vooral verbonden met de jeugd en een speurtocht. Deze samenwerking is dan ook bedoeld om de jeugd online of in het museum kennis te laten maken met het werk van Vincent van Gogh. De kunstwerken die nieuw zijn gemaakt zijn gebaseerd op de beroemdste schilderijen van de meester en vragen op die manier speels om aandacht. De speurtocht door het museum is niet alleen spannend maar ook uiterst leerzaam. De opzet wordt nu al gekscherend PokémonGogh genoemd.

Door deze ‘verfrissende’ samenwerking kan de volgende generatie kennismaken met de kunst en het levensverhaal Van Gogh, zegt Emilie Gordenker, algemeen directeur van het Van Gogh Museum. Ook bij Pokémon zijn ze altijd op zoek naar ‘geweldige partners met wie ze unieke en leuke ervaringen voor Pokémon-fans kunnen creëren’.

‘Er is een sterke link tussen de inspiratie achter Pokémon en enkele van de beroemdste werken van Vincent van Gogh. Met deze samenwerking hopen we dat kinderen de wereld van kunst ontdekken en zich erin verdiepen via de fantastische werken van Van Gogh en Pokémon,’ besluit Mathieu Galante van The Pokémon Company.

Bezoek tentoonstelling Pokémon in het Van Gogh museum

Bij het Van Gogh Museum is iedereen welkom. Bestel je ticket met starttijd online, ook als je een museumkaart of kortingskaart hebt. Zo ben je zeker van een museumbezoek. Eenmaal binnen kun je zolang blijven als je wilt.

Entreeprijzen

€ 20 per persoon
Gratis tot 18 jaar
Museumkaart
Bestel je ticket online.

Adres

Bezoek het Van Gogh Museum op:

Museumplein 6

1071 DJ Amsterdam

De glazen hoofdingang van het Van Gogh Museum vind je aan het Museumplein.

Openingstijden

Tot en met 5 november 2023

Dagelijks open van 9 tot 18 uur.

6 november t/m 15 december 2023

Maandag t/m vrijdag: 9 tot 17 uur.

Zaterdag & zondag: 10 tot 18 uur.

16 t/m 31 december 2023

Dagelijks open van 9 tot 18 uur, uitgezonderd:

24 t/m 26 december: 9 tot 17 uur.

31 december: 9 tot 17 uur.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *