Grootste tentoonstelling Johannes Vermeer ooit

Houd jij van de werken van Johannes Vermeer? Deze kunstschilder wordt ook wel de meester van het licht genoemd. Dat heeft uiteraard een reden: hij wist als geen ander licht en donker in zijn schilderijen te verwerken. In 2023 wordt de grootste tentoonstelling over Johannes Vermeer ooit geopend en wel in ons eigen Rijksmuseum in Amsterdam. Hier lees je er alvast wat meer over.

Wie was Johannes Vermeer?

Johannes Vermeer was een van de Hollandse meesters. Hij leefde van 1632 tot 1675 en woonde in Delft. In deze stad zijn er nog allerlei herinneringen aan Vermeer. In het Vermeer Centrum Delft kun je meer over de schilder te weten komen. Zijn schildertalent komt in elk doek naar voren. Zoals je in de inleiding al kon lezen, is Johannes Vermeer vooral bekend geworden door zijn manier van ‘licht’ schilderen. Hij wist als geen ander licht op het doek te vangen. Vermeer was geen veelschilder, maar liet slechts ongeveer 35 kunstwerken na.

Welke doeken mag je op de tentoonstelling over Johannes Vermeer verwachten?

In het Rijksmuseum vind je in de vaste collectie altijd al werken van Johannes Vermeer. Het zijn er vier, waarvan Het melkmeisje het bekendste doek is. Ook Het Straatje is een redelijk bekend kunstwerk van Johannes Vermeer. Veel bekender is Het meisje met de parel, dat voor de gelegenheid aan het Rijksmuseum uitgeleend wordt door Het Mauritshuis in Den Haag. Verder zal je op de tentoonstelling over Johannes Vermeer de onderstaande werken tegenkomen:

  • De geograaf (Städel Museum, Frankfurt am Main)
  • Schrijvende vrouw met dienstbode (The National Gallery of Ireland, Dublin)
  • Vrouw met de weegschaal (The National Gallery of Art, Washington D.C.).
  • Brief lezende vrouw aan het open raam (Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden).

Wanneer vindt de Johannes Vermeer tentoonstelling plaats?

Ben je van plan om deze tentoonstelling over Johannes Vermeer te bezoeken? De tentoonstelling vindt plaats van 10 februari tot en met 4 juni 2023. Het Rijksmuseum is dagelijks van 9 uur tot 17.00 uur geopend.

De tickets voor deze tentoonstelling zijn inmiddels helaas compleet uitverkocht. Je kunt de tentoonstelling wel online ontdekken.

Vermeer in Delft

Ben je toch in de buurt? Overweeg dan ook het Delft van Johannes Vermeer te bezoeken. Natuurlijk kun je het Vermeer Centrum aandoen, maar ook in Museum Prinsenhof is een tentoonstelling aan Vermeer gewijd. Het Delft van Vermeer wordt gelijktijdig met de tentoonstelling van het Rijksmuseum geopend en je kunt deze expositie dus tussen 10 februari en 4 juni bezoeken. Bijzonder om meer te weten over de context waarin Vermeer leefde en werkte.

2 gedachten over “Grootste tentoonstelling Johannes Vermeer ooit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *